Naslovna / Korona

Kada je jedino ispravno da se pije vitamin D, a koji suplementi se ne uzimaju u isto vreme

Priredio/la: J. M.|10:15 - 12. 12. 2020.

Vitamin D, magnezijum i cink ne treba uzimati u isto vreme jer oni idu na iste receptore, kaže dr Tarabar koji je i sam preležao koronu

vitamini minerali Vitamin D i C, magnezijum, cink selen, probiotici preporučuju se obolelima od korone Foto: Shutterstock

− D vitamin ne treba uzimati ujutru, nego popodne, kao i magnezijum. Probitike treba uzimati obavezno, jer se obolelima od korone daju antibiotici koji uništavaju saprofitnu floru – rekao je dr gastoenterolog dr Dino Tarabar za „Beogradsku hroniku“.
Dr Tarabar je i sam preležao koronu i kaže da je suplementacija vitaimnom D obavezna u zimskim mesecima, sa ili bez korone.

Dr Dino Tarabar Foto: Printscreen RTS

D vitamin je antiinflamatoran i njega treba uzimamo redovno pogotovo u zimskom periodu. Dobro ga je uzimati preventivno i za one koji nisu inficirani koronom. On ima svoju antiinflamatornu ulogu i preventivno se daje 2.000 jedinica dnevno kod potpuno zdravih osoba. Vitamin C preporučujem u dozi od 5-6 g dnevno, vitamin D, magnezijum i cink ne treba uzimati u isto vreme jer oni idu na iste receptore – kaže dr Tarabar za RTS, a prenosi Mondo.

A o tome zašto neki pacijenti koji imaju simptome korone dobiju antibiotike, a nek ne, već im se prepišu tek kada im se stanje pogorša, dr Tarabar objašnjava:

− Pitanje upotrebe antibiotika u prvih nekoliko dana je diskutabilno. Ako se radi o virusnoj bolesti, nije neophodno davati antibiotike u prvih nekoliko dana. Dajemo ih obično kod starijih ljudi gde očekujemo bakterijske superinfekcije ili neke komplikacije. Lečenje virusa antibioticima može da bude problematično, jer lekovi mogu da unište okolnu, saprofitnu floru i klinička slika će se pogoršati. Klinička slika gripa, prehlade i korone u jednom trenutku može biti identična  i nije lako proceniti o čemu je reč samo na osnovu jednog kontakta. Na plućima ne morate da čujete baš ništa i to može da zavede − kaže doktor i dodaje da je bilo slučajeva pacijenata u „Dragiši Mišoviću“ kod kojih se tek na skeneru videla obostrana upala pluća. Savet pacijentima je da ne čekaju, već da se jave u kovid amulantu čim osete simptome.

− Ja sam čekao pet dana da vidim šta se dešava − kaže doktor i  dodaje da i lekari nekada greše. A koji su to simptomi znak za alarm?

− Respiratorni. Gubitak daha, otežano disanje, nedostatak vazduha, bolovi u mišićima – to je nešto što uz temperaturu koja ne spada i vraća se i posle uzimanja lekova poput paracetamola, znak da treba da se ponovo javite lekaru jer je vrlo moguće da dolazi do razvoja kliničke slike. Bolest se može manifestovati i prolivima, ali najveći broj pacienata će imati respiratorne tegobe. Poenta je da se ne lečite kod kuće jer kasnije, kada se dođe u jako teškom stanju, veoma je teško izvući se − kaže dr Tarabar.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Verica Stefanovic
16:47, 27. 12. 2021.
Odgovori

Hvala vam jer ste pomogli da neka pravila kako , kada i sa cim uzimati suplemente preventivno u doba Corone

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo