Naslovna / Zdravlje

Dijareja i kako najefikasnije možemo da je zaustavimo

Priredio/la: S.St.|18:00 - 14. 10. 2023.

Tečnosti, blaga dijeta i lekovi bez recepta mogu da pomognu u ublažavanju simptoma i olakšavanja dijareje

dijareja lečenje Blaga hrana kao što su banane, tost i krekeri može pomoći kod dijareje Foto Shutterstock

Jedan od najčešćih problema sa varenjem je dijareja, ili retka, vodenasta stolica, obično praćena čestim i hitnim odlaskom u toalet. Iako nije prijatna tema za razmišljanje, svi s vremena na vreme imaju ovakve gastrointestinalne probleme.

Šta da radimo kada imamo dijareju

Tipičan napad dijareje traje samo nekoliko dana, prolazi sam od sebe bez ikakvog lečenja.

– Ali teška dijareja, dijareja koja traje više od nekoliko dana ili produžene epizode dijareje sve su razlozi da se obratite lekaru, jer mogu ukazivati na nešto ozbiljnije – kaže dr Stephen Bickston, profesor interne medicine i direktor programa inflamatorne bolesti creva u Virginia Commonwealth University Health Center u Ričmondu.

Takođe je važno napomenuti da tretmani dijareje za odrasle, posebno lekovi, možda neće moći da se primene kod dece sa dijarejom, pa se uvek konsultujte sa svojim pedijatrom pre nego što svojoj deci date bilo koji lek.

Ako imate dijareju, evo tri načina da ublažite svoju nelagodnost:

1. Budite hidrirani

Telo može da izgubi mnogo tečnosti i soli kada imate dijareju, zbog čega dehidracija postaje glavna briga. Česta retka i vodenasta stolica može brzo dovesti do gubitka tečnosti.

Evo nekoliko jednostavnih načina da ostanete hidrirani:

  • Odlučite se za sportska pića ili Pedijalit. Sportska pića deluju zbog sadržaja šećera i soli i oba omogućavaju da se voda lakše apsorbuje, a još više kada se uzimaju zajedno. Ljudi mogu sami da prave sportska pića dodavanjem kašičice soli u litru soka od jabuke, kaže dr Bickston. „Ta mala količina soli pomoći će telu da apsorbuje tečnost, ali nije dovoljna da bi sok od jabuke imao loš ukus.” Dr Bickston preporučuje da ovo piće držimo na sobnoj temperaturi jer će nam toplo piće više prijati nego hladno. Pedijalit (rastvor elektrolita) prodaje se za decu, ali i odrasli mogu da ga piju. Ovo piće sadrži i šećer i natrijum koji pomažu u nadoknađivanju tečnosti.
  • Držite se čistih tečnosti. Drugi dobri izbori za lečenje dijareje su bistra supa i voda.
  • Izbegavajte pića koja mogu pogoršati simptome. Kofeinska, alkoholna i slatka pića mogu pogoršati dehidraciju. Mleko i drugi mlečni proizvodi takođe mogu pogoršati simptome, jer dijareja može da izazove privremenu netoleranciju na laktozu. (Privremena netolerancija na laktozu može trajati i nakon akutne epizode.

2. Jedite blagu hranu

Kada imamo kratak napad dijareje, ishrana treba da nam bude blaga. Važno je da jedemo ako možemo, mada će nam možda biti najbolje da prva 24 sata uzimamo samo čistu tečnost. Zatim možemo polako da dodajemo blagu hranu. Neke od takvih namirnica su banane, pirinač, pire od jabuke i tost (BRAT dijeta – bananas, rice, applesauce, toast)

Istraživanja pokazuju da nema mnogo dokaza koji podržavaju prednosti konzumiranja ovakve ishrane, ali je sigurno da ne može da škodi. U isto vreme, iako su banane dobre za odrasle, one se ne preporučuju deci koja su povraćala. Krekeri i pire krompir – bez putera – mogu da budu bolja alternativa i za odrasle i za decu.

Najbolje je da izbegavamo masnu i prženu hranu jer ona može da pogorša simptome. Isto važi i za hranu i pića koji izazivaju gasove, što može dovesti do grčeva u stomaku. To su pasulj, prokelj, kupus, avokado i gazirana pića.

Ako dijareja traje duže od nekoliko dana, treba da obratimo pažnju na hranu koju jedemo, jer neka može da iritira creva i pogorša dijareju. To uključuje hranu bogatu vlaknima, kao što su mekinje, integralne žitarice i smeđi pirinač, kao i masnu i visoko prerađenu hranu, mlečne proizvode (uključujući jogurt) i previše slatku hranu. Hrana koja je zaslađena sorbitolom takođe može pogoršati dijareju, kaže dr Bickston.

Zbog dijareje koja traje duže od dve nedelje treba da odemo kod lekara, jer razlog mogu da budu infekcije, intolerancija na hranu i ozbiljnije bolesti. Na osnovu testova možemo da saznamo da li imamo alergiju na hranu ili stanje kao što je netolerancija na laktozu, celijakija ili osetljivost na gluten. Namirnice koje do ovoga mogu da dovedu nikako ne treba sami da eliminišemo iz svoje ishrane pre nego što razgovaramo sa lekarom, jer to može da promeni rezultate naših testova.

3. Uzmite lekove bez recepta

U većini slučajeva, lekovi bez recepta mogu biti od pomoći u zaustavljanju povremenih napada dijareje – posebno putničke dijareje, koja može biti rezultat uzimanja kontaminirane hrane ili vode tokom boravka u inostranstvu. Lekovi koji mogu da se dobiju bez recepta su loperamid i bizmut subsalicilat. „Oni mogu da se koriste povremeno i imaju veliku prednost jer ne zahtevaju lekarski recept,” kaže dr Bickston, dodajući da ih ne treba koristiti duže od dva dana.

Ako uzimamo farmaceutske lekove za putničku dijareju, treba da imamo na umu da zahvaljujući njima možemo brže da se osećamo bolje, ali oni mogu duže da zadrže sve bakterije, parazite ili viruse u našem sistemu. U većini slučajeva, dijareja će prestati sama od sebe u roku od nekoliko dana. Ako dijareja potraje, razgovarajte sa svojim lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo