Naslovna / Prirodna medicina

Ricinusovo ulje u kapima za oči, zašto je od njega nekada više štete od koristi

Priredio/la: D. T.|17:00 - 19. 09. 2023.

Istraživanja navode da kapi za oči, sa dodatkom ricinusovog ulja niske koncentracije, deluju umirujuće na simptome suvih očiju i blefaritisa (upale očnih kapaka). Naučnici naglašavaju da je, ipak, upitna verodostojnost ovih studija koje su rađene na malim uzorcima i bez kontrolnih grupa

Ricinusovo ulje Ricinusovo ulje se u narodnoj medicini najčešće koristi kao kao laksativ i hidratantna krema. Foto: Shutterstock

Ricinusovo ulje može biti pomoćno lekovito sredstvo kod niza zdravstvenih problema, ali ne i zamena za kapi za oči. Stručnjaci naglašavaju da ricinusovo ulje i kapi za oči na bazi ricinusovog ulja nikako nisu isti proizvod. Ulje ricinusa dolazi do nas u pređenom obliku, što je neophodno kako bi se iz ulja odstranio otrovni alkaloid. U narodnoj medicini se koristi kao jak laksativ, ali nikako nije čudotvorno sredstvo koje leči kataraktu i reguliše probleme sa vidom.

Za šta se sve koristi ricinusovo ulje?

Ricinusovo ulje se u narodnoj medicini najčešće koristi kao kao laksativ i hidratantna krema. U nekim situacijama se ovo ulje nanosi na grudni koš za ublažavanje simptoma bronhitisa. U poslednje vreme na društvenim mrežama se širi pogrešna informacija da ovo ulje može da bude od pomoći kod zdravstvenih problema sa očima. Ricinusovo ulje se utrljava preko kapaka, nanosi na trepavice i ispod očiju sa napomenom da se na ovaj način ublažavaju simptomi suvih očiju, pa i ozbiljnijih bolesti kao što su katarakta, glaukom, ide se toliko daleko da se tvrdi da ricinusovo ulje može popraviti oslabljeni vid.

Ricinusovo ulje uglavnom je u hidrogenizovanom obliku sastavni deo kapi za oči. Stručnjaci skreću pažnju da možemo da koristimo kapi na bazi ricinusovog ulja, ali ne i obično ricinusovo ulje kao alternativu. Oči su veoma osetljive i higijena mora da bude na najvišem mogućem nivou pri primeni odgovarajućih kapi. Preporuka je da ne dodirujemo direktno oko pipetom da ne došlo do iritacije oka.

Moguće su infekcije i iritacije

Obično ricinusovo ulje bezbedno je koristiti kao laksativ, ali ima i neželjene efekte kao što su mučnina, povraćanje, vrtoglavice. Sve ovo nije dovoljno da zaustavi osobe, koje navode da posle dve nedelje upotrebe ricinusovog ulja ne moraju više da nose naočare sa dioptrijom.

Hidratantna svojstva ricinusovog ulja čine ga uobičajenim sastojkom kapi za oči koje se mogu kupiti u apotekama bez recepta. Lekari skreću pažnju da su ovi proizvodi posebno formulisani i testirani kao sredstvo koje može da ublaži simptome suvih očiju. Bočice ricinusovog ulja koje se mogu nabaviti u bilo kojoj prodavnici ne smeju se kapati u oči, jer mogu da sadrže konzervanse, boje, mirise ili druge sastojke koji mogu da izazovu iritaciju i/ili infekciju očiju.

Bez valjanih dokaza

Postoji malo istraživanja koja navode da kapi za oči sa mešavinom ricinusovog ulja niske koncentracije umiruju simptome suvih očiju i blefaritisa (upale očnih kapaka). Naučnici naglašavaju da je upitna verodostojnost ovih studija koje su rađene na malim uzorcima i bez kontrolnih grupa.

– Ne možemo da preporučimo nešto, ako je nedovoljno valjanih dokaza. Ricinusovo ulje nije lek za sve, preporuka je da osobe koje imaju neki zdravstveni problem sa očima posete oftalmologa –  kaže dr Ashley Brissette, a portparol American Academy of Ophthalmology i profesor na Weill Cornell Medicine u Njujorku.

Može li ricinusovo ulje da leči kataraktu i glaukom?

Ricinusovo ulje ne može da deluje na simptome katarakte i glaukoma. Ova stanja su posledica nepravilnosti duboko u strukturama oka, kaže dr Vicki Chan, oftalmolog iz Los Anđelesa. Katarakta ili siva mrena je zamućenje očnog sočiva zbog kojeg je umanjen kvalitet vida. Ove promene su posledica starenja, nastaju sporo i pacijent uglavnom u početku ne registruje da se nešto dešava, sve dok slika ne postane nejasna. Opisuju da imaju osećaj kao da gledaju kroz zamagljen ili prljav prozor.

Ricinusovo ulje ne može da dospe do dubljih delova oka, ali prerađeno ricinusovo ulje može da bude dobar proizvod za vlaženje kože, jer sadrži ricinoleinsku kiselinu. Kvalitet ulja meri se procentom ricinoleinske kiseline, najkvalitetnije ricinusovo ulje sadrži više od 90 odsto ricinoleinske kiseline.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo