Naslovna / Lepota

Vitamini za kosu, kožu i nokte biraju se u dogovoru sa lekarom

Priredio/la: D.T.|11:00 - 05. 09. 2021.

Vitamini za negu kože, vlasišta i noktiju koriste se isključivo u dovogoru sa lekarom, jer u suprotnom možete ostati bez kose, na primer

vitamini za kosu, kožu i nokte- vitamin A.vitamin C. vitamin E Vitamin C jedan je od najboljih sastojaka zaslužnih za zdravlje i lepotu kože Foto: Shutterstock

Dodaci ishrani i proizvodi za lepotu i negu kose, kože i noktiju, i pored vitamina i minerala koje sadrže, mogu u nekim slučajevima biti kontraproduktivni. Lekari naglašavaju važnost sagledavanja celokupnog zdravstvenog stanja pre primene suplemenata i proizvoda za negu, sa jakim koncentracijama vitamina i minerala.

Loša komabinacija sa lekovima

Vitamini za negu kose, kože i noktiju sadrže sastojke za koje se pretpostavlja da mogu da očvrsnu kosu i nokte i hidriraju kožu. Imajte, ipak, na umu da neki od njih mogu da budu loši za zdravlje u kombinaciji sa lekovima koje možda već koristite. Poseban oprez se preporučuje deci i trudnicama.

Preporuka svih zdravstvenih radnika je da nastojite da sve ove vitamine unosite u organizam zdravim namirnicama. U slučaju da je suplement neophodan, birajte onaj koji najviše odgovara vašem zdravstvenom stanju. Ako, na primer, patite od celijakije koristite obavezno proizvode bez dodataka glutena.

Vitamin A

Medicinski centar Univerziteta u Ročesteru, tvrdi da vitamin A ima moć da spreči isušivanje i eventualnu infekciju kože. Ipak, studija iz 2017. je zaključila da previše vitamina A, koji se u organizam unosi putem hrane, suplemenata i kozmetičkih preparata, može da dovede do gubitka kose.

Vitamin C

Vitamin C je takođe delotvoran za kožu i zaceljenje rana. Doktori ovaj vitamin prepisuju osobama koje se oporavljaju od neke bolesti ili imaju nedostatak. Vitamin E deluje protivzapaljenski i može da spreči zadebljanje kože i pojavu otoka. Smatra se da je vitamin E veoma dobar kao sredstvo koje može zaštiti kožu od preranog starenja i UV zraka. S druge strane previše vitamina C nekada može usloviti pojavu dijareje, gasove, mučnine, bolova u stomaku, glavobolje, osipa.

Biotin

Proizvodi koje sadrže biotin, kompleks vitamina B7 je odlično sredstvo za lepu kožu, kosu i nokte. Studija iz 2015. tvrdi da osobe, koje uzmaju dodatke biotina u vidu suplementa i hrane bogate ovim sastojkom, mogu da smanje opadanje kose. Istraživači su otkrili da je tromesečni tretman doveo do rasta i smanjenja opadanja kose kod žena koje su imale proređenu kosu. 

Biotin, u kombinaciju sa cinkom, kako se smatra, može da spreči opadanje kose i osnaži zdrave folikule dlake. Biotin obično nije štetan i lako se izbacuje putem urina, ali ako uzimate doze veće od 5 mg, konsultujte se sa lekarom.

Ulje boražine

Boražina sadrži kalijum, kalcijum i jedan je od najbogatijih izvora gama-linolenske kiseline, koja deluje protivupalno, i štiti kožu od brojnih problema. Smatra se da ovo ulje dobro utiče na hormonsku ravnotežu, jak je antioksidans, a tvrdi se da pomaže i kod mršavljenja.

Stručnjaci preporučuju za jaču i bujniju kosu i magnezijum, selen, keratin, voćne kiseline, riblje ulje. Ipak, nema još dovoljno istraživanja koja bi ovo potvrdila. Kako se smatra, kada je u pitanju primena ovog ulja, na oprezu moraju biti pacijenti koji boluju od jetre ili uzimaju lekove koji menjaju sposobnost zgrušavanja krvi.

Ulje semenki crne ribizle

Još jedno odlično sredstvo za hidrataciju kože i jačanje kose je ulje semenki crne ribizle. Izvor je visokog sadržaja esencijalnih masnih kiselina, a nauka kaže da zbog prisustva askrobinske kiseline ovo ulje ima veoma visok sadržaj vitamina C. Tvrdi se da je zato ulje crne ribizle 10 puta jači antioksidans od pomorandže.

Bogato je i kalijumom, vitaminom B6 i vitaminom E. Kod upotrebe se preporučuje oprez osobama s niskim krvnim pritiskom, jer može sniziti pritisak. Može usporiti u zgrušavanje krvi, pa se preporučuje da se, ne koristi dve nedelje, pre neke hirurške intervencije kako ne bi došlo do povećanog krvarenja.

Kako se dolazi do kolagena i keratina?

Kombinacija hijaluronske kiseline i morskog kolagena može, kako tvrde neki stručnjaci, biti ključan faktor za zdravu kožu i kosu. Ovaj proizvod jača nokte i vraća sjaj i punoću kosi, a neke kompanije tvrde da do keratina dolaze zahvaljujući ovčijoj vuni iz slobodnog uzgoja na Novom Zelandu. Bez kolagena nema sjajne i elastične kože, pojedine kompanije ga nabavljaju na način koji bi mogao zadovoljiti i vegetarijance – od membrane ljuske pilećih jaja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo