Naslovna / Zdravlje

Osa može da nas ujede više puta, za razliku od pčele, a ovo su reakcije koje slede

Priredio/la: M.R.|17:00 - 08. 06. 2021.

Svaki ubod ose luči toksine koji izazivaju reakciju u lokalnoj regiji gde se javlja bol, otok i crvenilo različitog intenziteta, ali može doći i do fatalnog ishoda

osica-osa-ujed ose Izbegavajte mesta na kojima bi moglo da bude stanište osa Foto: Shutterstock

Neke od najbitnijih razlika između pčela i osa odnose se, pored rasporeda boja na telu i mesta gde se najčešće pojavljuju (pčele na cveću, oko slavina ili vode a ose oko svežeg, ali i trulog voća i povrća), upravo na ubode. I jedna i druga vrsta ujedaju u samoodbrani, s tim što su ose agresivnije pa to čine i kada ih niste ugrozili. Pčela ujeda jednom i tom prilikom žaoka (žalac) ostaje u mestu uboda, a osa može da vas ubode više puta jer ima mogućnost za izvlači žaoku. Svaki ubod sadrži toksine koji izazivaju reakciju u lokalnoj regiji sa bolom, otokom i crvenilom različitog intenziteta, ali može doći i do ozbiljne anafilaktičke reakcije i sa fatalnim ishodom.

Kako izgleda ubod ose?

Na prvi pogled, lokalna reakcija na ubod ose neće izgledati znatno drugačije od uboda drugih sličnih insekata. Obično su to otečene, ružičaste ili crvene okrugle površine koje u zamišljenom centru tog kruga imaju crvenu tačku, poput traga koji pravi vrh olovke. 

osica-ujed ose- osa ne ostavlja žaoku

Ujed osice ima crvenu tačku u centru Foto: Shutterstock

Simptomi koje može da razvije ubod

Pojava simptoma zavisi od toga da li je osoba koja je doživela ubod alergična. Ako dođe samo do lokalne reakcije pojavom crvene, natečene površine na koži kod mesta uboda uz svrab ili lakši bol, najverovatnije neće biti alergijske reakcije a ovi simptomi će se smiriti u roku od nekoliko sati od uboda.

Međutim, u slučaju osoba koje su alergične na ovu vrstu uboda, može da dođe do burne reakcije uz neke od ovih simptoma:

  • oticanje usana, jezika i grla
  • ubrzani rad srca
  • kolabiranje usled šoka
  • pad krvnog pritiska
  • otežano disanje
  • proliv
  • grčevi u stomaku
  • mučnina i povraćanje

Šta možete da uradite sami, a kada da posetite lekara

Sve dok osoba nema jaku alergijsku reakciju sa nekim od opisanih simptoma, posledice uboda se mogu lečiti u kućnim uslovima. Vaš prvi korak bi uklonite žaoku (ako je ostala u telu jer to nije uvek slučaj) pažljivim struganjem nekog ravnog predmeta sa oštrijim ivicama koji ste sterilisali. Izbegavajte stiskanje žaoke pincetom kako se ne bi oslobađala dodatna količina otrova. Kada ovo rešite, operite dobro mesto vodom i neutralnim sapunom, stavite hladni oblog da smanjite otok, a ako ima potrebe, uzmite neki analgetik. Ipak, ako ste ubodeni više puta, bilo bi dobro da zatražite lekarsku pomoć da ne biste došli u pojačani rizik, posebno ako je do uboda došlo prvi put i još uvek ne znate da li ste možda alergični.

Ako ste do tog trenutka razvijali alergijske reakcije, dobro bi bilo da uz sebe uvek imate neki antihistaminik i da svakako posetite doktora.

Kako izbeći ubode ose i smanjiti rizik

Ako ste planirali odlazak na piknik na otvorenom, ponesite pokrivače za hranu i piće koje ćete pripremati. Tako ćete umanjiti šansu za privlačenje osa jer se one skupljaju oko različitih vrsta namirnica. Ako ih često primećujete u svom dvorištu ili u nekom drugom delu kuće, treba redovno proveravati da li možda postoje gnezda osa na tom mestu, i pozvati nadležnu službu.

Pored toga, važno je jednostavno voditi računa o tome kuda se krećete kada ste napolju, i sa posebnom pažnjom jesti u prirodi jer pčele često uleću u usta. Ujed za jezik ili unutrašnjost usne duplje može, ako je osoba alergična, dovesti i do fatalnog ishoda usled gušenja. Zbog toga je veoma važno paziti, a ako do uboda dođe, reagovati brzo određenim lekom ili pružanjem hitne medicinske pomoći. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dragan
1:58, 18. 06. 2021.
Odgovori

Provereno više puta. Žaoku izvaditi što pre i na mesto uboda staviti navlaženu tablatu andola.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo