Naslovna / Moja priča

Jovan Maljoković u top-formi u devetoj deceniji: Unuka mu daje volju za život, ostvario i najveći umetnički san

Marijana M. Rajić|11:30 - 02. 01. 2024.

Jedan od najpoznatijih Valjevaca zadivio je nedavno sve posetioce 39.Valjevskog džez festivala energijom, stavom i harizmom – nije to za njega ništa novo, ali nema osobe koja uz vrhunsko muziciranje nije komentarisala njegovu formu, godine, kapacitet pluća (s obzirom na to da svira jedan od najzahtevnijih instrumenata) i pozitivnost kojom zrači

Jovan Maljoković Energija, strast, ljubav – sve je to za Jovu Maljokovića džez muzika Foto: Foto-montaža: Tanjug/Nemanja Jovanović, Dragan Krunić, Shutterstock

Za Jovana Maljokovića je džez muzika život, а život je džez muzika. Nijedan njegov dan ne može da prođe bez džeza. Veliki je profesionalac, pa njegove probe pred koncerte i danas traju onoliko koliko je potrebno da to što želi da predstavi publici zvuči perfektno. Ne fali mu snage – naprotiv: svoje godine i umetnički integritet nosi lagano i potpuno prirodno.

Jovan Maljoković: Šta je ključ istrajnosti i dugovečnosti čuvenog muzičara

Posvećen je stoprocentno svom životnom izboru ako se posmatra kao posao i potpuno predan muzici jer je ona za njega čista ljubav. Nije ga sramota da prizna da često kada ga „pogodi“ dobra muzika pusti suzu. Deli je samo po tome da li mu se dopada, nikada po žanrovima.

Od Valjeva, u kome je rođen i koje obožava, preko Beograda, upisanih studija književnosti i prvog zaljubljivanja u džez, čuveni srpski saksofonista i kompozitor je stigao do gotovo svih prestižnih bina regiona, Evrope i sveta. Prošao je Nemačku, Ameriku, svirao na Montreux Jazz festivalu, nastupao sa velikim svetskim muzičkim legendama. A opet, ostao je onaj nasmejani, srdačni Jova, koji pre svega voli svoju porodicu, prijatelje i rodno Valjevo. Ali, i onaj koji se dobro, stameno nosi sa svim izazovima, bila to iskušenja savremenog sveta i vremena ili na primer virusi, koji pogađaju svakoga bez obzira na godine.

Volja za životom: Porodična sreća, unuka i muzika

Čemu ili kome (to je preciznije pitanje) duguje takvu izuzetnu psihofizičku formu zahvaljujući kojoj, uz sviračku virtuoznost, i danas pleni na velikim i manjim binama?

– Imam veliku porodičnu sreću, jer bez porodice i nesebične podrške ne bih stigao ni do ovih godina ni do velike karijere. Tu je i moja unuka Sofija (4), koja mi je doslovno „okrenula“ život. Ona me prati na nastupe, pomaže mi na njen način i bodri dedu, nosi mi saksofon (smeh). To su ti momenti koji daju volju za život. Kada tome pridodam i muziku, eto, to su najvažnije male – velike stvari koje život znače – kaže Jovan Maljoković za eKlinika portal.

Nema dilemu: bez ogromne porodične podrške ne bi došao ni do svih prestižnih nagrada koje je zaslužio. Među njima je i nagrada za životno delo Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike GODUM koju dodeljuju kolege, zatim istoimeno priznanje Nišvil festivala, ali i mnoge druge.

Rodni grad kao velika inspiracija i snaga

Veliki ljudi su veliki i po tome što ne zaboravljaju gradove i mesta u kojima su rođeni, kojim god stazama da su iz njih krenuli dalje. Takav je slučaj i sa našim sagovornikom. Sa posebnom emocijom govori o gradu koji je iznedrio nebrojeno mnogo umetnika. Priseća se prijatelja sa kojima druguje i danas, ali i onih koji više nisu među nama. Ne zaboravlja da napomene da i to odakle smo govori mnogo o tome ko smo i kakvi smo:

– Veza sa Valjevom je posebna. Svi smo vezani i danas, živa su sva sećanja na naše mladalačke dane, prijateljstva. Gimnazija, valjevski korzo, klub „Abrašević“, važne su to i lepe uspomene za život svih nas koji smo rođeni ovde. Posebno sam srećan što je taj deo mog života prisutan i u mojoj muzici – priča Jovan Maljoković.

„Najveća je sreća za čoveka i muzičara kada ostvari svoj san“

Na sceni je vladar, tu pokazuje i dalje ono najbolje što ima. To je njegov habitat, prirodno okruženje, a saksofon „oružje“ kojim prenosi emociju, dušu i umetnički senzibilitet. Godina koju smo ispratili donela mu je još nešto veoma važno, o čemu nam je pričao na nedavno održanom 39.Valjevskom džez festivalu, veoma značajnom na njegovom ličnom i umetničkom planu:

San svakog muzičara je da stvori svoj stil po kome će biti prepoznatljiv posle samo pet, šest tonova. Godinama sam razmišljao o tome i konačno uspeo. Rezultat je projekat „Na rakrsnici svetova“, koji sam odmislio tako predstavi ovaj prostor gde živimo, simbiozu istoka i zapada. Mi danas zaista živimo na raskrsnici svetova… Posebno sam srećan što mogu da ga izvedem u Valjevu, koje je na najbolji način pokazalo da ima izvanrednu bazu velikih umetnika, a posebno džez muzičara. Ovaj festival je jedno pravo valjevsko slavlje.

Uživanje na svetkovini džeza, 39.Valjevskom džez festivalu: Posebna energija i emocija voljenog grada

Raduje ga što se festival ne prekida i održava tradicija, jer je dobro poznat njegov stav da nam je kultura neophodna. I pored tehničkih nemogućnosti da se 39. izdanje Valjevskog Džez festivala održi u velikoj sali Centra za kulturu usled renoviranja, organizatori su pronašli solomonsko rešenje, koje je nadmašilo očekivanja. Preselili su program na čuveno mesto na kome su brojni muzičari, ne samo Valjevci, odsvirali svoje prve note, nadmetali se i inspirisali jedni druge u „džem sešnima“ kao i naš sagovornik, koji je presrećan što se dostojno nastavlja ono čemu je poklonio gotovo polovinu svog života:

Jovan Maljoković Va Jazz fest

Na sceni Art hola u valjevskom Centru za kulturu Foto: Dragan Krunić

– U Valjevu sam program „Na raskrsnici svetova“ izveo sa devetoricom izvanrednih muzičara. Želja mi je da na jubilarnom, 40.Valjevskom džez festivalu predstavim ovo delo u raskošnijoj verziji sa 35 izvođača, renomiranih umetnika, uz učešće mladih Valjevaca, učenika muzičke škole. Stalo mi je da sa mnom na bini budu baš muzičari iz Valjeva i da zajedno pod vođstvom našeg dirigenta Ivana Ilića donesemo to bogatstvo harmonija, sa dosta violina, čela, flauta… Biće to spaktakl koje je Valjevo zaslužilo za istrajnost i održavanje 40 festivala – obećao je čuveni džez saksofonista i kompozitor Jovan Maljoković.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo