Naslovna / Prirodna medicina

Čaj od peršuna je prirodni diuretik: Ko ipak treba da ga izbegava

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 18. 07. 2024.

Pored drugih korisnih svojstava, čaj od peršuna sadrži jedinjenja koja mogu da utiču na proizvodnju estrogena, kao i na stimulaciju hormona koji „diriguju“ menstrualnim ciklusom

Čaj peršun U mnogim delovima sveta (Turska, na primer), peršun se koristi kao prirodan način za smanjenje nivoa šećera u krvi Foto: Shutterstock

Peršun se od davnina u narodnoj medicini koristi za brojna stanja, a njegove potencijale potvrđuju i neke studije. List peršuna u svežem ili sušenom stanju u kombinaciji sa vodom nudi nam više hranljivih materija i antioksidanata, neophodnih za dobro zdravlje.

Peršun je riznica antioksidanata

Peršun je odličan izvor antioksidanata. To su moćna, korisna jedinjenja, koja pomažu u odbrani ćelija od oštećenja potencijalno štetnih molekula, poznatih kao slobodni radikali. Smatra se da antioksidansi igraju jednu od centralnih uloga u zdravlju i prevenciji bolesti. Neka istraživanja pokazuju da bi mogli da nas zaštite od hroničnih oboljenja kao što su bolesti srca, dijabetes i karcinomi. U peršunu se nalaze  flavonoidi, karotenoidi, askorbinska kiselina i tokoferol.

Prema jednoj laboratorijskoj studiji, ekstrakt peršuna je bio u stanju da spreči oštećenje DNK i blokira širenje ćelija raka, upravo zahvaljujući sadržaju antioksidanata.  Druga studija je pokazala da tretman koncentrisanim količinama peršuna povećava ukupni antioksidativni status. Uz to, smanjuje i vrednosti nekoliko markera oksidativnog stresa.

Pomoć u sprečavanju kamena u bubregu: Peršun je prirodni diuretik

Neka istraživanja sugerišu da peršun ima sposobnost da spreči stvaranje kamena u bubregu. Jedna studija je otkrila da je lečenje laboratorijskih pacova peršunom pomoglo u povećanju zapremine urina, smanjenju izlučivanja kalcijuma u ​​​​urinu i povećanju kiselosti urina. Takođe se pokazalo da peršun deluje kao prirodni diuretik, koji može povećati mokrenje i sprečiti stvaranje kamena u bubregu.

Ipak, studije o efektima čaja od peršuna na ljude još uvek su ograničene. U pojedinim istraživanjima stoji da on može imati uticaj na faktore rizika za formiranje kamena u bubregu, iako minimalan.

Peršun obiluje vitaminom C

Čaj od peršuna je bogat vitaminom C, koji nam je neophodan za imunološku funkciju, sintezu kolagena, zarastanje rana, apsorpciju hranljivih materija i formiranje kostiju.

U 15 grama peršuna ima skoro 20 mg vitamina C, što je oko 22 odsto preporučene dnevne vrednosti za zdrave odrasle osobe. Vitamin C je važan vitamin rastvorljiv u vodi sa antioksidansnim dejstvom i igra važnu ulogu u prevenciji bolesti, a neka istraživanja sugerišu da štiti od infekcija, kao što su pneumonija i obična prehlada. Takođe je uključen u sintezu kolagena – proteina koji se nalazi u koži, kostima, mišićima, zglobovima, tetivama i drugim delovima našeg tela.

Vitamin C je neophodan za zarastanje rana, apsorpciju hranljivih materija i formiranje kostiju, navodi se u pojedinim studijama.

Istraživanje antikancerskih potencijala peršuna

Čaj od peršuna sadrži jedinjenja za koja se u laboratorijskim studijama pokazalo da mogu da smanje rast ćelija raka. Istu sposobnost imaju i antioksidansi.

Istraživanja kažu da apigenin, flavonoid u peršunu, blokira rast i širenje ćelija raka, a luteolin je još jedan flavonoid u peršunu koji može da utiče na rast tumora i na taj način pomogne i u prevenciji malignih bolesti. Štaviše, jedna studija u je dokazala da je ekstrakt peršuna bio u stanju da spreči oštećenje DNK i smanji širenje ćelija raka dojke za 41 odsto.

Potrebno je još relevantnih istraživanja da bi se razumelo kako čaj od peršuna može uticati na rast ćelija raka kod ljudi.

Može li peršun da pomogne u regulisanju menstrualnog ciklusa

Čaj od peršuna sadrži jedinjenja koja mogu da utiču na proizvodnju estrogena kao i na stimulaciju hormona koji „diriguju“ menstrualnim ciklusom. Ovaj napitak od davnina se koristi kao prirodni lek za lečenje problema povezanih sa menstruacijom i nivoom hormona. Sadrži miristicin i apiole, jedinjenja koja mogu uticati na proizvodnju estrogena.  Takođe se smatra da deluje kao emenagog, supstanca koja stimuliše rad hormona.

Treba naglasiti da istraživanja o efektima čaja od peršuna na menstrualni ciklus i proizvodnju mleka kod dojilja imaju brojna ograničenja.

Peršun i kontrola nivoa šećera u krvi

U mnogim delovima sveta (Turska), peršun se koristi kao prirodan način za smanjenje nivoa šećera u krvi. Zanimljivo je da su neke nedavne studije potvrdile da čaj od peršuna može da ima antidijabetička svojstva i da pomogne u boljoj kontroli šećera u krvi.

Na primer, jedna studija je pokazala da je lečenje pacova sa dijabetesom peršunom pomoglo u poboljšanju zdravlja jetre, a istovremeno je smanjilo nivo šećera u krvi. Drugo laboratorijsko istraživanje otkrilo je da je peršun doveo do značajnog smanjenja nivoa šećera u krvi i telesne težine.

Kako napraviti čaj od peršuna

Čaj od peršuna je koristan napitak koji možemo lako da napravimo koristeći samo prokuvanu vodu i peršun, u svežem ili sušenom obliku. Prokuvajte jednu šolju (250 ml) vode. Operite 15 grama svežeg peršuna i iseckajte ga. Alternativno, možete koristiti dve supene kašike (1 gram) sušenog peršuna. Prelijte ga vodom i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Procedite i dodajte po želji malo meda ili limunovog soka.

Kome se ovaj napitak ne preporučuje

Trudnicama se savetuje da izbegavaju konzumiranje velikih količina čaja od peršuna, jer može izazvati kontrakcije materice.

Buvući da ima visok sadržaj vitamina K, važnog vitamina rastvorljivog u mastima koji je uključen u zgrušavanje krvi, i ovi pacijenti bi trebalo da ga izbegnu. Ako koristite antikoagulanse poput varfarina, budite oprezni sa količinama čaja od peršuna.

Čaj od peršuna se takođe ne preporučuje osobama koje kao deo terapije uzimaju diuretike.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo