Naslovna / Lepota

Mogu li kockice leda da pomognu kod natečenih očiju i akni

Priredio/la: I. V.|13:00 - 12. 08. 2021.

Led se rutinski koristi u zalečenju raznih kontuzijskih povreda, ali se često primenjuju  i „ledeni tretmani“ kao pomoć pri određenim stanjima kože

kockice leda - koža- natečeni podočnjaci Ako se koža sa aknama neguje kockicama leda to može usporiti upalu i smanjiti, suziti proširene pore Foto: Shutterstock

Nanošenje leda na deo tela, u zdravstvene svrhe, poznato je kao hladna terapija ili krioterapija. Led je odavno popularan kao metoda za ublažavanje nekih stanja kože, a mnogi zagovornici ove prakse predlažu da se pri pravljenju kockica leda, u vodu dodaju različiti sastojci, poput aloa vere, zelenog čaja, kamilice, žalfije, kofeina… kako bi se zadovoljile neke specifične potrebe kože.

Rutinska upotreba leda

Inače, led se rutinski koristi u zalečenju kontuzijskih povreda i za:

– ublažavanje bola privremenim smanjenjem nervne aktivnosti
– smanjenje oticanja smanjenjem protoka krvi
– ubrzavanje funkcionalnog oporavka i zarastanja mekih tkiva.

Ledena nega lica

Zagovornici ledene nege lica ili „zaleđivanja kože“ sugerišu da se led može koristiti i za:

– uklonjanje natečenost, posebno oko očiju
– smanjenje lučenje sebuma i mašćenja kože lica 
– ublažavanje stanje akni
– ublažavanje opekotina od sunca
– smanjenje oticanja i upala, uključujući osip i ubode insekata
– smanjenje znakova starenja kože, poput bora
– pojačavanje zdravog sjaja kože.
Iako ne postoje definitivna klinička istraživanja koja ukazuju na to da ledeni tretmani lica mogu da reše sva navedena stanja, korišćenje leda na koži lica je ipak veoma popularno i često se primenjuje.

Kako staviti led na lice

Četiri ili pet kockica leda zamotajte u čistu, meku, pamučnu tkaninu. Zatim se zamotani led koristi za nežno masiranje lica, kružnim pokretima, minut ili dva. Kružna masaža može se izvoditi nekoliko puta dnevno na:

– području vilice
– bradi
– preko usana
– preko nosa
– obrazima
– čelu.

Prednosti „ledene nege lica“

Led za natečene, podbule oči
Klinika Mayo predlaže smanjenje vrećica ispod očiju stavljanjem hladnog obloga na otečeno područje, sa blagim pritiskom, u trajanju od nekoliko minuta. Za ovu vrstu nege, u vodu za pravljenje kockica leda treba dodati kofein, neko piće, poput čaja ili kafe. Prema istraživanju iz 2013. godine, kofein može da prodre u kožu i poveća cirkulaciju.

Led za akne
Ako se koža sa aknama neguje kockicama leda to može usporiti upalu i smanjiti, suziti proširene pore na koži kako bi se smanjila prekomerna proizvodnja sebuma. Ako koristite ledene tretmane lica za lečenje akni, često menjajte led i omote kako biste izbegli širenje bakterija sa jednog dela lica na drugi. Kockice leda ne moraju biti samo od čiste vode. U zavisnosti od stanja i potrebe kože, kockice se mogu napraviti i od aloa vere, zelenog čaja, čaja od žalfije…

Aloe vera led
Aloe vera se koristi za lečenje niza kožnih oboljenja, a najčešće za zarastanje rana i regeneraciju kože. Smrznuta aloja takođe održava svoju lekovitu moć i može da umiri opekotine od sunca i akne. Ukoliko trenutno nemate zamrznutu aloju, na lice možete naneti aloe vera gel pre nego što uradite svoj redovni ledeni tretman lica.

Led od zelenog čaja
Brojne studije, uključujući i jednu iz 2013. objavljenu u British Journal of Pharmacology, ukazuju na to da su katehini u zelenom čaju antivirusni i antibakterijski. Upotreba kockica leda, napravljenih od zelenog čaja, može kombinovati prednosti leda na licu sa svojstvima ubijanja virusa i bakterija.

Saveti za primenu „ledenih tretmana“

Pre nego što isprobate „ledene tretmane“ lica, posavetujte sa svojim lekarom ili dermatologom. Možda oni imaju neke nedoumice ili predloge, kada je u pitanju stanje vaše kože, možda zbog lekova koje možda uzimate ili trenutnog zdravstvenog stanja. Ako dobijete zeleno svetlo od svog lekara, evo nekoliko preporučenih saveta koje treba da sledite:

– koristite namenski posudu pravljenje kockica leda koju ćete koristiti za lice i očistite je nakon svake upotrebe
– uvek dobro operite lice pre korišćenja leda
– držite pri ruci čistu krpu ili maramicu za brisanje viška tečnosti koja bi mogla da kaplje s lica
– uvek koristite platnenu barijeru izmežu leda i kože, nikada led ne stavljajte direktno na kožu
– izbegavajte predugo držanje leda na koži, jer dugotrajno izlaganje niskim temperaturama može dovesti do opekotina ledom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo