Naslovna / Prirodna medicina

Kako napraviti melem od nevena koji brzo zaceljuje rane i hemoroide

Priredio/la: I. V. |11:00 - 05. 07. 2023.

Za melem od nevena kaže se da je jedan od narodnih, prirodnih lekova koji bi svaka kuća trebalo da ima jer se koristi za lečenje mnogih zdravstvenih problema, naročito onih dermatoloških

melem od nevena Za melem od nevena kaže se da je jedan od narodnih, prirodnih lekova koji bi svaka kuća trebalo da ima Foto: Shutterstock

Melem od nevena tradicionalno se koristi za lečenje mnogih dermatoloških problema, brojnih gastroenteroloških tegoba, izlučivanje otpadnih materija iz organizma, kao i za dovođenje u ravnotežu menstrualnog ciklusa. Neven ili kalendula je jednogodišnja, uspravna biljka s razgranatom stabljikom visine do 60 cm. Cvetna glavica je žute, tamnožute ili narandžaste boje. Bere se cvet, kada je žute ili narandžaste boje, i to tokom cele godine. Ova lekovita biljka je baktericidna i koristi se kao antibiotik, kao i za unutrašnje i spoljno lečenje raznih bolesti i stanja.

Za šta se sve koristi neven u narodnoj medicini?

Neven kao lek umiruje grčeve u crevima i želucu, kao i spazam glatkih mišica, pojačava izlučivanje mokraće, uravnotežuje menstrualni ciklus, pospešuje znojenje. Koristi se i za lečenje bolesti nerava, jetre i žući, delotvoran je kod bolesti vena, koristi se za razna spoljašnja i unutrašnja ispiranja, a zabeleženo je i antikancerogeno dejstvo kod raka kože, materice, želuca i grla.
Za spoljnu upotrebu neven se koristi kao lek za gnojne rane i posekotine, pomaže u lečenju psorijaze, čireva, opekotina, promrzlina, upala vena. Neven se koristi i za lečenje zatvora, žutice, bolesti želuca i creva, a naročito čireva u želucu i crevima.

U narodnoj medicini koriste se celi cvetovi i listovi nevena. Osušeni cvet nevena sadrži 5 odsto kaučuka, 0,02 procenata etarskog ulja, 5,3 odsto masnog ulja, oko 9 procenata smole, 8 odsto sluzi, 12 procenata šećera i 1.3 odsto proteina. Cvet nevena takođe sadrži i proteine, enzime, gorke supstance, saponine, palmitinsku, salicilnu i jabučnu kiselinu, soli fosforne kiseline i razne mineralne sastojke.

Kada počinje berba cetova za melem od nevena ili čaj?

Berba nevena počinje vrlo rano, već u maju, i traje sve do kasne jeseni. Idealno vreme za berbu ovog lekovitog bilja je avgust jer su cvetovi tada najkvalitetniji. Za lekovite pripravke od melema upotrebljava se cvet, a ređe vrhovi biljke sa cvetovima. Savet je da se beru jarkonarandžasti, krupni cvetovi, a ne oni bledi, tek razvijeni, jer latice su najbogatije lekovitetim jedinjenjima. Cvetove treba odmah sušiti na promaji, kako bi sačuvali prirodnu boju. Zahvaljujući lekovitim svojstvima kojima obiluje, od nevena se izrađuju razni pripravci kao što su čajevi, ulje, kreme, masti, a najpopularniji je melem od nevena.

Kako se pravi i za šta koristi melem od nevena

Za melem od nevena se kaže da je jedan od narodnih, prirodnih lekova koji bi svaka kuća trebalo da ima. Naime, melem od nevena koristi se za lečenje mnogih zdravstvenih problema, naročito onih dermatoloških. Lekovitim svojstvima neven pomaže kod raznih kožnih bolesti kao što su psorijaza, ekcemi, opekotine, akne i seboreja. Melem od nevena pomaže i u zaceljivanju rana, lečenju ispucalih usana, modrica, proširenih vena, ali se koristi i za uspešno lečenje bolnih hemoroida. Nanošenje melema od nevena takođe se pokazalo delotvornim kod trudnica, odnosno protiv nastanka strija na trbuhu i bedrima.

Domaći recept za melem od nevena

Melem od nevena možemo sami, na jednostavn način da napravimo kod kuće. Potrebni sastojci su:

  • šoljica sveže isceđenog soka od lišća i cveta nevena
  • 2 šoljice nesoljene, domaće svinjske masti
  • pola šoljice voska.

Sve sastojke usuti u šerpicu i mešati na vatri dok se ne sjedine. Smesu usuti u staklenu, dezinfikovanu teglicu i ostaviti da se ohladi. Hladni melem nanosi se na mesto koje potrebno lečiti, u debljini od jednog milimetra, a zatim se stavi pamučna krpica i učvrsti zavojem ili flasterom, ako je manja rana u pitanju. U slučaju zaceljivanja rana na koži brzo će se primetiti poboljšanje. Dobra strana melema je što ne izaziva nuspajove niti nadražuje kožu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo