Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Ne perete zube redovno? Ovo su zdravstvene posledice koje mogu ići mnogo dalje od vaših usta

Priredio/la: V. Marić Brajković
7:00 - 08. 11. 2020.

Istraživanja kažu da loša oralna higijena može da izazove respiratorne i kardiovaskularne probleme

U našim ustima živi čak 700 različitih bakterija Foto: Shutterstock

Pranje zuba mnogo je važnije od održavanja lične higijene, pokazuju najnovija istraživanja koja su utvrdila da osobe koje peru zube najmanje tri puta dnevno imaju manji rizik od zastoja rada srca i atrijalne fibrilacije (poremećaj srčanog ritma koji nastaje u pretkomorama i predstavlja najčešću aritmiju koja zahteva lečenje).

Usta, kako su istakli stručnjaci okupljeni na skupu Udruženja opšte mikrobiologije u Dablinu, verovatno predstavljaju najprljaviji deo ljudskog tela jer u njima pod normalnim okolnostima „utočište“ nalazi i do 700 različitih vrsta bakterija. Otkriveno je, naime, da one povećavaju rizik od kancera gušterače i jednjaka, a pojedina istraživanja povezuju lošu oralnu higijenu i sa respiratornim problemima, kao i da postoji jasna veza između oralne higijene i kardiovaskularnog sistema.

Prema rečima profesora Hauarda Dženkinsona sa univerziteta u Bristolu, bakterije ulaze u krvotok i kao takozvani nezavisni faktori pogoduju razvoju bolesti srca, bez obzira na prethodno zdravstveno stanja pacijenta i njegovog fizičkog stanja.

− Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u zapadnom svetu. Oralne bakterije streptokok gordoni i streptokok sanguinis čest su izvor infekcija i danas ih prepoznajemo kao nezavisne faktore rizika u razvoju bolesti srca − rekao je Dženkinson, te zaključio:.

− Nije važno koliko ste zdravi, s lošim zubima rastu vam izgledi za bolest srca.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor