Naslovna / Prirodna medicina

Led – najtraženije i najjeftinije sredstvo za rashlađivanje i ublažavanje raznih bolnih stanja

Priredio/la: M.R.|17:00 - 22. 06. 2021.

Rashlađujuće svojstvo leda je sigurna pomoć kod otoka,  zubobolje, problema sa hemoroidima, podočnjaka…

led-bol-otok-podočnjaci-hemoroidi Led nikako ne stavljate direktno na bilo koji deo tela Foto: Shutterstock

Dajte još leda! Ovo je jedna od najčešće izgovaranih rečenica tokom leta, tako da nije za zameriti ako, kada vam se spomene led, najpre pomislite na neko piće ili koktel. Voda je izvor života, lako dostupna i mnogo jeftinija nego što je njena objektivna vrednost. Ako je zaleđena, u obliku kockica ili većih, grubih kontura u grumenima, ima brojne, pa čak i neverovatne zdravstvene koristi. 

Led nas rashlađuje, ali ne i ledena pića

Iako mnogi od nas tokom velikih vrućina spas traže u lednenim pićima, stručnjaci kažu da to baš i nije najbolji način da se rashladimo.  Naime, rashlađena pića u početku mogu da nas osveže, ali hladna tečnost šalje pogrešne signale našem organizmu i kada u njega unesemo nešto ledeno telo misli da mora da reaguje i uradi nešto kako ponovo vratilo pređašnju temperaturu tela. Misli da treba nadoknaditi razliku u temperaturi zagrevanjem i počinje da proizvodi toplotu. A to je efekat sasvim suprotan od onoga što je potrebno tokom letnje vreline. Zato, ledena pića izbegavajte da ne biste „izgoreli“ od vrućine.

Ublažavanje osećaja bola

Bilo da se radi o grčevima u mišićima ili bolu usled nekog udarca, ujeda ili uboda (injekcija), stavljanje leda na to mesto smanjuje bol i nelagodu smirujući upalnu reakciju, uz poboljšavanje cirkulacije krvi. Važno je odmah reći da led nikako ne stavljate direktno na bilo koji deo tela, bez zaštite da biste izbegli ozebline ili iritaciju. Zavijte ga u pamučne tkanine. Kako se koristi: uzmite kocku leda, protrljajte je dlanom i stavite ruku na to područje nežno tapkajući. Ako vam koža nije osetljiva, a to sve već ustanovili prethodnim korišćenjem, kod bolova u mišićima utrljajte kocku leda na pogođeno područje. Uradite to najmanje tri puta tokom dana, a dva do tri dana biće potrebno za bolje rezultate.

Uticaj na smanjenje otoka

Ako patite od otoka vrata ili mišića, nanesite ledene obloge na pogođena područje kako biste ublažili i bol i otok. Doći će do sužavanja krvnih sudova, uz usporavanje upalnih procesa. Posebno je delotvorno ovako tretirati otečene noge i to na sledeći način – umotajte četiri do pet kockica leda u krpu i držite je na otečenom mestu najmanje 20 minuta. Ponovite ovaj postupak svakih sat vremena više puta kada ste u prilici.

Trenutni lek za zubobolju

Led može da ublažiti i bol u zubu. Nanošenje kocke leda na bolno područje utrnuće na neko vreme živce i desni i osetićete olakšanje. Zamotajte kocku leda u komad platna i držite je na obrazu blizu pogođenog područja nekoliko minuta. Zavisno od praga bola, možete naneti led direktno na zub, ali to može biti prilično bolno i stresno.

Pomoć u lečenju hemoroida

Led deluje kao efikasna prirodna pomoć u lečenju svih upala i otoka, pa ljudi koji pate od hemoroida što je posebno neprijatno, mogu da koriste led za smanjenje bolova i nelagodnosti u regiji anusa. Obloge sa ledom sigurno mogu da pomoći u smanjenju otoka, ali još jednom opominjemo da ga ne stavljate direktno na kožu, posebno ne u većim količinama. Zdrobite nekoliko kockica leda i zamotajte ih u plastičnu kesu, pamučni čaršaf ili krpu. Izaberite udoban položaj ležeći na leđima i stavite paketić ispod, na analni otvor. Činite to maksimalno 10 minuta, kad god osetite bol.

Led uklanja preplanulost i opekotine od sunca

Ako ste preterali sa sunčanjem, nanesite nekoliko kockica leda na ta mesta jer to ne samo da umiruje pogođeno područje, već i hidrira vašu kožu. Voda, kada se nanese na kožu ublažava bol i upale. Čim osetite efekat pečenja, trebalo bi odmah ohladiti kožu trljajući kocke leda po njoj.

Nešto kao afrodizijak

Igranje kockicama leda može da izazove veće seksualno uzbuđenje. Led deluje kao umirujući simulator uzbuđenja, a ako ste vi i vaš partner raspoloženi za igru, osećaj ledenog strujanja će dobro prodrmati vaše telo ako nekom kockicom pređete preko intimnih delova. Isprobajte i druge razne igrice sa ledom, poput ljubljenja partnera, dok u ustima držite malo otopljenu kocku leda.

Smiruje bubuljice

Led je dostupan i savršen kućni prirodni lek za rešavanje problema masne kože. Ne samo da uklanja sebum iz začepljenih pora već utiče i na njegovu proizvodnju. Pored toga, sužava proširene pore i smiruje bolne usled upala i pojave bubuljica. Kocku leda stavite u čistu tkaninu i jednostavno je držite na bubuljici ne duže od 2-3 minuta.

Voda, kockice leda, lice, hidratacija

Najjeftiniji preparat za lepotu lica, hidrataciju i smanjenje podočnjaka Foto: Shutterstock

Smanjuje podočnjake i crnilo oko očiju

Podočnjaci, kao i natečenost očiju i okolne regije mogu se efikasno lečiti pomoću leda jer on sužava krvne sudove, održava kožu vlažnom i smanjuje efekat tamnih kolutova. T

Dodajte nekoliko kapi ulja lavande u ledenu vodu i nanesite ovaj rastvor na tamne krugove pomoću vate ili specijalnog rol masažera. Činite to redovno i brzo ćete primetiti rezultate. Kapi lavande možete i zalediti sa kockicama ali nemojte ih nanositi direktno, koristite bar gazu ili neku tanju pamučnu krpu.

Smanjuje masne naslage na stomaku

Uz vodu, možete da napravite led sa zelenim čajem, ruzmarinom ili kafom za još bolji efekat. Kockice leda stavite u plastičnu kesu i stomak masirajte kružnim pokretima ne duže od 15 minuta, praveći barem 3 kratke pauze. Led pretvara bele ćelije masti u ćelije koje se lakše sagorevaju. Ipak, imajte na umu da ćete maksimalne rezultate postići jedino ako se povedete računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti, a da ovaj tretman može da doprinese kao dodatak i skidanju naslaga i lepšoj koži stomaka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo