Naslovna / Prirodna medicina

Da li kupus i crni luk mogu da smanje otok i bol u zglobovima

Piše: Danijela Tadić|8:45 - 05. 06. 2024.

Kupus deluje na dva načina: imamo efekat hladnoće, jer će krioterapija napraviti vazokonstrikciju (suziti krvne sudove) u predelu povrede, ali imamo i hemijski efekat kupusne kiseline, kaže fizijatar dr Ivana Topalović

kupus i zglobovi Dr Topalović: Kupus i posle trauma ili sportskih povreda smanjuje otok, plavetnilo, brža je resorpcija hematoma, a samim tim smanjuje se i napetost i bol Foto: Shutterstock/ dr Topalović, lična arhiva

Kupus i crni luk namirnice su koje imaju svoju upotrebu i u narodnoj medicini. Ovo tradicionalno pomoćno lekovito sredstvo opstalo je do danas, pa ga mnoge osobe koriste kao način da ublaže otok i bol posle pada ili uganuća zgloba.

Kupus i crni luk smanjuju otok – istina ili zabluda

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Ivana Topalović objašnjava za portal eKlinika da li kupus i crni luk mogu da umanje otok i bol u zglobovima?

– Ovo tradicionalno pomoćno lekovito sredstvo je delotvorno. Pacijentima nekada savetujem da naročito listove svežeg kupusa stave na akutnu povredu, bez rane. List kupusa se opere i osuši, stavi se u frižider da se ohladi, potom se istuca, kako bi kupusna kiselina orosila list, obloga se onda stavi na bolno mesto, odnosno otok. Kupus deluje na dva načina: imamo efekat hladnoće, jer će krioterapija napraviti vazokonstrikciju (suziti krvne sudove) u predelu povrede, ali imamo i hemijski efekat kupusne kiseline koja isto deluje, sužava krvne sudove. Pacijenti nekad vole da drže ovakvu oblogu tokom cele noći, ali dovoljno je dva do tri sata – precizira dr Topalović.

Nema efekat na koštani deo

Listovi od svežeg kupusa mogu se davati i deci posle manjih povreda, a mnogi pacijenti kako kaže dr Topalović, koriste ovu terapiju i kod gonartroze kolena sa otokom mekog tkiva.

– Primena ove terapije nema efekat na koštani deo, ali deluje na meka tkiva. Može se primenjivati 4 do 7 dana, nema nikakve nuspojave. Veoma je bitno da se list kupusa pre upotrebe opere, jer se kupus prska hemikalijama, pa može da se javi alergija na neku hemijsku komponentu. Nemam iskustva sa lukom, ali primetila sam da pojedini pacijenti koriste crni luk kod distorzije (uganuća) zgloba i kažu da im taj crni luk pomaže. Pretpostavljam da je efekat isti i da kiselina u luku deluje na vazokonstrikciju i tako smanjuje otok – precizira dr Topalović.

Pomaže li kupus i kod artritisa?

Obloge od kupusa mogu da se primenjuju kod povreda mekih tkiva, distorzije uganuća stopala, hematoma, posle pada, na koleno, lakat, gde nemate ranu, nakon povrede ramena, samo se ne koristi za lice. Pitali smo dr Topalović da li kupus može na isti način da deluje i kod bolesti kao što je artritis koja je često praćena otokom i bolovima.

– Ukoliko je reumatoidni artritis ili degenerativni artritis praćen otokom mekog tkiva, bolom tetiva može da se primenjuje ovaj narodni lek, ako nema otoka mekog tkiva onda nema efekta. Kupus i posle trauma ili sportskih povreda smanjuje otok, plavetnilo, brža je resorpcija hematoma, a samim tim smanjuje se i napetost i bol. Ipak, ako i posle 5 dana ne dođe do povlačenja otoka i bola, onda bi pacijent trebalo da dođe kod fizijatra da lekar to pogleda. Postoji i jedan mali trk, da se posle uklanjanja obloga od kupusa obriše mesto sa otokom i na njega nanese krema, pre svega neka iz grupe hepatrombina – objašnjava dr Ivana Topalović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Timotije
22:21, 06. 06. 2024.
Odgovori

Deluje i na otekle grudi dojilja . (u prvih par dana dok bebica ne uspostavi ritam sisanja) mogu da oteknu grudi i provereno kupusov list pomaže kao obloga.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo