Naslovna / Lepota

Bacite šminku pre nego što vas „ujede“ za lice

Priredio/la: D. T.|17:00 - 20. 02. 2021.

Stručnjaci kažu, da bi mnoge dame možda i prestale da se šminkaju, kada bi mogle golim okom da vide sve sićušne bakterije koje „gmižu“ po dotrajalim maskarama ili karminima…

 

Ako boja, miris i tekstura šminke nisu kao što su bili, bacite je Foto: Shutterstock

Neredovno i loše skidamo šminku, a onda su tu i znoj, duvanski dim, pipkanje prstima i korišćenje dotrajale šminke… Sve ovo može da dovede do ubrzanog starenja kože lica, pojave akni i mitisera, ali čak i do ozbiljnih infekcija očiju i lica.

Ukoliko osetite da je šminka čudnog mirisa, da je počela da se suši što pre je bacite. Budite posebno oprezni naročito sa šminkom za oči, jer ona u nekim slučajevima može izazvati ozbiljne iritacije i infekcije, piše Health.com.

Neka istraživanja svedoče da se devet od deset žena izlaže riziku od nekih bolesti ili problema sa kožom ili očima ako koriste šminku kojoj je istekao rok trajanja. Crvene i suzne oči, prvi su veoma upozoravajući znaci, koji poručuju da šminku smesta bacite.

Stručnjaci kažu, da bi mnoge dame možda i prestale da se šminkaju, kada bi mogle golim okom da vide sve sićušne bakterije koje gmižu po maskari ili karminu. Oni navode da se posebno obati pažnja na ambalažu: proizvođač stavlja dva roka trajanja: onaj koji počinje nakon otvaranja šminke, a koji je obično predstavljen crtežom ambalaže sa otvorenim poklopcem i brojem od 6 do 12 meseci. Drugi rok trajanja označen je često simbolom peščanog sata i odnosi se na neotvoren proizvod, i on obično iznosi oko 30 meseci.

Maskara traje najkraće

Maskara je proizvod koji se često se koristi, i u nju lako ulaze bakterije. Zato ona ima najkraći vek trajanja. Stručnjaci savetuju da maskaru bacite čim primetite da se suši ili da ima malo drugačiji miris. Ukoliko je koristite svakodnevno, rok joj je tri meseca, ako je ne koristite toliko često može trajati do šest meseci. Potrudite se da maskaru držite na čistom mestu, ne otvarajte je bez potrebe i nikada je ne pozajmljutete drugima.

Ajlajner

Ajlajneri u obliku olovke se često režu, teže se kvare jer se bakterije rezanjem stalno uklanjaju. Problem su tečni ajlajneri koji najduže mogu trajati do 6 meseci. Brzo se suše i za čas posla mogu da izazovu neku neprijatnu infekciju oka.

Pažljivo sa tečnim puderima

Tečna i kremasta struktura ovog proizvoda glavni je krivac kratkog roka trajanja omiljenog pudera. Ne bi trebalo jedan puder da koristite duže od 12 meseci. Držite ga na čistom mestu, van domašaja svetlosti. Čim primetite čudan miris ili strukturu, prestanite da ga koristite. Slično je i sa korektorima.

Redovno perite četkice Foto: Pixabay

Karmin i sjaj za usne…

Neotvoren karmin može trajati do tri godine, ali čim ga otvorite, njegov vek se smanjuje. Stručnjaci kažu da mu je vek 8 meseci. Ukoliko vam se pojavi herpes na usni, odmah bacite karmin. Obratite pažnju na promene teksture ili mirisa. Sjaj za usne je mnogo kvarljivija roba, pa ga ne treba koristi duže od šest meseci.

Senke, rumenila i bronzeri…

Ukoliko su u formi kamena ili praha mogu trajati duže, do dve godine. Ukoliko preferirate kremaste senke i rumenila znajte da je njihov rok najviše 12 meseci. Ukoliko primetite primene pigmenta ili teksture odmah bacite ovu šminku. Izbegavajte da ih držite na toplom mestu izloženom svetlosti. Stručnjaci kažu da im mesto nije u kupatilu, jer vlaga može pospešiti razvoj bakterija i gljivica.

Vodite računa o higijeni i tome kako koristite šminku, a pre šminkanja operite ruke. Preporučuje se da neke proizvode držite u frižideru. Redovno čistite sve četkice i sunđere blagim sredstvom, idealno bi bilo da ih perete posle svakog drugog korišćenja, a ukoliko se svaki dan šminkate – barem jednom nedeljno, savetuju dermatolozi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo