Naslovna / Prirodna medicina

Može li voda od zelene salate zaista da nam pomogne da zaspimo

Priredio/la: S.St.|18:00 - 28. 10. 2023.

Klip na TikToku postao je viralan, ali nauka koja stoji iza napitka od kuvane zelene salate smatra da ova tvrdnja izgleda da nije valjana

voda od zelene salate Stručnjaci za medicinu spavanja upozoravaju da voda od zelene salate nije najbolja opcija za bolji san Foto Shutterstock

Može li voda od zelene salate da pomogne da zaspimo? Na osnovu viralnog klipa koji kruži TikTokom, šolja vruće vode od zelene salate pre spavanja pomaže da brzo zaspimo. Ovaj video klip pojavio se sredinom 2021. i otada je pregledan najmanje 7,8 miliona puta. I u narednim mesecima, TikTokeri širom sveta takođe su podržali ovaj noćni ritual. Video snimci označeni sa #lettucewater pregledani su neverovatnih 43,7 miliona puta.

Šta nauka kaže o vodi od zelene salate za spavanje

Za razliku od mnogih drugih TikTok trendova, iza zelene salate kao pomoćnog sredstva za dobar san stoji naukaStudija objavljena u maju 2017. u časopisu Food Science Biotechnology uveliko je citirana u prilog vode od zelene salate za poboljšanje sna. Studija je posebno otkrila da ekstrakti nekih sorti zelene salate, posebno crvene Romane, izazivaju produženje trajanja sna kod miševa pri malim i visokim dozama.

Dr Michael Breus, klinički psiholog i autor više knjiga o snu, ističe da studija ne podržava hipotezu da voda od zelene salate deluje kao pomoć pri spavanju. Kao prvo, on primećuje da ekstrakt zelene salate nije uspavljivalo miševe – pomogao im je da duže spavaju.

– Ovi miševi su bili drogirani kada su im dali zelenu salatu – kaže on, ističući da je miševima ubrizgana doza pentobarbitala (sedativa) kako bi se životinja uspavala ubrzo nakon što je ekstrakt dat oralno.

Štaviše, studija nije imala za cilj da utvrdi da li je ekstrakt zelene salate zapravo smanjio vreme potrebno miševima da zaspe. Bila je osmišljena da uporedi efekte zelene i crvene salate koji podstiču san.

Svi miševi u studiji bili su odvojeni jedan od drugog, a istraživači su merili koliko je vremena bilo potrebno da svaki miš zaspi (latencija spavanja) i koliko dugo je svaki miš spavao (trajanje sna). Svi miševi koji nisu zaspali u roku od 15 minuta od injekcije isključeni su iz konačne analize.

Naučnici su zatim upoređivali latenciju spavanja i trajanje sna među miševima s obzirom na različite vrste zelene salate, ali nisu upoređivali latenciju spavanja i trajanje sna sa miševima kojima nije dat nikakav ekstrakt zelene salate. Dakle, ne postoji način da se iz ovih podataka sazna da li su sedativ ili zelena salata doprineli spavanju miševa, ili da li su brže utonuli u san ili su spavali duže nego da im nisu davali lekove ili ekstrakt zelene salate.

Dr Marie-Pierre St-Onge, vanredni profesor nutricionističke medicine i direktor Center of Excellence for Sleep & Circadian Research na Columbia University Irving Medical Center u Njujorku, ističe da je ova studija rađena na glodarima i da nije upoznata ni sa kakvim sličnim studijama na ljudima. Takođe je vredno pažnje, kaže ona, da su istraživači u gore pomenutoj studiji koristili ekstrakt salate Romana, što je mnogo više koncentrisana količina jedinjenja u zelenoj salati koja vas navodno čini pospanim nego što biste dobili kuvanjem listova zelene salate u vodi. Ona je dodala da „nije jasno koliko bi se stvarnog aktivnog jedinjenja dobilo kuvanjem zelene salate i ispijanjem te vode, kao što je predloženo u videu”.

Pored toga, mnogi TikTokeri koristili su ajsberg salatu, a ne Romanu koja je korišćena u studiji.

– Nisu sve zelene salate iste – različite vrste zelene salate imaju različite komponente – primećuje dr St-Onge.

Jackie Newgent, registrovani nutricionista i dijetetičar iz Njujorka, kaže da bi, hipotetički, zelena salata mogla biti pojačivač sna zahvaljujući laktucinu, gorkom biljnom jedinjenju i antioksidativnim polifenolima. Ali voda od zelene salate napravljena od samo nekoliko listova zelene salate verovatno neće napraviti veliku razliku u smislu sna.

Postoje li zdravstveni rizici konzumiranja vode od zelene salate

Konzumiranje vode od zelene salate je bezopasno, kaže Newgent. Ali ako to radite samo da biste zaspali, obratite pažnju na količinu. „Previše tečnosti neposredno pre spavanja može da izazove poremećaj sna, jer ćete možda morati da odlazite u toalet usred noći,” kaže Newgent.

Takođe, veoma je važno da dobro operemo zelenu salatu pre nego što od nje napravimo topli napitak, baš kao što bismo je temeljno oprali pre nego što od nje napravimo salatu, dodaje Newgent.

Ne treba da zaboravimo da treba da se obratimo svom lekaru ako redovno imamo problema da zaspimo ili bilo koje druge probleme sa spavanjem, kaže dr St-Onge. U redu je da pokušamo sa vodom od zelene salate da bismo lakše zaspali. Ali ako nam to ne pomogne, moramo da saznamo šta bi mogao da bude uzrok naše nesanice, napominje ona.

Da li da probamo da pijemo vodu od zelene salate

Dr Breus smatra da je razlog zbog kojeg mnogi ljudi na viralnim video snimcima tvrde da su pospani nakon što popiju vodu od zelene salate placebo efekat (što znači da žele da deluje i stoga veruju da deluje).

Iako ova voda ne može da nam škodi ako je probamo, to nije tretman za nesanicu zasnovan na dokazima. I Newgent ističe da postoje bolje prirodne mogućnosti koje mogu da nam pomognu da utonemo u san od ispijanja vode od zelene salate napravljene od samo nekoliko listova zelene salate. Ona kaže da grickanje šake kiselih trešanja ili pijuckanje kiselog soka od trešanja može biti efikasnija alternativa za miran sanStudija objavljena u American Journal of Therapeutics u martu-aprilu 2018. pokazala je da kisele trešnje sadrže melatonin i da su povezane sa povećanjem efikasnosti i trajanja sna.

Dr St-Onge napominje da je mnogo bolje da jedemo zelenu salatu nego da pijemo njenu kuvanu vodu. Celi listovi zelene salate sadrže vitamine i minerale koji možda nisu dostupni iz vode.

Konačno, kada je u pitanju praćenje zdravstvenih saveta na društvenim mrežama, bez obzira na to koliko su oni u trendu, dr Breus preporučuje da se prethodno dobro prouči i proveri izvor kada je naše zdravlje u pitanju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo