Naslovna / Prirodna medicina

Prirodni lekovi za prevenciju raka prostate

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 04. 06. 2024.

Rak prostate obično prolazi neopažen do kasnih stadijuma bolesti jer je to karcinom koji sporo raste i uglavnom ne daje nikakve simptome

prevencija raka prostate Rizik od raka prostate brzo raste nakon 50. godine, a skoro šest od deset slučajeva raka prostate javlja se kod muškaraca starijih od 65 godina Foto Shutterstock

Smeštena ispod bešike, prostata je žlezda koja oblikom i veličinom podseća na kesten. Zajedno sa testisima, prostata učestvuje u proizvodnji semene tečnosti, olakšava kretanje spermatozoida i učestvuje u njihovom sazrevanju. Rak prostate obično prolazi neopažen do kasnih stadijuma bolesti (karcinom sporo raste), jer uglavnom ne daje nikakve simptome. Postoje strategije samopomoći koje mogu da pomognu za prevenciju raka prostate, trećeg najčešćeg uzroka smrti povezane sa kancerom kod muškaraca.

Faktori rizika za rak prostate

Jedan od prvih koraka u prevenciji raka prostate jeste upoznavanje ključnih faktora rizika za rak prostate. Faktori rizika su sledeći:

  • porodična istorija raka prostate
  • ishrana bogata crvenim mesom i/ili mlečnim proizvodima sa visokim sadržajem masti
  • gojaznost

Rizik od raka prostate brzo raste nakon 50. godine, a skoro šest od deset slučajeva raka prostate javlja se kod muškaraca starijih od 65 godina.

Znaci i simptomi

Muškarci sa rakom prostate često imaju povišene nivoe supstance koja se zove specifični antigen prostate (PSA), što se može otkriti putem medicinskih pregleda. Ostali simptomi su:

Prirodni pristup prevenciji raka prostate

Istraživanja sugerišu da neke prirodne supstance mogu biti od koristi u prevenciji raka prostate:

1) Likopen

Brojne studije pokazuju da redovno konzumiranje likopena (antioksidansa koji se nalazi u hrani poput paradajza i lubenice) može pomoći u smanjenju rizika od raka prostate. Međutim, nijedna studija nije dokazala da uzimanje likopena u obliku suplemenata može smanjiti rizik od raka prostate.

2) Vitamin D

Određene studije pokazuju da održavanje optimalnog nivoa vitamina D može pomoći u zaštiti od agresivnih oblika raka prostate. S obzirom na to da može da bude teško da se potrebna količina vitamina D unese isključivo putem izvora hrane i izlaganja sunčevoj svetlosti, mnogi zdravstveni stručnjaci preporučuju povećanje nivoa vitamina D uzimanjem dnevnog suplementa.

3) Omega-3 masne kiseline

U studiji iz 2009. u kojoj je učestvovalo 466 muškaraca sa dijagnozom agresivnog raka prostate i 478 muškaraca iste starosti bez raka prostate, naučnici su otkrili da je veći unos omega-3 masnih kiselina ishranom povezan sa smanjenim rizikom od agresivnog raka prostate.6 Autori studije navode da omega-3 (koje se nalaze u masnoj ribi kao što su losos i skuša) mogu pomoći u borbi protiv raka prostate smanjenjem upale.

4) Zeleni čaj

U populacijskoj studiji objavljenoj 2008. godine, istraživači su analizirali podatke o 49.920 muškaraca (starosti od 40 do 69 godina) i otkrili da je konzumiranje zelenog čaja povezana sa smanjenim rizikom od uznapredovalog raka prostate.

Više strategija za prevenciju raka prostate

Ishrana bogata voćem i povrćem, ograničavanje unosa alkohola na dva ili manje pića dnevno, najmanje 30 minuta svakodnevnog vežbanja i redovne kontrole kod lekara radi praćenja zdravlja prostate od izuzetnog su značaja za prevenciju raka prostate.

Pre upotrebe bilo koje vrste dijetetskog suplementa za prevenciju raka prostate, obavezno treba sa lekarom razgovarati o njihovim mogućim koristima i rizicima. Samostalno lečenje i izbegavanje ili odlaganje standardne medicinske nege i lečenja može imati ozbiljne posledice.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo