Prirodna medicina

Neprijatni paraziti: Prirodni načini za borbu protiv dečjih glista

Priredio/la: Vesna Stanimirović

Dečje gliste (Enterobius vermicularis) su crevni paraziti, koji žive debelom ili tankom crevu dece i odraslih. Izgledaju kao mali beli končići, i mogu se videti golim okom

Zaraza dečjim glistama nastaje ako se progutaju zrela jajašca, iako kod nekih vrsta zaraza može nastati i prodorom uzročnika kroz kožu. Nakon ulaska u čovekov organizam, larve putuju kroz telo do konačnog mesta prebivanja što je uglavnom tanko ili debelo crevo.

Kako se prenose dečje gliste

Deca, igrajući se u parku, na livadi ili u pesku, dodiruju razne predmete. Ako prljave ruke stave u usta, lako mogu uneti jajašca dečjih glista. Ova jajašca su nevidljiva golim okom i lako se nakupe na rukama i ispod noktiju. Kada dospeju u usta, gliste se smeste u crevima, gde se za 2 do 6 nedelja razviju u odrasle jedinke. Gliste izgledaju kao mali valjkasti crvići, beličaste boje, podsećajući na tanke končiće. Roditelji ih najčešće primećuju u blizini anusa, u stolici deteta, na donjem vešu ili pelenama. Kožni nabori oko anusa predstavljaju idealno mesto za polaganje jaja, što se obično dešava noću, pa se deca često češu u snu, uzrokujući iritaciju kože. Kod devojčica svrab se može proširiti i na područje vagine.

Zaraza se vrlo lako širi među ukućanima (preko ruku, predmeta i posteljine) i na drugu decu u kolektivu. Jajašca mogu opstati u spoljašnjoj sredini manje od dve nedelje i veoma su lepljiva, prenoseći se na igračke i druge predmete koje dete dodiruje, čime se ponovo može izazvati samozaraza. Ako u domu postoje kućni ljubimci, oni mogu preneti jajašca parazita putem dlake, na kojoj se jaja lepe.

Simptomi kod dečjih glista:

  • Jak svrab oko čmara,
  • Jak svrab oko vagine,
  • Sićušni beli crvi u stolici (kod malih glista) i vidljiva jajašca (kod velikih dečjih glista).

Lečenje dečjih glista

Kada uočite gliste potrebno je javiti se pedijatru. Nakon uzimanja perianalnog brisa koji se uzima pomoću selotejpa rano ujutru pre kupanja i defekacije, određuje se terapija kako za dete tako i za celu porodicu. Lečenje traje par dana, a zatim se ponavlja nakon izvesnog perioda, obično nakon 15 dana, kako bi se eventualno eliminisale zaostale jedinke ovog parazita. Važno je znati da kada jedan član porodice dobije gliste, tretmanu mora da se podvrgne cela porodica kako se zaraza ne bi vraćala. U svakom slučaju, uz propisanu terapiju, ponekad je dobro primeniti nešto iz narodne medicine.

Pomoć iz prirode za oslobađanje od neprijatnih parazita

Evo nekoliko prirodnih recepata koji, kako kažu naši stari, mogu pomoći da se oslobodite ovih neprijatnih parazita.

Seme bundeve

Seme bundeve se još od davnina smatra najboljim prirodnim sredstvom protiv glista. Deci se daje dnevno 10 do 15 oljuštenih semenki, a odraslima 20 do 30; fina ljuska obavezno ostaje na semenu i ono dobro mora da se sažvaće. Nakon otprilike jednog sata, popiti nepunu malu kašiku ricinusovog ulja.

Božje drvce

Napraviti mešavinu od dve kašike preslice i dve kašike božjeg drvca (Artemisia abrotanum) i 6 čenova belog luka sitno iseckanog. Smešu preliti sa jednim decilitrom ključale vode. Staviti u frižider i svako jutro na prazan stomak uzimati po pola kašike smeše u toku 6 dana.

Foto: Shutterstock

Beli luk

Šest do osam usitnjenih čenova belog luka skuvati u šolji mleka. Svakog jutra pola sata pre jela popiti to mleko. Ponavljati tokom sedam dana.

Med i šargarepa

Sok od izrandane sirove šargarepe pomešati sa istom količnom meda. Uzimati više puta dnevno po jednu kašičicu.

Foto: Shutterstock

Crn luk

Gliste ćete brže izbaciti iz creva ako uveče glavicu crnog luka isečete i stavite u čašu pa prelijete toplom prokuvanom vodom. Ujutro iscedite luk i popijte vodu. Radite ovo četiri dana.

Kopriva

Tri supene kašike izmrvljenog suvog lista koprive uveče staviti u termos bocu i preliti sa 750 ml vrele vode. Ujutro procediti i iz četiri puta popiti na jedan sat pre obroka.

Zaraza dečjim glistama vrlo je čest problem dečje dobi u čitavom svetu, nije opasna ali je važno, još jednom naglasti, da se lečenju moraju podvrgnuti svi članovi porodice ili kolektiva.