Naslovna / Korona

Remdesivir lek nevakcinisane osobe može da spasi bolnice, navodi nova studija

Priredio/la: I. V. |16:30 - 24. 12. 2021.

Osim za nevakcinisane, Remdesivir bi mogao da bude značajan i za ljude sa oslabljenim imunitetom ili pacijente sa covid 19 u delovima sveta koji nemaju vakcine

remdesivir lek Remdesivir lek pokazao se kao dobra zaštta za nevakcinisane osobe Foto: Shutterstock

Remdesivir, antivirusni intravenski lek, koji se daje uglavnom covid 19 teško bolesnim pacijentima u bolnicama, ako se daje ambulantno, mogao bi da spreči da nevakcinisane a zaražene osobe završe u bolnici, otkriva nova studija objavljena u New England Journal of Medicine.

Oboleli koji su primili Remdesivir imali 87 maji rizik od smrti ili hospitalizacije

Istraživači su proučavali 562 nevakcinisane osobe od septembra 2020. do aprila 2021. godine.  Studija je utvrdila da je rizik od hospitalizacije ili smrti bio 87 odsto manji kod učesnika studije koji su dobijali remdesivir nego kod onih koji su primali placebo. Svi učesnici su bili pod visokim rizikom da razviju teški oblik bolesti covid 19 zbog svojih godina – bili su stariji od 60 godina – ili zato što su imali osnovno zdravstveno stanje kao što je dijabetes ili gojaznost. Naučnici naglašavaju da su nalazi zasnovani na podacima prikupljenim pre nego što je varijanta Delta postala dominantna prošlog leta ili Omikron soj krajem ove godine.

Remdesivir lek idealan za delove sveta bez vakcina

Nova studija navodi da bi lek mogao da bude od pomoći u zadržavanju vakcinisanih i nevakcinisanih ljudi van bolnice, što je važan faktor, jer porast Omikron soja preti da preplavi zdravstvene sisteme širom sveta. Remdesivir bi, kako ističu, mogao da bude dodatna pogodnost  za pacijente sa covid 19 u delovima sveta koji nemaju vakcine ili za imunokompromitovane pacijente. 

– Ovi podaci pružaju dokaz da bi trodnevni tretman remdesivira mogao da igra ključnu ulogu u pomaganju pacijentima sa covid 19 da ne završe u bolnici. Dok su naše bolnice spremne da pomognu pacijentima kojima je zdravstvena nega potrebna, prevencija i rana intervencija su poželjnije kako bi se smanjio rizik od progresije bolesti i omogućilo pacijentima, kojima nije potreban kiseonik, da se oporave kod kuće, kada je to potrebno – izjavio je dr Robert L. Gottlieb, vodeći terapeut za istraživanje covid 19 u Baylor Scott & White Health u Dalasu. Inače, Remdesivir je bio prvi antivirusni lek za covid 19 koji je odobrila FDA, a dobio ga je bivši predsednik Donald Tramp, kada je hospitalizovan zbog covid 19, u oktobru 2020.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Petar
4:55, 27. 12. 2021.
Odgovori

Razlog zbog kojeg su naša deca na meti COVID mandata je taj što proizvođači vakcina žele da ih stave na raspored za vakcine u detinjstvu.

Jednom kada se vakcina doda u raspored u detinjstvu, proizvođač vakcine je zaštićen od finansijske odgovornosti za povrede, osim ako proizvođač ne zna za probleme sa bezbednošću vakcine i uskrati tu informaciju.

Proizvodi moraju da zadovolje četiri kriterijuma da bi dobili odobrenje za hitnu upotrebu: mora da postoji vanredna situacija; vakcina mora biti najmanje 30 do 50 odsto efikasna; poznate i potencijalne prednosti proizvoda moraju nadmašiti poznate i potencijalne rizike proizvoda; i ne može biti adekvatnih, odobrenih i dostupnih alternativnih tretmana (lekova ili vakcina). Ukoliko sva četiri kriterijuma nisu ispunjena, EUA ne može biti odobrena niti da se održava.

Prema odluci američkog federalnog suda, Fajzerov pelc i BioNTech-ova Komorna vakcina nisu izmenljivi.

Komorna (Comirnaty) nije u potpunosti odobrena i licencirana. Samo je „spremna za odobrenje“. Comirnaty ima dozvolu da bude proizvedena, uvedena u državnu komercijalu i plasirana na tržište, ali nije licencirana da se daje bilo kome, i još uvek nije dostupna u SAD. Čekaju da se doda u raspored vakcinacije u detinjstvu, da bi dobiju zaštitu od odgovornosti.

Caslav
19:40, 27. 12. 2021.
Odgovori

Primio sam dve doze sinofarma dali bi pre primanja trece trebao proveriti nivo antitela

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo