Naslovna / Prirodna medicina

Koji prirodni preparati mogu da ublaže tegobe od hemoroida

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 24. 11. 2023.

Pored upotrebe gorke soli ili aloe vera, neki jednostavni saveti poput izbegavanja uske odeće od veštačkih materijala takođe mogu da pomognu

Hemoroidi Ni hladne obloge ni kreme koje već niste isprobali nemojte u velikoj količini stavljati na direktno na kožu zbog moguće reakcije Foto: Shutterstock

Hemoroidi su bolan i neprijatan problem sa kojim se bori veliki broj ljudi, posebno oni koji pretežno sede. Nekima mogu da pomognu pojedini prirodni preparati i olakšaju stanje, ali teški oblik hemoroidalne bolesti zahteva isključivo medicinski tretman.

Mogu li hemoroidi biti prolazni i kada se obavezno javiti lekaru

Hemoroidi su vene u anusu i rektumu koje, ukoliko se njihova funkcija poremeti mogu izazvati bol, svrab i rektalno krvarenje. Poslednji stadijum je ispadanje hemoroida.

Mogu biti unutrašnji ili spoljašnji. Unutrašnji hemoroidi se nalaze u rektumu, obično se ne vide i ne osećaju. Spoljni hemoroidi se nalaze na spoljašnjoj površini (koži) anusa.

Ukoliko se ne radi o hemoroidima koji su postali hronični, nestaće za nekoliko nedelja sami od sebe. Čak iako su prolazni, mogu izazvati blagu do tešku nelagodnost. Ako su hemoroidi hronični, remete svakodnevni život i posebno ako intenzivno krvare, obavezno se treba javiti lekaru.

Evo nekoliko kućnih lekova i tretmana koji mogu pomoći da se tegobe od hemoroida ublaže.

Može li kada postoje hemoroidi da pomogne topla kupka i šta joj dodati

Topla kupka može da pomogne u smirivanju iritacije od hemoroida. Neka voda ne bude previše vruća, više mlaka, i u njoj provedite 20 minuta nakon svakog pražnjenja creva (ukoliko ste u mogućnosti). Dodavanje epsom (gorke) soli u kadu takođe može pružiti dodatno olakšanje i smanjiti bolove.

Hladne obloge i hemoroidi

Stavite ledene ili hladne obloge na anus da biste ublažili oticanje u trajanju od 15 minuta. Za velike, bolne hemoroide, hladne obloge mogu biti izuzetno efikasan tretman. Obavezno umotajte led u krpu ili pamučni peškir. Nikada nemojte nanositi nešto zamrznuto direktno na kožu, jer je to može iziritirati ili oštetiti.

Aloe vera

Aloe vera (gel, krema ili ulje) se često koristi za lečenje hemoroida i problematičnih stanja kože. Studije kažu da aloja ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju iritacije, otoka, upale i bola.

Nema mnogo kliničkih dokaza o efikasnosti aloe vera posebno u slučaju hemoroida, međutim, National Center for Complimentary and Integrated Health navodi ove prirodne preparate kao bezbedne za lokalnu upotrebu. Neki ljudi su alergični na aloe veru, posebno oni koji su alergični na beli ili luk. Zato prvo proverite da li postoji alergijska reakcija koristeći sledeće korake:

  • utrljajte količinu veličine novčića na podlakticu
  • sačekajte barem 24 časa.

Ako ne dođe do reakcije, trebalo bi da bude bezbedno za upotrebu.

Korišćenje vlažnih maramica umesto toalet-papira

Korišćenje toaletnog papira nakon pražnjenja creva može iritirati hemoroide, posebno u akutnoj fazi. Navlažene maramice, međutim, pomoći će da obavite u smislu higijene sve što je potrebno, da ostanete čisti a bez izazivanja dalje iritacije.

Možete koristiti i maramice koje sadrže umirujuće sastojke protiv hemoroida koje smo već naveli, poput aloe vera. Uverite se da maramice koje odaberete ne sadrže alkohol, parfem ili druge iritirajuće materije. Izbegavajte upotrebu parfimisanih deterdženata ili omekšivača.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je prirodni antiseptik koji može pomoći u ublažavanju bola, svraba i nelagodnosti. Takođe može pomoći u borbi protiv bakterija koje bi inače mogle da dovedu do infekcije iziritirane ili oštećene kože.

Jedna studija iz 2012. godine je pokazala da je dvonedeljni tretman hemoroida sa kombinovanjem ulja čajevca, hijaluronske kiseline i metil-sulfonil-metana (često se koristi za lečenje artritisa) pomogao da se značajno smanji bol, krvarenje i upala u poređenju sa placebo grupom.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima snažna antiinflamatorna svojstva. Njegovo analgetsko dejstvo ublažava bolove i može biti efikasno u smanjenju nelagodnosti uzrokovane hemoroidima. Antibakterijska svojstva omogućavaju brže zarastanje hemoroida, potvrdila je jedna studija iz 2014. godine.

Kokosovo ulje takođe može pomoći u ublažavanju zatvora, zahvaljujući laksativnom efektu. Budući da je zatvor ili naprezanje tokom pražnjenja creva čest uzrok hemoroida, to je veoma značajno i za prevenciju ali i za lečenje.

Kokosovo ulje za hemoroide možete uzimati redovnom upotrebom ili lokalnom primenom (spolja).

Savet u vezi sa izbegavanjem određene odeće

Izbegavajte uslu odeću od veštačkih materijala i zamenite je pamukom koji propušta vazduh. Tako će koža „disati“ i smanjiće se opasnost od infekcija. To važi posebno za pamučni veš, koji je najbolji izbor ne samo za ljude koji pate od hemororida.

Ova promena potencijalno može smanjiti simptome i rizik od infekcija otvorenih rana, ali i sprečiti nova oštećenja iritirane, osetljive kože.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo