Naslovna / Prirodna medicina

Anksioznost: Kako da se uz pomoć čajeva rashladimo i opustimo na plus 30

Priredio/la: D. T.|11:00 - 18. 06. 2024.

Aktivni sastojci biljaka deluju na noradrenalin, serotonin, dopamin, ipak neke osobe bi morale da ih pažljivo koriste i tek posle konsultacije sa lekarom

anksioznost i lečenje biljem Lekari naglašavaju da su ove biljke pomoćno lekovito sredstvo i samo jedan od način lečenja anksioznosti. Foto: Shuttestock

Anksioznost je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja savremenog čoveka i stanje kada se stalno živi u iščekivanu nečeg lošeg. Anksioznost je i život ispunjen patnjom, kada se pored psihičkih javljaju i organske tegobe u vidu ubrzanog rada srca, mučnine, vrtoglavice, ubrzanog disanja. Stanje se leči na više načina – psihoterapijom, fizičkom aktivnošću, anksioliticima, ali i primenom bilja. Pojedine vrste biljaka su prirodni anksiolitici koji mogu da pomognu i telu i psihi da se vrati u stanje ravnoteže, navode fitoterapeuti.

Limunovac

Limunovac ili citronovac (Aloysia citrodora Paláu) je zimzelena biljka iz porodice verbena (Verbenaceae). Raste u obliku grma ima zelene i sjajne listiće koji kada se smrve među prstima ispuštaju jak miris limuna. Ova biljka je prirodan anksiolitik sadrži prirodna ulja i flavonoide koji poseduju umirujuća svojstva, opuštaju telo i olakšavaju san. Čaj od limunovca je dobar način da se opustimo posle napornog dana. Veruje se da šolja ovog čaja omogućava miran i kvalitetan san.

Limunovac je, kako se veruje i biljka, koja olakšava probavu i umiruje nadutost i gasove. Malo veće doze mogu da izazovu pojačano znojenje. Čaj od limunovca deluje osvežavajuće i umiruće i zato je i dobar napitak za vrele letnje dane.

Eterično ulje Aloysia citrodora Paláu je dobar prirodni antidepresiv i sedativ. Umiruje simptome nervoze, depresije, pojačanog stresa. Veruje se da smiruje ubrzan rad srca, pomaže kod Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Može da se koristi i kao sredstvo za dezinfekciju

Pojedine studije navode da bi pacijenti sa bolestima bubrega trebalo da izbegavaju ovu biljku, ne preporučuje se ni trudnicama i dojiljama. Ima fototoksično delovanje, pa je savet da posle konzumacije ovog čaja ne boravimo na sucu kako ne bi došlo do hiperpigmentacije ili osipa na koži.

Lipa

Veruje se da čaj od lipe može da deluje umiruće na centralni nervni sistem. U medicinske svrhe najčešće se koriste sitnolisne lipe (Tilia cordata L.), krupnolisne lipe (Tilia platyphyllos L.), evropska lipa (Tilia europea L.)

Eugenol i limonen u etarskom ulju deluju na centralni nervni sistem. Čaj od lipovog cveta je narodni lek za nesanicu, pojačanu nervozu, anksioznost. Cetovi lipe u kombinaciji sa kamilicom mogu da snize povišenu telesnu temperaturu. Ova biljka ima p-kumarinsku kiselinu koja je svojevrsni diuretik pa čaj od lipe pospješuje mokrenje i znojenje.

Veruje se da čaj od lipe može da smiri nervozan stomak, a koristi se i za ublažavanje simptoma anksioznosti, unutrašnjeg nemira i hroničnog stresa. Savet je da se cretovi beru na početku cvetanja u jutarnjim satima sa stabala koja nisu u zagađenim područjima. Posla branja listići se suše u hladu i na suvom mestu. Neželjena dejstva upotrebe lipe su retka, osim kod alergije na lipu, oprez je potreban i kod trudnica i srčanih bolesnika.

Ruzmarin

Eterično ulje ruzmarina sadrži ruzmarinsku kiselinu i kamfor, supstance koje deluju kao tonik i antioksidanti. Ruzmarinska kiselina poboljšava raspoloženja. Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) izvor je etarskog ulja, u čiji sastav ulaze kamfor, cineol, pinen.

Ruzmarinska kiselina je jak antioksidans, koji ruzmarin stvara kako bi se zaštitio od parazita i biljojeda. U tradicionalnoj medicini ruzmarin se koristi za jačanje cirkulacije, veruje se da popravlja apetit, pomaže kod iscrpljenosti i smiruje simptome anksioznosti. Smatra se da ublažava i tenzionu glavobolju koja se uglavnom javlja kao posledica pojačanog fizičkog stresa.

Kako se leči anksioznost?

Lekari naglašavaju da su ove biljke pomoćno lekovito sredstvo i samo jedan od način ublažavanja anksioznosti. Biljke mogu da ublaže napetost i odagnaju negativne misli. Stručnjaci kažu da aktivni sastojci biljaka deluju na noradrenalin, serotonin, dopamin i anksioznoj i depresivnoj osobi daju motivaciju.

Biljke se pravilno koriste tek posle jasne dijagnoze, lekari skreću pažnju na činjenicu da su na komplikovani anksiozno – depresivni poremećaj stanje kada su kod pacijenta prisutne dve kliničke slike, pa je zato potreban izuzetno pažljiv terapijski pristup. U sličnim slučajevima ili ako imamo neku hroničnu bolest najbolje je da se o načinima upotrebe lekovitih biljaka konsultujemo sa lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo