Naslovna / Prirodna medicina

Zašto za kurkumu kažu da je „čudo prirode”, kako pripremiti čaj od ovog začina

Piše: V.St.|11:00 - 31. 07. 2023.

Kurkuma, začin koji je dugo poznat po svojim lekovitim svojstvima, izazvala je interesovanje kako u medicinskom i naučnom svetu tako i među kulinarskim entuzijastima, jer je glavni izvor polifenola kurkumina

kurkuma Kurkuma pomaže u ublažavanju oksidativnih i inflamatornih stanja, metaboličkog sindroma, artritisa, anksioznosti i hiperlipidemije Foto: Shutterstock

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira i uglavnom raste u južnoj Aziji. Od njenog korena pravi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Taj začin je poznat širom sveta zahvaljujući svojim višestrukim svojstvima. Kurkuma se koristi i kao prirodna boja u izradi kozmetike a i kao prirodan pesticid. Ako slučajno vidite na etiketi proizvoda broj E100, nemojte biti u strahu, to je prirodna boja kurkumin!

Dejstvo kurkume na ljudsko zdravlje

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih protivupalnih sredstava. Aktivni lekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Odavno je poznato da kurkuma ima antibakterijska svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.
Kurkuma pomaže u ublažavanju oksidativnih i inflamatornih stanja, metaboličkog sindroma, artritisa, anksioznosti i hiperlipidemije. Takođe može pomoći u upravljanju zapaljenjem izazvanim vežbanjem i bolom u mišićima, čime se poboljšava oporavak i performanse kod aktivnih ljudi. Većina ovih prednosti može se pripisati njegovim antioksidativnim i antiinflamatornim efektima. Korišćenje kurkumina samo po sebi ne dovodi do povezanih zdravstvenih koristi zbog njegove slabe bioraspoloživosti, što se čini prvenstveno zbog loše apsorpcije, brzog metabolizma i brze eliminacije. Postoji nekoliko komponenti koje mogu povećati bioraspoloživost. Na primer, piperin je glavna aktivna komponenta crnog bibera i, kada se kombinuje u kompleksu sa kurkuminom, pokazalo se da povećava bioraspoloživost za mnogo procenata – rezultati su istraživanja „Pregled efekata kurkumina na ljudsko zdravlje”.

Korisna svojstva i nutritivne vrednosti kurkume

U ajurvedskoj medicina kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizmam. Koristi se za: jačanje gastrointestinalnog trakta, obnavlja crevnu floru, smanjuje nadutost, čišti jeru i žuč, normalizuje menstruaciju, smanjuje upalu kod artritisa, čisti krv, ubrzava metabolizam, rešava kožne probleme a koristi se i protiv crevnih parazita. Kod nas je kuruma bila potpuno nepoznata do kasnih godina 20. veka.
Po nutritivnim vrednostima, kurkuma je bogat izvor gvožđa, mangana, vitamina B6, vlakana i kalijuma. Zbog svojih protivupalnih efekata kurkuma se često koristi u prirodnim proizvodima kao pomoćno lekoviti sredstvo kod artritisa, otklanjanja bola i smanjunja otoka zglobova. U Indiji kurkuma se koristi i za negu kože. Zbog toga se tradicionalno koristi za ulepšavanje mlade pre venčanja. U Kini je otkriveno da kurkuma pomaže i kod depresije.

Gde se sve može dodati kurkuma

Kurkumu može da se koristi u pripremi slatkih i slanih jela. Može se dodati u pirinač, voćne salate, dresinge, jela od povrća, umake, krompir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 kašičice kurkume, da jelo ne bi imalo previše intenzivan miris. Takođe, može se pripremiti i čaj od kurkume, koji je naročito popularan u Japanu.
Ono što je važno napomenuti, je da postoje osobe kojima se ukus kurkume ne dopada. Takve osobe, umesto kurkume u obliku začina ili umesto čaja pripremljenog od kurkume, mogu je konzumirati u kapsulama.

Recepti čiji je glavni sastojak kurkuma

Krompir s kurkumom

Sastojci:

  • 2 kg krompira
  • so
  • biber
  • kašičica kurkume
  • pola kašičice tucane ljute crvene paprike
  • 4-5 kašika maslinovog ulja

Priprema:
Potrebno je skuvati krompir u slanoj vodi. Osušite ga i stavite u posudu za pečenje pa začinite začinima i uljem. Pecite na 200 stepeni 40-45 minuta dok ne požuti i postane hrskav. Koristite kurkumu u pripremi svakodnevnih jela! Ona će jelima dati divnu boju i aromu, a ujedno i sačuvati zdravlje.

Čaj od kurkume

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • ravna kašičica kurkume u prahu

Priprema:
Proključalom vodom prelijte kurkumu promešajte i čaj popijte dok je topao ali nemojte dodavati šećer niti bilo koju vrstu zaslađivača.
Nemojte pripremati veće količine čaja, već isključivo onoliko koliko vam je jednokratno potrebno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mira
23:18, 11. 08. 2023.
Odgovori

Jeste, jako je zdrava! Dajte jos koji recept.

Ljiljana
13:25, 04. 09. 2023.
Odgovori

Koliko se sme dnevno piti kurkume

slavko
8:05, 18. 02. 2024.
Odgovori

Dali kukurma smanjuje prc

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo