Prirodna medicina

Čaj od lista vrbovice preporučuje se svim muškarcima starijim od 40. godina, evo i zašto

Priredio/la: I. V.

Vrbovica je odličan biljni kandidat za muškarce starije od 40 godina, kako u lečenju andropauze i benigne hiperplazije prostate, tako i preventivno protiv raka prostate

Čaj od lista vrbovice ili kiprovine poznat je po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Već dugo se koristi u narodnoj medicini, posebno za lečenje urinarnih tegoba/upala, ali i za adenom prostate. Ali, iako vrbovica ima brojne prednosti, stručnjaci savetuju da treba imati na umu i moguće nuspojave, kao i interakcije s lekovima kako bi se izbegle potencijalne komplikacije.

Za šta može da se koristi čaj od lista vrbovice?

Istraživanja ove biljke,  i in vitro i in vivo, je zapanjujuće, smatraju stručnjaci. Kao i mnoge biljke, vrbovica pokazuje antioksidativno, antimikrobno i antiinflamatorno dejstvo, jer sadrži bioaktivna jedinjenja kao što su flavonoidi, tanini i fenolne kiseline, ali je takođe i citotoksična i antiproliferativna – što znači da ima aktivnost protiv određenih ćelija raka.
Pored toga, studije su otkrile i anti-age svojstva ove biljke, protiv starenja, kao i foto-zaštitna svojstva, a i pomaže u modulaciji imunološkog sistema.

Kao jedno od najvažnijih svojstava vrbovice izdvaja se to što deluje kao inhibitor 5-alfa reduktaze, pomažući u smanjenju pretvaranja testosterona u dihidrotestosteron (DHT) koji se dovodi u vezu sa gubitkom kose, benignom hiperplazijom prostate (BPH) i može da ima važnu ulogu kod raka  prostate. Preliminarna istraživanja pokazuju da je vrbovica odličan biljni kandidat za muškarce starije od 40 godine, kako u lečenju andropauze i benigne hiperplazije prostate, tako i profilaktički protiv raka prostate.

Kakve dobrobiti za zdravlje ima vrbovica?

Čaj od vrbovice, poznat i kao čaj od male mlečike, ima brojne dobrobiti za zdravlje, posebno za probleme s mokraćnim kanalima i prostatom.

1. Protivupalna svojstva

Vrbovica je bogata flavonoidima i polifenolima, jedinjenjima koja imaju snažno protivupalno delovanje. Ona pomažu u smanjenju upalnih procesa u telu, što čini čaj od vrbovice korisnim za smirivanje raznih upala, posebno onih koje imaju veze sa urinarnim traktom i reproduktivnim sistemom. Vrbovica ima veliki potencijal u lečenju benignih bolesti prostate i drugih upalnih stanja.

2. Podstiče zdravlje prostate

Čaj od vrbovice često se preporučuje muškarcima koji imaju problema s prostatom, posebno u slučajevima uvećane prostate. Ekstrakt vrbovice može da ublaži simptome koji imaju veze sa uvećanom prostatom, uključujući učestalo mokrenje i osećaj nelagode pri mokrenju.

Čaj od vrbovice postaje sve popularniji kod žena zbog mogućnosti ublažavanja simptoma menopauze, uključujući noćno znojenje, valunge i promene raspoloženja. Osim toga, zbog svog protivupalnog dejstva, pomaže u održavanju zdravlja mokraćnih kanala i reproduktivnog sistema.

4. Poboljšava varenje

Čaj od vrbovice može da poboljša varenje delujući smirujuće na probavni trakt. Zahvaljujući taninima koje sadrži, ima adstringentno dejstvo što može da pomogne u slučaju dijareje i drugih probavnih tegoba.

Priprema čaja od vrbovice je jednostavna.

  1. Jednu kafenu kašičicu lista vrbovice preliti šoljom (200ml) ključale vode
  2. Ostaviti da odstoji 15 minuta, pa zatim procediti
  3. Piti 3 puta dnevno po šolju čaja.

Stručnjaci naglašavaju da ovaj čaj može da se pije dva do tri puta dnevno, ali je važno da se ne preteruje sa količinom. Koliko dugo se pije čaj od vrbovice zavisi od stanja, a najčešće se preporučuje pauza nakon četiri nedelje konzumiranja čaja. Dugoročna konzumacija čaja može da ima negativne posledice na zdravlje zbog kumulativnog učinka aktivnih sastojaka.

Vrbovica može da bude blagotvorna za zdravlje, ali samo ako se konzumira u odgovarajućim količinama i uz pravilan medicinski nadzor. Uvek se treba pridržavati preporučenih doza i obratiti pažnja na reakciju tela kako bi se izbegle potencijalne nuspojave ili neželjene interakcije s lekovima.