Naslovna / Zdravlje

Preterano znojenje može biti posledica nekih bolesti

Priredio/la: D. T.|14:30 - 26. 05. 2022.

Preaktivni nervi pokreću više nego što je potrebno znojne žlezde. Prvi znaci primarne hiperhidroze javljaju se u pubertetu

preterano znojenje Preterano znojenje neprijatna je pojava koja utiče na sve aspekte života i samopouzdanje pojedinca, a rešenje postoji Foto: Shutterstock

Preterano znojenje neprijatna je pojava koja utiče na sve aspekte života i samopouzdanje pojedinca. Uglavnom je posledica konzumacije ljutih namirnica, jake fizičke aktivnosti ili određenih klimatskih faktora, stresnih situacija, povišene telesne temperature.  Uglavnom je bezazlene prirode, mada nekada može biti posledica nekih bolesti, upotrebe određenih lekova.

Preterano znojenje bez obzira na klimatske uslove

Hiperhidroza je medicinski pojam koji označava prekomerno znojenje. Može biti posledica poremećaja rada štitaste štitaste žlezde, šećerne bolesti ili malignih oboljenja i tada se određuje kao sekundarna hiperhidroza. Primarna hiperhidroza je stanje kada je znojenje nezavisno od klimatskih uslova. Nekim osobama su uvek vlažni dlanovi, stopala, pazuh i lice im se pojačano znoji i tokom zimskog perioda.

Kod primarne fokalne hiperhidroze znojenje nije posledica nekog oboljenja. Sasvim zdrave osobe pojačano se znoje u odnosu na druge osobe, posebno kada su fizički aktivne, pod stresom ili tokom vrelih letnjih dana. Preaktivni nervi pokreću više nego što je potrebno znojne žlezde. Prvi znaci primarne hiperhidroze javlaju se u pubertetu. Stručnjaci smatraju da ova pojava ima i genetsku osnovu jer se pojačano znojenje češće uočava u nekim porodicama. Nisu poznati uzroci ovog oblika znojenja a tegobe se pojačavaju u starijem životnom dobu.

Hormonske promene i preterano znojenje

Tokom menopauze, učestalije je usled hormonskih promena znojenje. Valunzi uslovljavaju pojačano znojenje. Osim jačeg znojenja stanje je praćeno i simptomima kao što su umor, suva koža, konstipacija, povećana osetljivost na hladnoću ili toplotu.

Dijabetes

Dijabetes će nekada biti praćen simptomima pojačanog znojenja, posebo u stanjima hipoglikemije, kada je nizak nivo šećera u krvi. Hipoglikemija je praćena i drhtavicom, pojačanim osećajem gladi, ubrzanim radom srca. Pojačano znojenje može biti posledica neželjenih posledica primene insulina ili drugih lekova u terapiji dijabetesom.

Infekcija

Pojačano znojenje može biti i znak infekcije, kao što je na primer endokarditis koje se određuje kao infekcija unutrašnjeg sloja srca – infekcija endokarda. Kod relativno zdravih osoba, endokarditis najčešće počinje naglo uz visoku temperaturu i pojačano noćno znojenje. Osteomijelitis je infekcija kostiju, koja se može proširiti kroz krvotok na okolna tkiva. Stanje je prćeno jačim znojem, bolom, crvenilom i otoku na mestu zahvaćene kosti.

Lekovi

Pojačano znojenje može biti posledica upotrebe antidepresiva, lekova u terapiji dijabetesa, hormonske terapije. Veoma često jače znojenje uzrokovano nekom psihičkom nesigurnošću, anksioznošću. Jače znojenje je posledica autoimunog poremećaja, HIV infekcije, AIDS-a, Hodgkinove bolesti, leukemije. Često je i kod terapije odvikavanja od upotrebe alkohola i narkotika.

Kako možemo da kontrolišemo znojenje?

Ukoliko je znojenje umerene prirode ono se može uspešno kontrolisati, izbegavanjem ljutih namirnica, alkoholnih pića, kafe. Široka odeća, čarape i cipele od prirodnih materijala su dobar izbor.

Kada posetiti doktora?

Povremeno prekomerno znojenje nije razlog za zabrinutost, posebno tokom toplijeg vremena ili nakon jačeg fizičkog napora. Savetuje se da se konsultujemo sa stručnjakom ako se lako i suviše znojimo i kada spoljne temperature nisu visoke. U nekim slučajevima stručnjak će morati da nas testira na dijabetes ili neko infektivno oboljenje.

Ukoliko je pojačano znojenje praćeno bolom u grudima, mučninom ili nesvesticom, potražite hitnu medicinsku pomoć. Ovi simptomi mogu biti i znaci srčanog udara ili nekog drugog ozbiljnijeg stanja.

Medicinski tretmani pojačanog znojenja

Ukoliko je znojenje posledica neke bolesti, leči se osnovno stanje. U slučaju da je reč o primarnom preteranom znojenju lekar može prepisati antiperspirant koji se izdaje na recept, topikalne maramice za uklanjanje viška znoja.

Anksioznim osobama koje se pojačano znoje mogu pomoći antidepresivi, ukoliko nema poboljšanja stanja, može se pokušati i sa primenom injekcija botoksa, koje mogu privremeno da blokiraju nerve koje stimulišu rad znojnih žlezda.

Jonoforeza je tretman koji može da privremeno blokira rad znojnih žlezda delovanjem blagih struja. Endoskopska torakalna simpatektomija je, kako kažu stručnjaci, minimalno invazivna operacija tokom koje se preseca simpatični nerv. Na ovaj način može se sprečiti prekomerno znojenje ispod pazuha, dlanova, lica.

Tokom ove operacije pacijent je u opštoj anesteziji, hirurg pravi dva ili tri reza u predelu pazuha i na delu tela gde se uočava pojačano znojenje. Intervencija se radi endoskopom pomoću kojeg stručnjak može da otkrije nerv koji je povezan sa suviše aktivnim znojnim žlezdama.

Prirodni tretmani preteranog znojenja

Postoje i neki jednostavniji načini na koje se može delovati na pojačano znojenje. Čajevi od žalfije, kamilice, kantariona mogu biti od pomoći. Savet je da se ipak konsultujete sa stručnjakom pre primene biljnih suplemenata, posebno ako uzimate lekove na recept. Ne postoji dovoljno istraživanja koja bi potvrdila delotvornost nekih od ovih biljnih sredstava.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo