Naslovna / Korona

Dr Radmilo Janković: Visok pritisak je faktor rizika smrti od covid 19, zato oboleli treba da se vakcinišu

Piše: Marijana Rajić|8:00 - 21. 04. 2021.

Do sada je u Kliničkom centru Niš vakcinisano oko 300 pacijenata iz rizičnih grupa, uključujući i one koji su imali anafilaktički šok

Dr Radmilo Janković, KC Niš, Klinika za anesteziju, vakcinacija, covid 19 Dr Radmilo Janković o važnosti vakcinacije svih grupa stanovništva, pa i onih sa rizicima Foto: privatna arhiva/Canva

Svi rizični pacijenti koji imaju neka hronična oboljenja ili alergije i spadaju u rizičnu kategoriju stanovništva, mogu da se jave Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, konsultuju sa Epidemiološkom službom i vakcinišu se protiv covid 19. Ova zdravstvena ustanova pokrenula je akciju vakcinacije hroničnih i rizičnih bolesnika, tako da svi  koji pripadaju nekoj od rizičnih grupa  i žele da se vakcinišu, mogu da se jave na broj 066/805-15-47.

Do sada vakcinisano 300 rizičnih pacijenata

Dr Radmilo Jaković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju i koordinator kovid bolnica u Nišu, za portal eKlinika kaže da je do sada bez problema vakcinisano oko 300 osoba, a planirano je da se vakcinacija ovih grupa stanovništva nastavi sledećeg vikenda.

– Pripremili smo i vakcinisali sve prijavljene. Zabeležena je samo jedna blaža reakcija, i ta osoba je iz predostrožnosti kod nas u Kliničkom centru ostala tokom noći. Uglavnom nam dolaze rizični pacijenti sa teritorije cele Srbije, sa hroničnim oboljenjima i alergijskim reakcijama, uključujući i one koji su već doživeli anafilaktički šok – navodi doktor.

Vraćeno samo troje, očekuje se i njihova vakcinacija

Dr Radmilo Janković nam otkriva da su sa vakcinacije vraćene samo tri osobe. U pitanju su bili jedan pacijent sa aktivnim tromom u nozi, pacijentkinja sa karcinomom dojke (moguća imuno-terapija) i jedan slučaj skore anafilakse. Ni ovakvi problemi nisu nepremostivi, objašnjava dr Janković, a da bi i oni mogli da budu vakcinisani, treba da prođu adekvatnu pripremu (terapija kortikosteroidima, antihistaminicima), kako bi se ublažio eventualni imuni odgovor. On dodaje i da bi, ako sve bude kako treba u smislu planirane pripreme, ovi pacijenti trebalo da budu vakcinisani u subotu, u okviru narednog kruga vakcinacije rizičnih zdravstvenih grupa (za jednog od njih je već dobijeno „zeleno svetlo“ i on je pripremljen za vakcinaciju).

Visok pritisak nije kontrandikacija

Na pitanje čitalaca portala eKlinikada li osobe koje boluju od visokog krvnog pritiska smeju da prime vakcinu protiv covid 19″, dr Radmilo Janković odgovara:

– Hipertenzija apsolutno nije kontraindikacija za prijem vakcine protiv covid 19, ali je uz gojaznost i dijabetes, jedan od faktora rizika za umiranje od infekcije. Ako pacijent ima visok pritisak, tretira mu se pritisak, i to ne treba dovoditi u vezu sa vakcinom. Takođe, sama vakcinacija ne utiče na povećanje pritiska. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Lea
12:19, 21. 04. 2021.
Odgovori

Nesto mi se cini da su se antivakcinasi ucutali. Zapravo, svidja mi se to jer su napokon shvatili sustinu. U rizuku su svi pogotovo hronicni bolesnici, oboljevaju bebe u stomaku od muturanog virusa, a to se desava kad virus cirkulise i tako jaca.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo