Naslovna / Prirodna medicina

Pomoć iz prirode ako imate polipe na glasnim žicama

Priredio/la: M. R. |13:30 - 25. 02. 2021.

Ako ste promukli, pušač ili se bavite poslom koji zahteva mnogo priče ili pevanja, možda ste zaradili polipe na glasnim žicama

Čajevi i ulja mogu da pomognu u borbi protiv polipa na glasnim žicama Foto: Shutterstock

Polipi predstavljaju benigne izrasline tj. zadebljanja na glasnicama. Mogu da izazovu veće probleme jedino ako se uvećaju toliko da otežavaju disanje, što je redak slučaj. Ako ova pojava postane hronična, savetuje se uklanjanje hirurškim putem. Neka iskustva, međutim, pokazuju da prirodni lekovi mogu da pomognu i pre nego što odlučite da ipak odete „pod nož“.

Beli slez, jagorčevina i malina

Koren belog sleza može da pomogne u jačanju glasnih žica i borbi protiv polipa. Pripremite čaj tako što ćete 15 g suvog korena preliti sa 0,5 l ključale vode. Neka odstoji preko noći, ujutru ga se procedite i uzimajte po jednu kašičicu četiri puta dnevno. Sve isto važi i za čaj od jagorčevine s tim što on stoji 30 minuta pre proceđivanja. Možete probati i čaj od listova i mladih izdanaka maline – kašiku mešavine preliti šoljom ključale vode i popiti uveče, pre spavanja, nakon čega treba utopliti regiju vrata.

Seme anisa

Fitoterapeuti kažu da je ovo jedan je od najboljih i najefikasnijih prirodnih lekova. Jednu kašiku semena prelijte sa dve šolje ključale vode i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i uzimajte po 1/4 šolje, pola sata pre svakog obroka. Ako ga pomešate sa lipovim medom i šljivovicom, biće još delotvorniji i to na ovaj način: prelijte jednu kašiku semena sa 1/2 l vode, zagrevajte na tihoj vatri do ključanja, procedite nakon što se ohladi, a onda dodajte pet kašika lipovog meda i dve kašike šljivovice. Dobro promešajte i uzimajte po jednu kašičicu mešavine na sat vremena.

Beli luk

Beli luk sadrži alicin, koji ima jaka antiupalna i antibakterijska svojstva, zbog toga je, pored ostalog, delotvoran i protiv ovih polipa. Ako često jedete beli luk, to će vam pomoći da ublažite otoke i sprečite pojavu novih polipa. Dobro je ubaciti po jedan čen belog luka u jelo, a ako ne podnosite jak miris, mogu da pomognu i kapsule. Naravno, najdelotvornije je jesti ga čen po čen, tada deluje direktno na ovaj problem.

Ulje čajevca

Čajevac je drevno drvo Aboridžina i malo se koristi u Evropi. Međutim, u poslednje vreme se može doći do njegovog ulja – započeta je masovna proizvodnja usled dokazanih korisnih dejstava. Ima jaka antizapaljenska i antibakterijska svojstva i potvrđeno je da uspešno leči polipe u grlu. Koristi se i za lečenje polipa i za sprečavanje pojave novih.

Važno je napomenuti da se ovo ulje koristi samo za spoljašnju upotrebu. Ako imate polipe negde na telu, nanesite ulje i polipi ili bradavice će najverovatnije otpasti. Za polipe na glasnim žicama ulje čajevca se koristi tako što se u ključalu vodu ubaci nekoliko kapi ovog ulja i udiše se para.

Kleka i hmelj

Iglice kleke i hmelj su dobra kombinacija u borbi protiv polipa. Dve supene kašike iglica prelijte šoljom ključale vode, neka stoji pola sata, dodajte jednu kašičicu hmelja i zajedno grejte na tihoj vatri do ključanja. Procedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje ojačava imuni sistem i tako sprečava pojavu polipa na grlu i simptoma koje oni izazivaju, ali je moćno i u sprečavanju dalje infekcije. Smanjuje polipe u velikoj meri i pomaže da brže potpuno nestanu. Da biste lečili polipe u grlu na ovaj način, svaki dan pijte po jednu kafenu kašičicu.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je dobro u detoksikaciji organizma, odlično razlaže sluz od koje su i sačinjeni polipi. Sprečava pojavu novih sinusnih infekcija i pojavu polipa. Izmešajte dve kašike jabukovog sirćeta i dve kašike meda u toploj vodi i pijte ovu mešavinu 3-4 puta na dan. Drugi način je da u malo ključale vode ubacite nekoliko kapi jabukovog sirćeta i udišete paru.

 

 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo