Naslovna / Prirodna medicina

Akupunktura: Jedna tačka na telu zaustavlja kašalj i kijanje

Piše: Dr Iva Pavlović|7:00 - 05. 11. 2020.

Širok je dijapazon bolesti i stanja kod kojih akupunktura može da pomogne. Neka od njih su zubobolja, migrena, depresija, reuma…

akupukturatačke na telu Svaka tačka na telu deluje na određeni organ i regiju tela Foto: Pixabay

Svima nam je poznato da se u akupunkturi, ovom tradicionalnom načinu lečenja koriste tanke iglice koje lekar, specijalista akupunkturolog, aplicira u tačno određene tačke na licu i telu koje se prižaju duž meridijana, puteva protoka životne energije ili Chi-ja.

Moć životne energije i meridijana

Naučno je dokazano da svaka od 365 akupunkturnih tačaka raspoređenih duž 14 meridijana odgovara određenoj regiji tela ili sistemu organa našeg organizma. Tako, na primer, tačka Dingchuan, koja se nalazi na leđima, 0,5 cm lateralno od donje ivice spinoznog nastavka sedmog vratnog pršljena, harmonizuje pluća i zaustavlja simptome poput kašlja i kijanja.

lotos spa centar

Tretman traje u proseku između 30 minuta i sat vremena Foto: Shutterstock

S obzirom na to da su akupunkturne tačke mesta nižeg energetskog otpora od svoje okoline, unošenje igala debljine vlasi kose do različitih dubina na ovim tačkama tela, aktivira imuni sistem domaćina koji prirodnim procesom samoobnove lagano popravlja narušeni balans u predelu zahvaćenog mesta ili udaljenog organa koji reguliše.

To se postiže stimulacijom igala na mestu primene koju lekar vrši pomeranjem, zagrevanjem ili aktivacijom iglica niskonaponskom strujom a što za posledicu dovodi do izlučivanja endorfina u mozgu i antiinflamatornog efekta na mestu dejstva.

Posmatrano sa strane tradicionalne kineske medicine, ćelije odbrambenog sistema oduzimaju ili dodaju životnu energiju u zavisnosti od zatečenog stanja dela tela pacijenta. Telo dakle, samo sebe regeneriše na prirodan način, bez upotrebe ikakvih spoljnih suplemenata ili lekova.

Kako izgleda tretman akupunkture

Nakon što lekar sagleda pacijenta i odredi dijagnozu, pacijent se obično postavlja u ležeći položaj na leđima ili boku i lekar palpiranjem određuje akupunkturne tačke koje treba stimulisati. Sam tretman traje u proseku između 30 minuta i sat vremena. Za to vreme, upotrebi se 5-20 iglica koje su isključivo za jednokratnu upotrebu. Smatra se da je neophodno, uz procenu lekara, proći seriju od 8-12 tretmana kako bismo mogli da osetimo benefite koje nam ova metoda alternativne medicine donosi.

Od glavobolje do artritisa

Širok je dijapazon bolesti i patoloških stanja koje akupunktura može da leči i kreću se od zubobolje, migrena, depresije pa sve do zdravstvenih stanja poput osteoartritisa i reumatskih oboljenja. Neki pacijenti se nakon tretmana osećaju relaksirano dok drugi opisuju nalet energije i osećaj snage. Glavobolja se posebno izdvaja kao jedno od stanja koje nam izaziva mnogo problema u trenutku kada postane hronična i dovede do diskomforta u našem privatnom i poslovnom životu.

Iskusni lekar zna šta se ne dira

Stoga migrena, kao najozbiljniji oblik glavobolja, predstavlja jedno od onih stanja koja se pažljivo tretiraju na tretmanima akupunkture. Stimulacija tela akupunkturnim iglicama dovodi do povećanja krvnog pritiska zbog aktivacije nerava, mišića i ostalog pripojnog tkiva, pa prilikom lečenja migrene, iskusni lekar neće stimulisati akupunkturne tačke na glavi i vratu.

Pri polusedećem položaju pacijenta aktiviraće se udaljene tačke na telu i stopalima kako bi, već opterećeni krvni sudovi glave, ostali u stanju u kojem je pacijent već primljen na terapiju.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vladimir
19:09, 21. 09. 2020.
Odgovori

Tema o akupunkturi je predivno napisana, tako da je svima pristupacna i razumljiva. Zaista divno i samo tako. Sve pohvale.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo