Naslovna / Prirodna medicina

Psorijaza je uporna bolest, a od pomoći su i esencijalna ulja koja moraju pažljivo da se koriste

Priredio/la: D. T.|18:00 - 22. 08. 2023.

Psorijaza ume da bude veoma iscrpljujuća bolest, a stres može u velikoj meri da iskomplikuje lečenje

esencijalna ulja-celulit-pomorandžina koža I ulja imaju terapeutsku moć Foto: Shutterstock

Psorijaza je uporna bolest koja se nekada teško kontroliše. U pitanju je hronično, zapaljensko oboljenje kože koje je praćeno crvenim mrljama na koži. Simptomi psorijaze nekada su jači, moguće je da se bolest na izvesno vreme povuče. Kod većine obolelih bolest je hroničang toka sa povremenim povlačenjem. Stalno praćenje dermatologa je zato neophodno. Stanje se leči pre svega konvencionalnim lekovima, ali i neka esencijalna ulja mogu da budu od pomoći. Stručnjaci naglašavaju da ova ulja nisu nikako zamena za terapiju.

Psorijaza je autoimuna bolest

Nema dovoljno podataka koja bi mogla nedvosmisleno da potvrde dobro delovanje esencijalnih ulja, ali neka istraživanja naglašavaju da ulje lavande ili masline umiruju zapaljenske procese na koži.

Psorijaza je autoimuna bolest praćena simptomima crvenila i lezije na koži. Esencijalna ulja mogu ublažiti neprijatne simptome i stres pacijenata. Psorijaza ume da bude veoma iscrpljujuća bolest, a stres može u velikoj meri iskomplikovati lečenje. Savet je da se pre primene eteričnih ulja posavetujemo sa stručnim licem.

Nisu sva ulja istog kvaliteta

Esencijalna ulja su bezbedna ako se pravilno koriste, isparljiva su i zahtevaju čuvanje u posebnim uslovima. Ova ulja nisu do kraja regulisana i različitog su kvaliteta. Ne smeju se gutati i primenjuju se samo na čistu kožu.

Nerazređena esencijalna ulja nikako se ne nanose direktno na kožu, jer su mogući neželjeni efekti u vidu iritacije, alergijskog kontaktnog dermatitisa i mrlja na koži. Pojedina eterična ulja, posebno lavanda u bitnoj meri mogu ublažiti stres, simptome anksioznosti, lavanda pomaže i kod problema sa nesanicom. Stručnjaci skreću pažnju da esencijalna ulja čuvamo van domašaja dece. Konzumacija ovih ulja, u najtežim slučajevima, može da bude i životno ugrožavajuće stanje.

Kako ulje čajevca i psorijaza

I pored toga što ne postoje dokazi o efikasnosti esencijalnih ulja, istraživanja delovanja ulja čajevca, kamilice, lavande, bergamota daju obećavajuće rezultate kada je u pitanju psorijaza. Veruje se da ulje čajevca ima antiseptička i antiinflamatorna svojstva. Pojedini pacijenti sa psorijazom prijavljuju da im prijaju šamponi za kosu koji sadrže ulje čajevca. Naglašava se da ulje čajevca u esencijalnom obliku treba pažljivo koristiti, jer je moguće da dođe do problema sa disanjem, pa čak i kome u najtežim slučajevima.

Kamilica ima malo neželjenih efekata

Kamilica je veoma zastupljena u tradicionalnoj medicini, a pored čaja, koristi se i u obliku eteričnog ulja. Dosadašnja istraživana beleže efikasno delovanje ulja kamilice na lezije, sa malom incidencom neželjenih efekata. Ima i nagoveštaja da je nanošenje kamilice na kožu jednako efikasno protiv simptoma psorijaze kao i hidrokortizon i čak efikasnije od diflukortolona (topikalnog steroida). I pored pozitivnih rezultata potrebno je više dodatnih istraživanja koja bi do kraja potvrdila delovanje kamilice.

Lavanda deluje i kao sedativ

Ulje lavande se poučava kao pomoćno lekovito sredstvo, ali takođe ne postoji dovoljno visokokvalitetnih istraživanja koja bi sa sigurnošću mogla reći da je ovo ulje efikasno u lečenju. Veruje se da ulje lavande  deluje antiinflamatorno, antibakterijski, antifungalno. Lavanda je i dobar antiseptik, antioksidans ima i sedativna svojstva. Ukoliko se koristi kao lokalni preparat, ulje lavande ublažava kožne problema kao što psorijaza ili ekcem. Lavanda se dosta koristi u aromaterapiji, ublažava anksioznost i stres, koristi se kao pomoćno sredstvo kod nesanice.

Bergamot umiruje upalu

Bergamot (Citrus aurantium var. Bergamia, Citrus bergamia) je plod ukrštanja limuna i gorke pomorandže. Koristi se plod koji je kako se veruje lekovit, ali i kora drveta. Bergamot je prvi put gajen u Bergamu u Italiji po kome je dobio i ime. Pretpostavlja seda ulje bergamota umiruje upalu i ublažavan simptome psorijaze. Jedno istraživanje navodi da eterično ulje bergamota naneseno na psorijatične plakove, 30 minuta pre tretmana ultraljubičastim zračenjem pokazuje dobre rezultate i smanjuje broj tretmana ultraljubičastim zracima.

Aloe vera se koristi i kod opekotina

Aloe vera se često koristi kod opekotina i zarastanja rana. Veruje se da ima antiinflamatorna, analgetička svojstva (ublažava bolove) i svrab. Neke studije ističu da aloe vera može da umanji simptome crvenila i ljuštenja kože kod psorijaze.

Kako se koriste eterična ulja?

Eterična ulja nikada ne treba nerazređena nanositi na kožu. Potrebno ih je pomešati sa nosačem. Ulja nisu rastvorljiva u vodi, pa se mešaju sa drugim uljima. Preporučena razmera je jedna kap eteričnog ulja na tri kapi baznog ulja na primer kokosa, masline.

Pojedine vrste etarskih ulja mogu biti iritantna na primer ulje mente može negativno da utiče na decu i osobe sa ubrzanim radom srca. Savet je da pre kupovine eteričnog ulja proverimo verodostojnost proizvođača, da ih koritimo u  tamnoj bočici i čitamo važne napomene i etikete na proizvodu. Konvencionalno lečenje psorijaze primenjuje UV terapiju, tradicionalne sistemske i biološke lekove. Preporuka je da se uvek savetujemo sa dermatologom pre upotrebe eteričnih ulja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo