Naslovna / Prirodna medicina

Gorušica: Kako da neprijatnost ne postane ozbiljan problem

Danijela Tadić|15:30 - 17. 08. 2024.

Simptomi zahvataju jednjak, mogući su i bolovi u grudima koje pojedini pacijenti pogrešno tumače kao simptome srčanog udara

gorušica Pušenje, višak kilograma, gazirana pića, mogu da izazovu gorišicu. Foto; Shutterstock

Gorušica je posledica vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka. Čest je problem, javlja se uglavnom posle obilnog i jako začinjenog obroka. Neprijatni simptomi zahvataju jednjak, mogući su i bolovi u grudima koje pojedini pacijenti pogrešno tumače kao simptome srčanog udara. Pojačan je osećaj težine i nadimanja, kiselkast i gorak ukus u ustima, pojedini pacijenti podriguju, javlja se osećaj pečenja u grlu, pritisak i bol iza grudne kosti. Stanje se leči pre svega promenom načina ishrane, lekovima koji se mogu da kupe u slobodnoj prodaji, ali i nekim prirodnim preparatima.

Problemi se javljaju do dva sata posle jela

Problemi se javljaju posle jednog do dva sata posle jela. Stručnjaci kažu do kod većine osoba osim neprijatnosti gorušica ne izaziva veće probleme. Ukoliko je gorušica učestalija od dva puta nedeljno i praćena bolom pri gutanju i gubitkom telesne težine, bitno je da se obratimo doktoru koji će na osnovu analiza znati tačno o čemu se radi.

Gorušica je i simptom koji prati gastritis, kamen u žučnoj kesi, gastro-ezofagealna refluksna bolest (GERB). Ipak u većini slučajeva stanje može da se reguliše izmenama u načinu ishrane, potrebno je izbegavati hranu posle koje se javljaju simptomi, to su najčešće pržena jela, mesne prerađevine, ljuta paprika, biber, paradajz, čokolada.

Zašto je bitno da oprezno koristimo biljne preparate?

Mnoge osobe pokušavaju da simptome umire upotrebom lekovitog bilja i čajeva. Stručnjaci navode da nema mnogo istraživanja na temu biljaka i gorušice

Postoji mnogo preparata za ublažavanje simptoma gorušice, koje treba obazrivo koristiti, jer neki od njih sadrže i ulje mente koje može da izazove dodatno lučenje kiseline posebno kod osoba koje imaju GERB.

Soda bikarbona

Jedan od najpopularnijih preparata za gorušicu iz kućne apoteke je soda bikarbona, koja deluje kao antacid – grupa lekova koja neutrališe želudačnu kiselinu. Lekari skreću pažnju da je potrebno da napravimo razmak između korišćenja sode bikarbone.

Prekomerna upotreba sode bikarbone može da dovede do hipernatrijemije, visokog nivoa natrijuma u krvi i do edema, koji je opasno stanje za srčane bolesnike.  Pacijenti često i nesvesno povećavaju doze sode bikarbone. Kao i svako sredstvo soda bikarbona mora da se koristi u ograničenom periodu, u dogovoru sa lekarom.

Melatonin

Veruje se da hormon spavanja melatonin može da ublaži simptome gorušice. Nema, ipak, još dovoljno jasnih istraživanja o efikasnosti melatnonima kod gastrointestinalnih tegoba. Savet je da se uzima u dogovoru sa lekarom, jer su uvek moguće neželjene interakcije sa drugim lekovima.

Mleko

Gorušica se često ublažava čašom mleka. Lekari kažu da mleko može privremeno da ublaži lučenje želudačne kiseline, ali s druge strane, neke hranjive materije u mleku, pre svega masnoće, mogu da stimulišu pojačano lučenje kiseline. Savet je da se mleko koristi u manjim količinama i da biramo ono sa nižim sadržajem mlečne masti.

Čajevi

Kao domaći lekovi koji mogu da ublaže prekomerno lučenje kiseline i gorušicu savetuju se i čajevi od đumbira, kamilice, korena sladića. Fitoterapeuti naglašavaju da je moguće da svaki pacijent reaguje na svoj način na primenu biljaka, kamilica na primer neće svima biti od pomoći.  Čaj od korena sladića potrebno koristiti dozirano, jer su moguće neželjene reakcije.

Đumbir je mnogim osobama od pomoći u smanjenju gastrointestinalnih tegoba, ne samo gorušice već i nadimanja, refluksa kiseline. Ublažava pritisak na donji sfinkter jednjaka i omogućava bolje pražnjenje želuca.

Kako da sprečimo gorušicu?

Potrebno da znamo da su i loše životne navike česti pratioci gorušice. Kasni večernji obroci mogu da budu izvor problema, jer u ovakvim situacijama želudac ne može da se isprazni i veća je mogućnost od vraćanja kiseline. Preporuka je da polako žvaćemo jelo, da konzumiramo 4 do 5 manjih dnevnih obroka.

Pušenje, višak kilograma, gazirana pića, mogu da izazovu gorušicu. Usled delovanja nikotina može da dođe do slabljenja donjeg ezofagealnog sfinktera, kružnog mišićnog prstena koji se opušta kada gutamo i omogućava hrani da uđe u želudac, u isto vreme ovaj mišić i zaustavlja vraćanje želudačne kiseline u jednjak.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo