Naslovna / Prirodna medicina

Biljke koje mogu ublažiti menstrualne grčeve

Priredio/la: S.St.
11:00 - 10. 11. 2022.

Đumbir, komorač i cimet neke su od biljaka koje se obično koriste za ublažavanje menstrualnih bolova. Istraživanja o efektima ovih biljaka su ograničena

List maline sadrži organske kiselina, polipeptide, tanine, flavonoide, vitamin C Foto: Shutterstock

Biljke ipak mogu da imaju neželjene efekte i često ne pokazuju rezultate odmah. Obično je potrebno mesec ili tri meseca da se osete prednosti konzumiranja bilja.

Biljke kao sredstvo protiv bola

Žene koje imaju jake menstrualne grčeve često koriste lekove za ublažavanje bolova, ali neke bi možda više volele prirodne lekove ili biljke za ublažavanje bolova. Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se dokazalo da su biljke efikasne u lečenju menstrualnih bolova. Ipak,  stručnjaci za biljnu medicinu preporučuju đumbir, cimet, komorač i čaj od listova maline.

Dr Saru Bala, licencirani naturopatski lekar sa sedištem u Feniksu, izjavila je da bilje može da bude efikasno sredstvo za upravljanje bolom tokom menstruacije.

– Definitivno prvo treba da probate pre nego što odbacite ovu mogućnost. Ali u isto vreme, biljke nisu magična pilula. Ishrana, životne navike, vežbanje, izbegavanje stresa i dovoljno san mnogo su važniji od traženja rešenja u bilju i suplementima – kaže Bala.

Menstrualne grčeve mogu da izazovu razni faktori i nije najjasnije zašto neke osobe doživljavaju jači bol od drugih. Višak prostaglandina, jedinjenja koje pomaže da se materica kontrahuje tokom menstrualnog ciklusa, može doprineti bolu. Jak bol takođe može da bude povezan sa osnovnim problemom kao što su endometrioza ili fibroidi.

Da li su biljke efikasne u ublažavanju menstrualnih grčeva

Đumbir, komorač, cimet i listovi maline među najčešćim su biljkama od kojih lekari naturopati preporučuju pravljenje čajeva za ublažavanje menstrualnih bolova.

Đumbir može da pomogne u smanjenju upale i jačine bola. Komorač, kako kaže Bala, takođe može pomoći kod upale. Istraživanja su takođe pokazala da komorač može pomoći u smanjenju grčeva i menstrualnih bolova. Čaj od listova maline takođe može da pomogne u ublažavanju manjih grčeva.

Kako kaže dr Avni Dalal, licencirani naturopatski lekar, cimet može da pomogne u smanjenju prostaglandina i menstrualnog bola, kao i teškog krvarenja. Studija iz 2015. takođe je otkrila da cimet može da smanji mučninu i povraćanje povezane sa menstruacijom.

Međutim, ona napominje da je važno da se radi sa zdravstvenim radnicima od poverenja kako bi se razumela priprema, doza i vremenski raspored biljaka pre nego što se uzme bilo koji od ovih lekova. Lekari naturopati mogu takođe da preporuče biljne lekove u obliku čajeva, tinktura, suplemenata ili ulja.

Samo zato što je nešto prirodno ne znači uvek da je lišeno nuspojava ili da nema štetne efekte pri dugotrajnoj upotrebi – upozorava Dalal.

Ona dodaje da lekar može da pomogne da odredite sve potencijalne interakcije između biljaka i drugih suplemenata ili lekova koje uzimate. Cimet, na primer, može da utiče na određene lekove za dijabetes.

Za razliku od lekova koji se dobijaju bez recepta, lekovito bilje možda neće pružiti trenutno olakšanje bola. Ako se doza isključi, biljke takođe mogu imati neke neželjene efekte. Konzumiranje previše đumbira, na primer, može čak dovesti do bolova u stomaku.

Dalal kaže da je obično potrebno mesec ili tri meseca da se osete prednosti konzumiranja bilja. Međutim, ako se bolovi nastave i nakon uzimanja prirodnih lekova, ona svojim pacijentima ipak preporučuje lekove protiv bolova.

– Uvek govorim svojim pacijentima: „Ne želim da trpite tolike bolove i da mislite da ne bi trebalo da uzimate lekove” – kaže Dalal.

Druge opcije za ublažavanje menstrualnog bola

Pored biljaka, naturopatski lekari mogu preporučiti i druge suplemente ili prirodne tretmane za pomoć kod menstrualnih bolova.

Dr Lana Butner, naturopatski lekar i licencirani akupunkturolog iz Njujorka, preporučuje kupke sa solju sa magnezijumom i nekoliko kapi eteričnog ulja komorača. Takođe kaže da obloge od ricinusovog ulja mogu da pomognu u ublažavanju bolova. Međutim, obe ove preporuke dolaze s upozorenjem da može doći do neželjenih reakcija ako se ne koriste pravilno.

Dalal navodi i magnezijum kao jedan od najboljih suplemenata za ublažavanje menstrualnih bolova.

– Definitivno nije bez razloga toliko popularan, jer igra ogromnu ulogu u smanjenju prostaglandina i ublažavanju menstrualnih bolova i grčeva – kaže Dalal.

Prema pregledu iz 2017. godine, sve je više dokaza da magnezijum može da pomogne kod menstrualnih bolova, ali je potrebno više studija da bi se razumela ova korelacija.

S obzirom na to da se sprovodi više studija, žene koje imaju jake menstrualne bolove mogu da pronađu dodatne opcije za ublažavanje ovog problema. Za sada, stručnjaci kažu da se treba posavetovati sa lekarima o raznim opcijama, kao što su lekovi bez recepta, promene životnih navika i lekovito bilje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milica
15:41, 10. 11. 2022.
Odgovori

Slucajno sam otkrila matovilac/valerijanu i svima ga preporucujem. Svez matovilac moze da se kupi u marketima. Brzo deluje kada se pojede svez (jaki bolovi su prestali nakon svega 15ak minuta od obroka u vidu salate). Probala sam i kapsulice ali sporije deluju i nisu tako efekni kao salata (ali su dobra stvar kada nismo u mogucnosti da pojedemo salatu). Preporuka svim zenama koje godinama pate od bolova, a ne zele da se kljukaju hemijom…

Kosana
21:01, 12. 11. 2022.
Odgovori

Izuzetno korisna biljka je hajdučka trava.
@Milice valerijana i matovilac nisu ista biljka.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo