Naslovna / Korona

Čitaoci pitaju: Da li osobe sa tumorom hipofize mogu da se vakcinišu protiv covid 19, evo odgovora

Piše: Marijana Rajić|8:00 - 05. 04. 2021.

Pitali smo stručnjake i šta je preporuka za pacijente sa malignim i hematološkim tumorima

I hronični i onkološki bolesnici treba da se vakcinišu protiv covid 19 Foto: Shutterstock

Tumori hipofize uglavnom nisu maligni, ne spadaju u domen onkologije i ti pacijenti mogu da se vakcinišu protiv korona virusa bez problema, kaže za eKliniku prof. dr Lazar Popović, specijalista internističke onkologije na Institutu za onkologiju Vojvodine i profesor na Katedri za onkologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Onkološki bolesnici prvi prioritet za vakcinaciju

Profesor Popović je saglasan i da svaku situaciju treba koristiti da informacije o vakcinaciji budu što vidljivije i dostupnije, i mišljenja da bolesnici sa malignim tumorom, naročito oni na aktivnoj citotoksičnoj terapiji i oni koji imaju hematološke tumore, moraju biti prvi prioritet za vakcinaciju protiv covid 19.

Ovi pacijenti imaju značajnu šansu da obole od težeg oblika infekcije sa češćim smrtnim ishodom. Ukoliko su bolesnici na aktivnoj hemioterapiji, vakcinu treba primeniti između dva ciklusa hemioterapije, najbolje, ukoliko je tronedeljni ciklus u trećoj nedelji, a ukoliko je četvoronedeljni u trećoj ili četvrtoj. Ukoliko su bolesnici na oralnoj ciljanoj terapiji koja se daje kontinuirano, u principu je svejedno kada se vakcina primenjuje. Slično je i sa hormonskom terapijom kod karcinoma dojke – kaže prof. dr Popović.

Izuzetak pacijenti sa hematološkim tumorima na transplantaciji matičnih ćelija

Sagovornik eKlinike dodaje da je jedina razlika koju navode i evropski i američki vodiči – kod bolesnika sa hematološkim tumorima koji su podvrgnuti transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze, gde vakcinaciju treba odložiti tri meseca nakon završene procedure.

– Takođe, i bolesnici koji dobijaju anti-CD20 terapiju (Mabthera, Rixathon, Gazyva) za limfome i hroničnu limfocitnu leukemiju mogu da ne stvore dovoljnu količinu antitela protiv covid 19, međutim, po mom mišljenju, to nije kontraindikacija za vakcinaciju, jer nisu antitela jedino što se stvara vakcinom i jedino što nas brani od covid 19 infekcije – objašnjava profesor.

Opasno koristiti suplemente i alternativne terapije

Stručnjaka koji se osim lečenja karcinoma dojke aktivno bavi lečenjem uroloških maligniteta (karcinom prostate, mokraćne bešike, testisa, bubrega) i hematološkim malignitetima (Hodgkinov, non-Hodgkinov limfom, multipli mijelom, hronična limfocitna leukemija), pitali smo postoji li nešto što bi valjalo dodati kako bi i vakcinisani i još uvek nevakcinisani onkološki pacijenti, uz pridržavanje mera, izbegli opasnost od zaražavanja covid 19 i ojačali već devastirani imuni sistem.

– Ne postoji ništa što treba da uzimaju bolesnici sa malignim tumorima da bi podigli imunitet, jer preparat koji „podiže“ imunitete ne postoji, a potencijalno može da načini štetu i utiče negativno na primenjenu terapiju za rak. Dokazano je da suplementi i alternativne terapije skraćuju život i pogoršavaju ishode lečenja bolesnika sa malignim bolestima – kaže za eKliniku prof dr Lazar Popović sa Instituta za onkologiju Vojvodine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo