Naslovna / Zdravlje

Krv u spermi – šta je hematospermija i da li je opasno stanje?

Priredio/la: D. T.|17:00 - 09. 01. 2024.

Krv se najčešće primećuje u obliku crvenkastih, svetlocrvenih, smeđih pruga u semenoj tečnosti

krv u spermi Foto: Shutterstock

Krv u spermi, koja se primećuje sporadično ili čak i u dužem vremenskom intervalu, čest je razlog za zabrinutost. Dobra vest je da je ovaj simptom veoma retko posledica ozbiljne bolesti. Ova pojava stručno se zove hematospermija, uglavnom je benigne prirode i prolazi sama od sebe. Često je posledica infekcije urinarnog sistema, objašnjavaju lekari. Ipak, u nekim situacijama, potrebno je da se javimo urologu, jer hematospermija može da bude izazvana polno prenosivim bolestima

Krv u spermi (ejakulatu) – uzroci

Sperma, seme ili ejakulat sastoji od spermatozoida i sekreta iz raznih žlezda, kao što su prostata i Kuperove žlezde. Tokom ejakulacije semena tečnost dospeva do uretre, kroz brojne krvne sudove, koji se mogu iz raznih razloga oštetiti i propustiti malu količinu krvi u spermu.

Ukoliko je na nekom izvodnom kanalu ili na urinarno – polnom sistemu došlo, na primer, do infekcije ili pucanja krvnog suda, krv će se pomešati sa ejakulatom. Krv se najčešće primećuje u obliku crvenkastih, svetlocrvenih, smeđih pruga u semenoj tečnosti.

Javlja se i iz nejasnih razloga

Bitno je da muškarci znaju da operacija ili biopsija prostate, mogu par nedelja posle intervencije da dovedu do krvi u spermi. Lekari objašnjavaju da pojavi krvi u spermi često ne prethode jasni razlozi. U pojedinim slučajevima, posebno kod muškaraca mlađih od 40 godina, mogući uzrok je infekcija, koja je tada praćena i simptomima bolnog mokrenja.

Može li krv u spermi da bude upozorenje na malignu bolest?

Ponavljajuća krv u spermi kod muškaraca starijih od 40 godina, u retkim slučajevima, može da bude znak upozorenja na malignu bolest, navode stručnjaci Mayo klinike. Tada se radi pažljivija evaluacija stanja, s tim što je rizik od karcinoma i u ovim situacijama veoma nizak. Studije, u kojima su učestvovali muškarci stariji od 40 godina, sa simptomima krvi u spermi, pokazale su da se rak razvio kod 4 do 6 odsto učesnika.

Mogući uzroci krvi u spermi

Mogući uzroci krvi u spermi su brahiterapija, infekcija Chlamidia trachomatis, genitalni herpes, gonoreja. Krv u spermi se javlja i kod epididimitisa, prekomerne seksualne aktivnosti ili masturbacije. Stanje se može primetiti i posle zračenja kod pacijenata koji se leče od raka prostate, posle biopsije prostate, kod upale prostate (prostatitisa). Mogući uzroci krvi u spermi mogu da budu i bolesti kao što su hemofilija, orhitis (upaljen testis), stanje se, kako objašnjavaju doktori uočava i kod produžene seksualne apstinencije, posle traume testisa, vazektomije.

U nešto ređim slučajevima krv u spermi može da bude posledica amiloidoze (nakupljanje abnormalnih proteina u  organima). Stanje se uočava i kod benignih cista, polipa u bešici, uretri ili prostati. Krv u spermi mogu da zapaze i pacijenti koji se leče od šistosomijaze (parazita u urinarnom traktu). Hematospermija se opaža i kod pacijenata sa kancerom testisa, kod tuberkuloze, stanje može da bude i neželjeni efekat primene lekova kao što je varfarin.

Kada je potrebno da se javimo lekaru?

Kod muškaraca mlađih od 40 godina, krv u testisima će se u velikom broju slučajeva povući sama od sebe bez lečenja. Međutim i u ovim situacijama dobro je da se javimo urologu, jer krv u spermi može nekada da bude posledica infekcija koje se prenose seksualnim kontaktom kao što je gonoreja.

Preporuka je da na pregled u slučaju krvi u spermi dođu muškarci stariji od 40 godina, ukoliko hematospermija traje duže od tri ili četiri nedelje. Urologu bi morali da se jave i muškarci koji često uočavaju krv u spermi, oni koji imaju simptome, kao što je bolno mokrenje ili faktore rizika poput istorije karcinoma u bližoj porodici, poremećaje krvarenja ili malformacije genitalnog i/ili urinarnog sistema. Osobe koje posle rizičnih seksualnih odnosa primete krv u spermi morale bi da se jave lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor