Naslovna / Lepota

Šta nam sve kosa može reći o stanju organizma i našem zdravlju

Priredio/la: S.St.|17:00 - 27. 10. 2023.

Naša kosa nama i našem lekaru može da stavi do znanja da li smo pod stresom, da li imamo neki nedostatak u ishrani, problem sa štitnom žlezdom ili druge zdravstvene probleme

kosa Istraživanja pokazuju da promene u izgledu, teksturi ili debljini naše kose mogu biti znaci osnovnih zdravstvenih stanja Foto Shutterstock

Moguće je da nam je kosa predmet svakodnevnog razmišljanja – nerviramo se što nam frizura nekim danima nije baš onakva kakvu želimo ili uživamo u lepo isfeniranoj kosi ili se možda pitamo da li da isprobamo novi stil koji nam se dopao na našoj omiljenoj slavnoj ličnosti. Ali možda ne primećujemo signale koje nam kosa šalje i tako otkriva naše zdravstvene probleme. Istraživanja pokazuju da promene u izgledu, teksturi ili debljini naše kose mogu biti znaci osnovnih zdravstvenih stanja.

Zbog stresa (i gena) kosa može da posedi pre vremena

U jednoj studiji navodi se da hronični stres zaista može doprineti pojavi sedih vlasi tako što uzrokuje oštećenje DNK i smanjuje snabdevanje ćelija koje proizvode pigment u folikulima kose. Stres može da bude i razlog opadanja kose.

Druga vrsta stresa, poznata kao oksidativni stres, takođe može igrati ulogu u nastanku sedih vlasi.

– Oksidativni stres (kada slobodni radikali koji oštećuju ćelije inhibiraju odbrambene sposobnosti tela) može da utiče na ćelije koje proizvode pigment – kaže dr Paradi Mirmirani, dermatolog iz The Permanente Medical Group u Valjehu, Kalifornija.

Seda kosa je prirodan deo starenja, jer folikuli kose s godinama proizvode manje boje. Naši geni takođe imaju uticaja za nastanak sede kose, dodaje dr Mirmirani. Pitajte svoje roditelje koliko su imali godina kada su videli prve sede i možda će i sa vama to biti slučaj. Jedna studija identifikovala je gen odgovoran za sedu kosu.

Lomljiva kosa može biti znak Kušingovog sindroma

Lomljiva kosa je jedan od simptoma Kušingovog sindroma, retkog stanja koje uzrokuje previše kortizola, primarnog hormona stresa u telu. Ali postoje mnogi drugi očigledniji simptomi Kušingovog sindroma, uključujući visok krvni pritisak, umor i bol u leđima, kaže dr Mirmirani.

Lečenje Kušingovog sindroma može uključivati promenu doze lekova koji bi mogli da izazovu ovo stanje, kao što su glukokortikoidi, odnosno steroidi koji se koriste za lečenje upale izazvane raznim bolestima. Drugim osobama možda će biti potrebna operacija, hemoterapija (ako je maligni tumor uzrok Kušingove bolesti) ili terapija zračenjem da bi se korigovala prekomerna proizvodnja kortizola nadbubrežne žlezde.

Istanjena i proređena kosa može da ukazuje na bolest štitne žlezde

Osobe sa hipotireozom, stanjem koje se javlja kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona štitne žlezde, mogu primetiti pojačano opadanje kose i promenu izgleda kose, kaže dr Mirmirani.

Hipotireoza može izazvati proređivanje kose i druge simptome, kao što su umor, netolerancija na hladnoću, bol u zglobovima, bol u mišićima, natečeno lice i debljanje. Test hormona koji stimuliše štitastu žlezdu (TSH) može da dijagnostikuje ovo stanje, a lečenje uključuje uzimanje lekova za štitnu žlezdu.

Pored proređivanja kose, određeni poremećaji štitne žlezde dovode u opasnost od autoimunog stanja opadanja kose zvanog alopecija areata. Kao posledica javljaju se okrugli pečati usled iznenadnog gubitka kose. Do ovoga dolazi kada imuni sistem napadne folikule dlake.

Opadanje kose može biti znak anemije

Ako iznenada primetite mnogo više dlaka u četki za kosu ili u tuš kabini, to bi mogao biti znak da vaše telo ima niske zalihe gvožđa ili anemiju, bog čega treba uraditi analizu krvi.

– Ovo je još jedan test krvi koji radimo kada se pacijenti žale na promene kose – kaže dr Mirmirani. Ona dodaje da ovaj test krvi uvek traži za vegetarijance ili za žene koje imaju obilne menstruacije, što povećava šanse da su promene na kosi posledica niske količine gvožđa.

Nije potpuno poznato zašto nizak nivo gvožđa može da izazove gubitak kose, ali gvožđe je ključno za mnoge biološke i hemijske reakcije, što možda uključuje i rast kose, kaže dr Rebecca Baxt, dermatolog iz Paramusa, Nju Džersi. Ako lekar utvrdi da nam zaista nedostaje gvožđa, konzumiranje više hrane sa visokim sadržajem gvožđa ili uzimanje suplemenata gvožđa može pomoći kod gubitka kose, dodaje ona.

Opadanje kose (privremeno) može da se desi i sa iznenadnim promenama nivoa estrogena i često se primećuje nakon trudnoće ili prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula.

Gubitak kose može ukazivati na nedostatak proteina

Proteini su neophodni za zdravlje i rast kose (nedostatak proteina je povezan sa stanjivanjem i gubitkom kose). Većini odraslih potrebno 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine. Dobri izvori proteina su nemasni grčki jogurt, riba, leblebije i pileća prsa.

Ljudi koji imaju gastrointestinalne poteškoće ili koji su upravo imali operaciju gastričnog bajpasa mogu imati problema sa varenjem proteina. Ove posebne situacije mora da rešava lekar. Ali većina slučajeva stanjivanja kose, čak i kod žena, verovatno je posledica genetike.

Bele ili žute ljuspice mogu značiti da imate perut

Žute ili bele ljuspice u kosi, na ramenima, pa čak i na obrvama znak su peruti, hroničnog stanja kože glave. Perut obično ne ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem i obično se može lečiti specijalnim šamponima za kosu koji se kupuju bez recepta ili šamponom na recept.

Jedan od najčešćih uzroka peruti je stanje koje se zove seboreični dermatitis, navode na Mayo Clinic. Osobe sa seboreičnim dermatitisom imaju crvenu, masnu kožu prekrivenu belim ili žutim ljuspicama koje se ljušte. Gljivica slična kvascu koja se zove Malassezia takođe može da iritira kožu glave. Nedovoljno pranje šamponom, osetljivost na proizvode za negu kose i suva koža takođe mogu izazvati perut. (Perut je obično gora zimi, kada unutrašnje grejanje može da isuši kožu.)

Oštećena kosa može prikriti druge zdravstvene probleme

Iako kosa može da ukaže na naše zdravstveno stanje, dr Mirmirani kaže da se pacijenti češće žale na štetu nastalu farbanjem i upotrebom toplote za oblikovanje kose. Previše toplote, zbog svakodnevne upotrebe pegle za kosu ili feniranja, sigurno može da ošteti kosu, čineći je suvom, lomljivom i teškom za održavanje, kaže Tania Moran, profesionalna frizerka u Swank Hair Salon u Njujorku. Svaki put kada koristite toplotu na svojoj kosi, koristite proizvode sa zaštitnim sastojcima, dodaje ona. „Serumi i kapi za sjaj kose obično imaju sastojke koji čuvaju kosu kada se koriste direktna i indirektna toplota, ” objašnjava ona.

Profesionalno farbanje kose verovatno neće prouzrokovati mnogo štete, kaže Moran, ali izbeljivanje kose i korišćenje farbe za kosu kod kuće mogu imati štetne efekte. Bilo kakvo oštećenje kose može da se ublaži korišćenjem pravih proizvoda. „Posle farbanja kose obavezno koristite odgovarajući šampon za očuvanje boje i hidrataciju,” preporučuje Moran.

U velikoj meri tretirana kosa može prikriti određene probleme i otežati da uočimo ili osetimo šta kosa može da nam poruči i kaže o našem zdravlju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo