Naslovna / Moja priča

Ana Stanić: Hranim se zdravo ne da bih bila mršava, već zbog hedonizma i zdravlja

Piše: Marijana M.Rajić|11:30 - 12. 11. 2022.

Popularna pevačica i kompozitor vodi računa o svom zdravlju kako bi predupredila zdravstvene komplikacije, a kao savremena mama ima razumevanja za sina i potrebe „internet“ generacija, sa jasnim dogovorom o ograničenju vremena koje naslednik uz telefon i igrice provodi

Ana Stanić Ana Stanić: Trudi se da živi zdravo, a slatkiše koje obožava je morala da svede na razumnu meru Foto: Marko Sovilj

Ana Stanić zrači svojom atraktivnom pojavom, energijom i muzičkim izrazom od koga ne odstupa već decenijama. Mišljenja je da je lepa žena – zdrava žena ali i obrnuto, i da lepota prvenstveno dolazi iz ličnog unutrašnjeg mira. Kao lekarsko i profesorsko dete, sledi put vere u medicinu, ali i zdravih životnih navika.

Lepo vaspitanje, poštenje i individualnost – vrednosti koje je Ana Stanić dobila od roditelja

Vaspitana u građanskom, tolerantnom duhu i sa idejom negovanja individualnosti i posebnosti, Ana Stanić je, priča nam, od oca nasledila talenat za muziku, iako su joj roditelji bili miljama daleko od „šou biznisa“.

– Imala sam sreću da dobijem podršku. Roditelji su prepoznali da su muzika i umetnost moj put i pustili me da ga sama krčim i izborim se da radim ono što želim i osećam. Zahvalna sam im što su me naučili pristojnosti, da treba biti dobar prema drugim ljudima, težiti poštenju. Usadili su mi vaspitanje koje me često, imam utisak, posebno u ambijentu u kome funkcionišem i „koči“, ali, nema veze. Zahvalna sam im na tome – ovako počinje priču o ličnim važnim životnim vrednostima Ana Stanić za eKlinika portal.

Ana Stanić: dobar primer zdravstvene kulture uz redovne kontrole i preglede

Primer je zdravstveno prosvećene osobe koja redovno obavlja preglede. Zadovoljna je i zbog toga što je način na koji su nju roditelji odgajali, u jednom prirodnjačkom duhu, pomalo i „hipi“ što se tiče slobode, a bez ograničenja kojima su skloni mnogi, prenela na svog sina Vuka (11).

– Redovno idem na ginekološke preglede i kontrolišem grudi. Relativno često radim analize krvi, kompletnu krvnu sliku sa biohemijom. Za mene je veliko otkriće značaj poseta endokrinologu, jer je ljudsko telo, posebno žensko, ozbiljno izloženo uticaju hormona. Imala sam nekoliko mladeža koji su mi uklonjeni, a ako primetim neku promenu na koži, reagujem. Možda malo u trenutku to bude i panično, ali ja sam doktorsko dete. Tata me je naučio da verujem medicini, nauci i lekarima – kaže Ana i dodaje da se u pandemiji štitila tako što je slušala savete stručnjaka i vakcinisala se među prvima.

Međutim, naglašava da njen sin ne raste „pod staklenim zvonom“, baš kao što nije ni ona. Puštala ga je da stvori prirodni imunitet. Dešavalo se i da nešto pojede sa poda, a njegova mama smatra da to nije ništa strašno. U tom smislu, vaspitava ga na isti način kako su i nju njeni roditelji odgajali. Ana Stanić je ponosna na svog naslednika koji voli sport i prirodu, pa se i tu istorija „ponavlja“.

Ana Stanić i sin Vuk

Ana Stanić sa naslednikom: Sloboda, indvidualnost, priroda, sport – vrednosti koje su joj usadili roditelji prenosi i na njega Foto: Privatna arhiva

Poneko piće da, pijanstvo i mamurluk ne podnosi

Muzika i muzičari često se, a i sami su tome doprineli, vezuju za loše životne navike i konzumiranje raznih dozvoljenih i nedozvoljenih supstanci. Naša sagovornica nikada nije pušila cigarete, a što se tiče alkoholnih pića, nije čak ni klasični „kampanjac“. Jednostavno, priča nam, ima perioda u kojima godinama čak ni ne nazdravlja alkoholom, ali se desi da onda u nekom trenutku popije poneko piće. Prirodna, neposredna i iskrena, naglašava međutim da to nikada nije više od dva pića, a i toliko je retko. Ne podnosi pijanstvo ni mamurluk i to sebi ne bi dozvolila iz, kako kaže, potpuno racionalnih razloga.

Život bez slatkiša koje inače obožava

– Verujem da je u dobroj meri svaki čovek upravo ono što jede, odnosno da to kako se hranimo dosta govori o nama. Ja zaista volim da se hranim zdravo i tako živim ne da bih bila mršava, već iz hedonizma. Jednostavno uživam u tim ukusima. Pokušavam da meso unosim umereno, ali mi je ishrana pretežno bazirana na zdravije alternative. Temelji se na salatama, supicama, pokušavam da balansiram, ali dajem prednost povrću u odnosu na meso. Ponekad dozvolim sebi nešto što po definiciji na spada u zdravu hranu, na primer picu, mada nisam neki ljubitelj, pa i parče pečenja – priznaje sagovornica eKlinika portala, a odaje nam i još nešto što značajno trasira put njenog življenja.

Naime, pre nekoliko godina joj je ustanovljena insulinska rezistencija. Morala je zato, iako je veliki ljubitelj slatkiša, da ih svede na razumnu meru. Neko vreme ih nije jela uopšte.

Dovoljno sna i umerenost u svemu ključ su i zdravlja i lepote

Ana Stanić ne konzumira ni mleko. Trudi se da, ako ne trenira redovno, što više hoda. Uz, ipak, kako sama kaže, kampanjsku fizičku aktivnost, trudi se da bude što više pokretna. Još nešto je kod nje netipično za predstavnika muzičarske branše, a to je dovoljno kvalitetnog sna.

– Trudim se da legnem na vreme i spavam minimum osam sati dnevno. Ako zaređam sa koncertima i obavezama, pokušavam da nadoknadim sate sna i što pre se vratim u ravnotežu. Mislim da mogu da kažem da su moje životne navike zdrave i da me takav pristup i disciplina mogu svrstati u one koji zdravo žive – argumentuje popularna pevačica i odgovara na pitanje o svojoj životnoj filozofiji:

Moja životna filozofija

– Biti iskren prema sebi, raditi stvari koje nas čine srećnim i ispunjenim, ali zaista suštinski. Zatim, biti okružen ljudima koji nas pokreću i sa kojima imamo razmenu dobre energije i inspiracije, pre svega. Sanjariti, zašto da ne? To posebno važi za neke godine za koje možda nije uobičajeno. Čovek to treba sebi da dozvoli, čak i da veruje u neke svoje luckaste snove. Sačuvati dete u sebi, biti drag i ljubazan prema drugima. Borben kada treba, ali prvenstveno uz pozitivne emocije i lepu energiju koja će se onda, bar tako bi trebalo, vratiti.

Ana Stanić je u pesmi „20, 30 godina“ koristila znakovni jezik, način sporazumevanja gluvih i nagluvih osoba, kao i onih sa poremećajem govora

Uklapanje sa sinom u moderne tokove tehnologije i diktat „internet generacija“

Anin sin Vuk je, priča nam, među poslednjima u odeljenju dobio pametni telefon.

– Kod nas već funkcioniše dogovor da se igrice igraju samo vikendom. To mu nije neki veliki problem jer se bavi sportom i preko radne nedelje uz školu trenira svakog dana. Ali, aktuelni trenutak ne može da ne utiče, posebno sa sve novijim tehnologijama i time kako reaguje njegova generacija. Još uvek mi je sve to simpatično, pa mu sada čak i ja pomažem u „kuckanju“ na grupama. Svež je korisnik pa je sporiji, ali verujem da će me brzo prestići. Nove generacije imaju neverovatnu sposobnost adaptacije na tehnologiju i mnogo brže sve „kapiraju“ nego mi. Za sada to, može se reći, držimo pod kontrolom – ispričala je u razgovoru za eKlinika portal Ana Stanić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo