Naslovna / Zdravlje

Koji simptomi mogu ukazati na prisustvo parazita u organizmu

Priredio/la: D. T.|15:00 - 03. 11. 2023.

Jaja nekih parazita mogu da opstanu i 10 godina u zemlji, a infekcije mogu da dovedu do niza različitih zdravstvenih problema, ali i poteškoća sa pamćenjem, promena raspoloženja, depresije

dijareja Dijareja je simptom upale creva, praćen čestim tečnim stolicama, koje ne mogu, ali i ne moraju uvek da budu bolne, praćene grčevima Foto: Shutterstock

Paraziti su mikroorganizmi koji opstaju tako što se hrane račun organizma domaćina. Najčešće nastanjuju kožu, genitalije gastrointestinalni trakt. Često prisustva parazita u organizmu nismo svesni. Ovih nezvanih gostiju ima u hrani, vodi, vazduhu. Čovek može da bude domaćin za čak do 2000 parazita koji mogu obitavati i u jetri, mozgu, srcu, zglobovima, mišićima. Paraziti se hrane vitaminima i mineralima iz tela domaćina, crvenim i belim krvnim zrncima deluju na imuni sistem i mogu biti krivci za mnoge bolesti.

Infekcije najčešće izazivaju crevni paraziti

Neobjašnjivi problemi sa varenjem, svrab, anemija, bolovi u mišićima i zglobovima, osećaj gladi i posle obilnog obroka su simptomi koji mogu da upute na prisustvo parazita u telu. Parazitske infekcije nekada nisu praćene jasnim znacima bolesti. Crevne protozoe (Balantidium, Giardia, Entamoeba), crevni paraziti (Trematoda (metilj), Cestoda (pantljičara) najčešći su uzročnici parazitskih infekcija.

Faktori rizika

Boravak na nepoznatim prostorima, na primer u inostranstvu, kontaminirana voda, hrana, nedovoljno kuvano meso, loša higijena, starija životna dob faktori su koji mogu povećati rizik od parazitske infekcije. Život u institucijama, oslabljen imuni sistem, dodir sa životinjama, rukovanje otpadnim materijalom takođe su neki od rizika. Parazitska infekcija se često može lako preneti, na primer ako ne peremo ruke posle upotrebe toaleta, parazita može biti na kvakama, telefonima.

Uglavnom se javljaju problemi s probavom

Postoji mnogo vrsta parazita, a bolest se može ispoljiti nizom različitih simptoma. Problemi sa probavom su ipak najučestaliji simptomi infekcije. Neobjašnjivi zatvor, dijareja, gasovi, nadimanje ili mučnina mogu biti znaci parazitske infekcije. Svi navedeni simptomi često se mešaju sa sindromima iritabilnog creva.

Parazitske infekcije nisu česte, pa lekari ne proveravaju uvek prisustvo parazita u gastrointestinalnom traktu. Rutinske analize ne moraju uvek da budu pozitivne na prisustvo parazita. Stručnjaci navode da senzitivniji testovi, kao što je GI Effect test mogu da, ukažu na postojanje infekcije. GI Effect test je detaljna analiza stolice koja ispituje prisustvo gljivica, bakterija, parazita gastrointestinalnog trakta.

Umor i iscrpljenost

Delovanje parazita može dovesti do osećaja umora i iscrpljenosti, promena raspoloženja, glavobolje, problema sa pamćenjem, apatije, pa čak i depresije. Crevni parazit Giardia može biti uzrok hroničnog umora i vremenom izazvati nedostatak esencijalnih hranljivih materija i manjka gvožđa i vitamina B12. Sve ima za posledicu osećaj letargije i umora.

Paraziti često nastanjuju kožu

Iritacija kože, osip nepoznatog porekla, koprivnjača, rozacea ili ekcem mogu da budu znaci postojanja crevnih parazita. Osip koji ne prolazi ni posle dermatološkog lečenja često je posledica parazitske infekcije. Crevni paraziti mogu stimulisati proizvodnju imunoglobulina E (IgE) kada imunološki sistem preterano reaguje na alergen. Sve za posledicu može imati alergijsku reakciju i iritaciju kože.

Bolovi u mišićima i zglobovima

Paraziti mogu napasti zglobove i mišiće i izazvati bolove i ograničenja pokreta. Bol u zglobovima nekada može da bude znak parazitske infekcije. Trihineloza je infekcija koju uzrokuje parazit Trichinella spiralis. Zaraza je posledica konzumacije nedovoljno kuvanog i obrađenog svinjskog mesa, koje sadrži larve ili nezrele crve, koji mogu dospeti u creva i izazvati bolove u zglobovima.

Anemija i jaka glad

Paraziti napadaju crvena krvna zrnca i dovode do anemije usled nedostatka gvožđa. Sve može imati za posledicu osećaj umora i iscrpljenosti. Stalni osećaj jake gladi i posle obilnog obroka, takođe je jedan od znakova infekcije parazitima. Stanje je praćeno gubitkom telesne težine i pored normalnog i čak većeg dnevnog unosa kalorija. Pacijenti se žale na mučninu i gasove.

Prisustvo parazita ne ispoljava se uvek simptomima

Crevni paraziti često su uzrok nadimanja i gasova. Giardijaza je zarazna bolest tankog creva koju uzrokuje parazit Giardia lamblia. Bolest je češća na mestima sa lošijom higijenom, a postojanje ovog parazita je učestalije i kod osoba sa slabijom želudačnom kiselinom, kod pacijenata kojima je uklonjen želudac, kod hroničnog pankreatitisa ili slabijeg imuniteta. Moguće je da parazit živi u stomaku, ali da osoba nema nikakve simptome infekcije. Stručnjaci upozoravaju da neće svi isto reagovati na prisustvo parazita u telu.

Ascaris lumbricoides je parazitska vrsta poznata pod imenom čovečja glista. Može da bude dugačka čak 20 do 40 cm. Izuzetno je otporna, jaja Ascaris lumbricoides mogu da opstanu i jednu deceniju u zemlji. U nekim delovima sveta skoro je svako inficiran ovim parazitom koji se ne otkriva jasnim simptomima bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo