Naslovna / Prirodna medicina

Efikasni saveti za povećanje nivoa hemoglobina prirodnim putem

Sanja Stijović Mićković|11:30 - 17. 08. 2024.

Možemo da imamo anemiju ako nam je nizak nivo hemoglobina, koji na nekoliko jednostavnih, ali efikasnih načina prirodno možemo da povećamo

povećanje nivoa hemoglobina Trebalo bi da kontrolišemo nivo hemoglobina radi održanja opšteg zdravlja Foto Shutterstock

Anemija je uobičajen poremećaj krvi koji se javlja kada je nivo hemoglobina nizak. Hemoglobin je vitalni nosač kiseonika koji je neophodan za održavanje opšteg zdravlja vašeg tela. Njegov zadatak je da prenosi kiseonik kroz telo kako bi organizam mogao pravilno da radi. Zato ne smemo da dozvolimo da nam nivoi hemoglobina padnu ako želimo da naše telo pravilno funkcioniše. Ima nekoliko jednostavnih, ali efikasnih načina za povećanje nivoa hemoglobina.

Šta je hemoglobin

Hemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i pomaže u transportu kiseonika iz pluća do različitih tkiva i organa u telu. Održavanje nivoa hemoglobina važno je za poboljšanje funkcionisanja našeg tela, jer je kiseonik neophodan za ćelijsku respiraciju, što je proces generisanja energije kroz naše ćelije. Hemoglobin takođe pomaže u transportu ugljen-dioksida iz tkiva u pluća. Ovo omogućava da se hemoglobin izbaci iz tela kada izdišemo. Drugim rečima, hemoglobin sadrži gvožđe, što mu omogućava da prenosi kiseonik kroz telo i apsorbuje ga iz vazduha koji udišemo.

Šta znači nizak nivo hemoglobina

Nizak nivo hemoglobina može biti znak anemije, što znači da naše telo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili je prestalo pravilno da funkcioniše. Anemija može dovesti do nedostatka kiseonika u telu, što može biti štetno za organizam. Normalan nivo hemoglobina u krvi za pravilno funkcionisanje tela treba da bude između 140 i 180 g/l za muškarce i između 120 i 160 g/l za žene.

Ako je sposobnost tela da proizvodi crvena krvna zrnca ometena, to može dovesti do pada nivoa hemoglobina. Kada nivo hemoglobina padne, telo nije u stanju da dobije dovoljno kiseonika, što može dovesti do toga da se osećamo veoma slabo i letargični.

Koji su znaci niskog nivoa hemoglobina

Neki od najčešćih znakova i simptoma niskog nivoa hemoglobina koje ne bi trebalo da ignorišemo su:

  • krhki nokti
  • bol u telu
  • bol u grudima
  • vrtoglavica
  • slabost
  • umor
  • hladne ruke i stopala
  • bleda koža
  • glavobolja
  • razdražljivost
  • nedostatak daha
  • problemi sa koncentracijom
  • nemogućnost spavanja
  • bolan ili otečen jezik
  • ubrzan rad srca

Iako ove simptome može izazvati nekoliko faktora, najbolje je da se konsultujete sa lekarom da biste proverili nivo hemoglobina i kako možete da ga održavate.

Kako da povećamo hemoglobin

Ima nekoliko jednostavnih i brzih načina da povećamo hemoglobin prirodnim putem:

1. Povećajte unos gvožđa

Gvožđe može povećati proizvodnju hemoglobina, što će takođe pomoći u formiranju novih crvenih krvnih zrnaca. Dakle, što je niži nivo gvožđa, to će se u telu pojaviti manji broj crvenih krvnih zrnaca, što znači da se kroz telo neće prenositi dovoljno kiseonika. Možemo uključiti više namirnica bogatih gvožđem u svoju ishranu kao što su meso, riba i živina, iznutrice, pasulj, mahunarke, jaja, lisnato zeleno povrće, orašasti plodovi i semenke da bismo povećali nivo hemoglobina.

2. Jedite više hrane bogate vitaminom C

Zajedno sa gvožđem, potrebno je povećati unos vitamina C. Prema studiji objavljenoj u Kidney Research and Clinic Practice, vitamin C može povećati nivo hemoglobina u krvi. Neke namirnice bogate vitaminom C koje možemo dodati svojoj ishrani su pomorandže, brokoli, paprike, grejpfrut, paradajz, papaja, brokoli i još mnogo toga.

3. Pijte čaj od koprive

Kopriva je biljka koja je bogata vitaminom C i gvožđem. U ishranu možemo uključiti čaj od koprive, jer će on povećati nivo hemoglobina. Listove koprive dodajte u vodu i prokuvajte. Čaj može biti jači ili slabiji, u zavisnosti od ukusa, dodavanjem više ili manje vode.

4. Što više vitamina B12

Ako nam je nivo hemoglobina nizak, možemo dodati više hrane sa vitaminom B12 u svoju ishranuStudija objavljena u Sage Journals otkrila je da postoji pozitivna korelacija između vitamina B12 i nivoa hemoglobina. U svoju ishranu možemo dodati više namirnica kao što su jaja, mlečni proizvodi, obogaćene žitarice i morski plodovi da bismo broj krvnih zrnaca držali pod kontrolom.

5. Jedite više hrane bogate vitaminom A

Još jedan način da povećamo nivo hemoglobina jeste da konzumiramo više namirnica bogatih vitaminom A. Studija objavljena u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition otkrila je da vitamin A kod ljudi može smanjiti rizik od anemije za 26 procenata i povećati nivo hemoglobina. Zato treba da jedemo više šargarepe, slatkog krompira i spanaća za veću proizvodnju hemoglobina u našem telu.

6. Budite hidrirani

Kada telo nema dovoljno vode, to može dovesti do smanjenja zapremine krvi i pada krvnog pritiska. Možemo da imamo groznicu, povraćanje, teške dijareje koje vode do dehidratacije. Dehidratacija takođe može izazvati anemiju, pa je važno piti puno tečnosti kako bismo održali zdrav volumen krvi i sprečili sve ove komplikacije.

7. Jedite više nara

Kao bogat izvor kalcijuma i gvožđa, nar može biti dobar dodatak našoj ishrani ako želimo da povećamo nivo hemoglobina. Studija objavljena u Experimental and Therapeutic Medicine otkrila je da su ljudi koji su pili sok od nara dve nedelje imali veći broj crvenih krvnih zrnaca, viši nivo hemoglobina i nivo hematokrita.

8. Ograničite unos kafe i čaja

Studija objavljena u Journal of Health Sciences navodi da ispijanje kafe i čaja može smanjiti nivo hemoglobina. Najbolje je izbegavati previše bilo kog od ovih napitaka da bismo izbegli ma koje probleme.

9. Vežbajte više

Podrazumeva se da vežba može pomoći u poboljšanju zdravlja, uključujući nivo hemoglobina. Studija objavljena u časopisu Acta Haematologica otkrila je da vežbanje može povećati nivo ukupnog hemoglobina i masu crvenih krvnih zrnaca, što može povećati sposobnost prenosa kiseonika.

Ko ima veću verovatnoću za nizak nivo hemoglobina

Neke osobe sklonije su riziku od niskog nivoa hemoglobina. Pažnju bi trebalo da obrate:

  • ko ima bebu od 6-12 meseci
  • tinejdžeri
  • odrasle osobe od 65 godina ili starije
  • trudnice
  • osobe koje imaju rak, celijakiju ili hroničnu bolest bubrega
  • osobe sa genetskim poremećajem krvi
  • vegetarijanci ili vegani
  • žene sa obilnim krvarenjem tokom menstruacije
  • osobe koje piju alkohol
  • osobe koje imaju bolest štitne žlezde, jetre ili talasemiju

Ako spadate u rizičnu grupu, najbolji način da se zaštitite jeste da se konsultujete sa lekarom da biste izbegli komplikacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo