Naslovna / Prirodna medicina

Kantarion čepići za hemoroide – kako se i za koju fazu koriste

Priredio/la: I. V. |11:00 - 14. 08. 2023.

Unutrašnji hemoroidi se javljaju unutar rektuma, dok se spoljašnji javljaju ispod kože oko anusa, te se i svaki problem leči na različite načine

kantarion čepići Supozitorije deluju tako što pomažu epitelizaciju analne sluzokože i ponašaju se kao lubrikans Foto: Shutterstock

Kantarion čepići ili supozitorije najčešće se preporučuju za hemoroide, a reč je o čvrstim preparatima lekova koji se ubacuju u rektum, gde se rastvaraju i apsorbuju kroz sluznicu rektuma. Supozitorije su najčešće kombinacija ulja ili kreme i leka, a u slučaju kantarion čepića glavni sastojak supozitorije je ulje kantariona.

Šta su hemoriodi?

Hemoroidi su otečeni krvni sudovi u i oko anusa i rektuma. Mogu da postanu uvećani i iritirani, izazivajući bol i nelagodnost. Unutrašnji hemoroidi se javljaju unutar rektuma, dok se spoljašnji hemoroidi javljaju ispod kože oko anusa. Spoljni hemoroidi često izazivaju svrab, iritaciju i bol, ali i unutrašnji takođe mogu izazvati bol. Međutim, oni možda nisu toliko iritantni ili bolni kao spoljašnji jer tkivo koje oblaže unutrašnji rektum ima manje nervnih završetaka.

Za koje faze hemorida se koriste kantarion čepići?

Ukoliko su uhemoroidi u početnoj fazi i izazivaju blagi bol lekar najčešće predlaže supozitorije ili čepići. Postoji nekoliko vrsta supozitorija, od kojih svaka ima različite lekove/biljne sastojke za različite rezultate. Neke supozitorije za hemoroide mogu ublažiti otok i peckanje. Drugi mogu da ublaže zatvor koji može da pogorša hemoroide. Biljni lekovi, poput kantariona, hamamelisa i kokosovog ulja, mogu da olakšaju problem koji uzrokuju hemoroidi. Međutim, ove supozitorije ne sadrže aktivne lekove za lečenje otoka i bolova.

Kreme i masti obično se primenjuju na spoljašnje hemoroide za privremeno olakšanjei mogu ublažiti peckanje, svrab ili blagi bol. Supozitorije su bolje za unutrašnje hemoroide. Lek se apsorbuje u rektalno tkivo i može da ublaži bolove izazvane hemoroidima. Ponekad mogu da umire i simptome izazvane spoljnim hemoroidima.

Kada deluju kantarion čepići?

Kantarion čepići, odnsno supozitorije od kantarionovog ulja namenjene su za primenu kod unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida. Deluju tako što pomažu epitelizaciju analne sluzokože i ponašaju se kao lubrikans. Pored kantarionovog ulja čepići mogu da sadrže i druga prirodna jedinjenja, na primer pčelinji vosak.
Supozitorije se obično koriste dva do četiri puta dnevno tokom jedne nedelje. Delotvornije su ako u rektum ubace posle pražnjenja creva kako bi efekat duže trajao. Kreme i masti za spoljašnju upotrebu mogu da se koriste kad je potrebno olakšanje. Međutim, olakšanje nije tako dugotrajno kao kod supozitorija zato što se čepići sporije rastvaraju, oslobađajući lekove tokom dužeg vremenskog perioda.

Manje krvarenje je uobičajeno kod hemoroida. Ako primetite male količine jarkocrvene krvi na toalet papiru  ili na stolici, to je normalno. I dalje je bezbedno koristiti supozitorije. Međutim, ako  je stolica crna ili primetite velike količine krvi u stolici, treba posetiti lekara.

Kako se koriste supozitorije?

Čepiće možete samostalno ubaciti u rektum ili uz pomoć člana porodice, dok se ne naviknete. Za početak će trebati supozitorija i aplikator koji dolazi uz njega. Za lakše ubacivanje čepića može da se koristi gel za podmazivanje (ali ne vazelin jer on može da spreči topljenje supozitorija)  kako bi se olakšalo proces. Prvo proverite da li je supozitorija čvrsta. Ako je lek previše meka/topla, treba ga ohladite u frižideru nekoliko minuta pre nego što se ubaci, a i ekekat hlađenja ćepružiti dodatno olakšanje. Pre procesa ubacivanja bilo bi dobro isprazniti creva, jer, što duže lek ostane na mestu bez istiskivanja, to bolje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo