Naslovna / Prirodna medicina

Domaći sirup od maslačka – „čistač” jetre i pluća

Priredio/la: I. V. |11:30 - 29. 04. 2023.

Za mnoge je maslačak samo običan korov, ali, nećete verovati koliko je zdrava ova biljka. U prilog tome govori i činjenica da od nje mogu da se koriste svi delovi – od cveta do krena, kako sirovi, tako i sušeni. Proleće je pravo vreme da napravite sami lekoviti napitak

sirup od maslačka Sveži listovi maslačka nabrani u proleće, pre cvetanja biljke Foto: Shutterstock

Sirup od maslačka jedan je od najpoznatijih domaćih lekova, koji se od davnina koristi za pročišćavanje organizma od toksina nakupljenih u organizmu. Preporučuje se da se sirup priprema u proleće s obzirom na to da su za ovaj narodni lek potrebni domaći sveži cvetovi maslačka, a konzumira zimi – u vreme čestih prehlada i virusnih infekcija. Cvet maslačka ima antioksidativna svojstva i, generalno, ova biljka može da pomogne u poboljšanju imunološkog sistema.

Svi delovi maslačka mogu da se koriste za čaj, med, sirup…

Iako mnogi doživljavaju maslačak kao običan korov ova biljka sa mlečnim sokom bogata je vitaminima A, B, C i D, kao i mineralima poput gvožđa, kalijuma i cinka. Sveži listovi maslačka nabrani u proleće, pre cvetanja biljke, koriste se za salate i čajeve koji deluju kao diuretik jer  pomažu telu da se oslobodi previše tečnosti, dok se pečen i samleven koren maslačka koristi kao zamena ili dodatak kafi. Cvet maslačka, osima za čajeve, koristi se za pravljenje domaćih sirupa, meda, pa čak i vina.

Koren maslačka je gorak, a čaj, koji se od njega pravi, u medicini se koristi kao sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Čaj podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva, koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa.

U prošlosti su se koreni i listovi maslačka koristili za lečenje problema sa jetrom, pa je zabeleženo da su Indijanci kuvali maslačak u vodi i koristili ga za lečenje bolesti bubrega, otoka, problema sa kožom, žgaravice i želuca. U tradicionalnoj kineskoj medicini maslačak se koristi za lečenje stomačnih tegoba, upala slepog creva i problema sa dojkama, kao što su upala ili nedostatak mleka. S obzirom na moguće alergijske reakcije, pre upotrebe proizvoda od maslačka trebalo bi se konsultovati sa lekarom.

Domaći sirup od cveta maslačka

Domaći sirup od maslačka smatra se prirodnim lekom protiv kašlja u slučaju prehlade, jer umiruje suv, intenzivan kašalj. Odličan je „čistač“ organizma od toksina, a posebno pluća od nikotina. Sirup od cveta maslačka pravi se u proleće, od svežih cvetova biljke, koji se beru na suncu, kada su cvetovi najviše otvoreni.

Za jednu meru sirupa potrebno je 400 cvetova maslačka, litar vode, 2 kilograma šećera (ili meda), 3 limuna.

Priprema: Maslačak sa limunom isečenim na kolutove kuvati u vodi 20 minuta, a nakon toga smesu treba procediti i u nju dodati 2. kilograma šećera (ili meda) i sok od dva isceđena limuna. Nakon toga smesu vratiti na šporet i kada počne da ključa kuvati još 30 minuta. Vruću smesu, koja treba da je gusta i podseća na med, sipati u prethodno sterilisane tegle. Preporuka je da se uzimaju po 3  kašike sirupa dnevno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Anelija Dimitrova
17:21, 29. 04. 2023.
Odgovori

Hvala!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo