Naslovna / Prirodna medicina

Šta je kratom – biljka koja ublažava bol ili opasan narkotik

Priredio/la: D. T.|11:00 - 09. 08. 2023.

Smatra se da neke supstance u kratomu deluju na hormone koji regulišu rad srca, krvni pritisak, disanje, raspoloženje

Kratom Svež zeleni list biljke kratom (Mitragina speciosa) i kapsula sa prahom Foto: Shutterstock

Biljka što ublažava bol ili droga – kratom postaje sve traženija u nekim delovima sveta i pored kontroverzi koje je prate. Biljka kratom je povezana sa nekoliko smrtnih slučajeva, ali i pored toga u nekim delovima sveta se prodaje u različitim oblicima kao biljni prah ili koncentrat.

Biljka što ublažava bol i smrtni slučajevi

Poznata kao biljka što ublažava bol latinskog imena Mitragyna speciosa, kratom se vekovima koristi u jugoistočnoj Aziji. I pored toga što korisnici iznose prednosti ove biljke, naučnici upozoravaju da nema dosta podataka o bezbednosti upotrebe kratoma i dodaju da je kratom povezan sa nekoliko smrtnih slučajeva.

U Sjedinjenim Američkim Državama porodici osobe koja je preminula posle upotrebe kratoma, na ime odštete kompanija koja je proizvođač biljne supstance morala je da plati 11 miliona dolara.

Kratom prisutan u 30 zemalja

Američka uprava za hranu i lekove nije odobrila kratom, a Uprava za borbu protiv droga okarakterisala je kratom kao “ hemikaliju koja izaziva zabrinutost“. Tajlandske vlasti su pre dve godine skinule sa spiska zabranjenih droga kratom.

Francuska je zabranila kupovinu i posedovanje kratoma od 2020. godine. Francuska nacionalna agencija za bezbednost lekova istakla je kao rizike korišćenja kratoma „zavisnost, psihotične epizode, hepatitis, anoreksiju“  i zabranila kupovinu i posedovanje ove biljke. U Kanadi i nekim državama SAD kratom se koristi kao infuzija ili u prahu. Prema podacima kancelarije UN za drogu i kriminal, kratom je prisutan u oko 30 država na svetu.

Malo je studija, rano je za zaključke

Naučnici upozoravaju da je malo studija ispitivalo dejstvo kratoma na humanu populaciju, pa da je zato još rano donositi zaključke, objašnjava dr Christopher McCurdy, The University of Florida Translational Drug Development Core.

Ima toliko toga što nauka ne zna, a to je najteži deo, slično kao i kod kanabisa. Ne možemo se osloniti na stavove pojedinaca koji su koristili ili koriste ovu biljku. Pojedinci je hvale kao najbolji proizvod posle hleba, ali dobar deo navodi da je kartom izuzetno opasan i da izaziva zavisnost –  kaže McCurdy.

Deluje na srce, pritisak, raspoloženje

Kratom se vekovima koristio u tradicionalnoj medicini jugoistočne Azije. Ljudi su žvakali listove kratoma, pušili ih ili pravili od njih čaj. U prodaji se može naći u obliku kapi ili u kapsulama.

Stručnjaci naglašavaju da baš kao što ni sva alkoholna pića ne sadrže isti procenat alkohola, ni svi proizvodi kratoma nisu iste jačine. Čajevi i praškovi od listova kratoma su dosta blaži dok su ekstrakti i koncentrati mnogo jači.

Jedno od glavnih jedinjenja kratoma je 7-hidroksimitraginin koji posebno jako deluje na opioidne receptore. Vodeća regulatorna tela u razvijenim državama zato smatraju komponente kratoma opioidima i navode da ova biljka ima veliki potencijal za zloupotrebu. Smatra se da neke supstance u kratomu deluju na hormone koji regulišu rad srca, krvni pritisak, disanje, raspoloženje.  Naglašava se da veće doze mogu delovati na ljudski organizam slično kao droge kokain ili metamfetamini.

Može li da pomogne u lečenju zavisnosti?

Neke studije navode da kratom može imati slične mehanizme delovanja kao sredstva koja se koriste u terapiji odvikavanja od opioida i da bi ova biljka mogla da pomogne u lečenju zavisnosti. Naučnici ističu da sve obe teorije treba shvatiti sa velikom dozom opreza, jer su dugoročni efekti upotrebe kratoma na ljudski organizam još nepoznati.

U 2011. godini vodeća regulatorna tela su prijavila 13 slučajeva negativnog delovanja kratoma, u 2017. taj broj je porastao na 682.  Pacijenti su potražili hitnu medicinsku pomoć i uglavnom su se posle upotrebe kratoma žalili na respiratorni distres i usporen rad srca. Stručnjaci upozoravaju da sve osobe koje nameravaju da koriste ovu biljku za lečenje depresije i zavisnosti mnogo rizikuju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo