Naslovna / Prirodna medicina

Kako mleko s medom poboljšava zdravlje i kada treba biti oprezan

Priredio/la: S.St.M.|17:00 - 20. 06. 2024.

Kombinacija mleka i meda može imati višestruke zdravstvene prednosti, kao što su poboljšanje zdravlja kostiju i varenje, ali ih treba koristiti s oprezom

mleko s medom Mleko s medom izuzetno je koristan napitak za poboljšanje dobrog zdravlja i opšteg blagostanja Foto Shutterstock

Mleko s medom omiljeno je kada je reč o slatkim, toplim i prijatnim napicima kojima možemo da završimo dan. Ovo piće ne samo da je veoma umirujuće, već čaša mleka i meda pre spavanja takođe ima ogromne koristi. Od poboljšanja varenja do boljeg sna, mleko s medom zdrav je napitak koji treba isprobati. Iako prednosti meda i mleka mogu biti mnogobrojne, moramo imati na umu i nekoliko neželjenih efekata.

Kako da mešamo mleko s medom

Mešanje mleka s medom uobičajena je i ukusna kombinacija. Med može da se doda toplim napicima poput čaja ili kafe, ili da se koristi kao zaslađivač u receptima.

– Med i mleko su hranljivi i pružaju niz zdravstvenih koristi kada se konzumiraju zajedno – objašnjava dijetetičarka Kejal Shah.

Nutritivna vrednost meda

Kako navode u US Department of Agriculture, 20 grama meda sadrži:

  • kalorije: 61
  • masti: 0 g
  • proteini: 0 g
  • ugljeni hidrati: 17 g
  • vlakna: 0 g
  • kalcijum: 1,2 mg
  • gvožđe: 0,084 mg
  • magnezijum: 0,4 mg

Prednosti konzumiranja mleka s medom

1. Kombinacija bogata hranljivim materijama

Mleko je dobar izvor kalcijuma, proteina, vitamina (kao što su B12 i D) i minerala (kao što je fosfor). Med je bogat antioksidansima i sadrži esencijalne hranljive materije poput vitamina i minerala. Kada se kombinuju, stvaraju piće bogato hranljivim materijama koje može pomoći u podršci opštem zdravlju i blagostanju.

2. Jača imunitet i varenje

I mleko i med imaju svojstva koja jačaju imunitet. Med ima antibakterijska i antivirusna svojstva, dok mleko sadrži imunoglobuline i druga jedinjenja koja jačaju imunitet. Kada ih konzumiramo zajedno to može da nam pomogne u jačanju imunološkog sistema i zaštiti od bolesti. Med je poznat po svojim dobrobitima za varenje, jer može pomoći u smirivanju i izlečenju digestivnog sistema. Mleko je takođe za mnogo lako svarljivo. Kada se konzumiraju zajedno, mogu pomoći u varenju i ublažiti gastrointestinalne nelagodnosti. Studija, objavljena u Frontiers in Nutrition, navodi da med ima prebiotička svojstva koja rekonstruišu crevne mikrobe, čineći ih zdravijim.

3. Podstiče bolji san

Toplo mleko sa medom je često kućni lek za bolji san. Mleko sadrži triptofan, aminokiselinu koja može pomoći u indukovanju sna, dok med pomaže u regulisanju oslobađanja melatonina, hormona koji igra ulogu u ciklusima spavanja i buđenja. Konzumiranje ove kombinacije pre spavanja može nam pomoći da se opustimo i lakše zaspimo. Mešanje mleka sa medom može pomoći i zdravlju srca. Studija, objavljena u Clinical Nutrition ESPEN, pokazala je da konzumiranje mleka s medom, dva puta dnevno, tokom tri dana, pomaže u poboljšanju kvaliteta sna.

4. Podržava zdravlje kostiju

Mleko je dobar izvor kalcijuma, koji je neophodan za održavanje jakih i zdravih kostiju. Med sadrži minerale poput magnezijuma i fosfora, koji takođe igraju ulogu u zdravlju kostiju. Redovno konzumiranje mleka s medom može pomoći u održavanju gustine kostiju i sprečavanju osteoporoze. Studija, objavljena u Evidence Based Complementary and Alternate Medicine, navodi da med štiti kost jer je antiinflamatoran. Studija, objavljena u Nutrients, sugeriše da konzumiranje mleka pomaže u izgradnji mineralne gustine u kostima.

Sve u svemu, mešanje mleka s medom može biti zdrava i hranljiva kombinacija koja nudi niz zdravstvenih koristi za organizam.

Neželjeni efekti mešanja mleka sa medom

Iako mešanje mleka s medom može imati različite zdravstvene koristi, postoje neki nedostaci koje treba uzeti u obzir:

1. Povećanje telesne težine

I mleko i med imaju relativno visok sadržaj kalorija i šećera. Ako ih preterano konzumiramo ili kao redovan deo naše ishrane, bez obzira na veličinu porcija, to tokom vremena može doprineti povećanju telesne težine.

2. Intolerancija na laktozu

Neke osobe imaju intoleranciju na laktozu, što znači da im nedostaje enzim neophodan za varenje laktoze, šećera koji se nalazi u mleku. Kod njih konzumiranje mleka može dovesti do problema sa varenjem kao što su nadimanje, gasovi i dijareja. Kod osetljivih osoba dodavanje meda u mleko može pogoršati ove simptome.

3. Potencijalne alergijske reakcije

Iako mleko i med nisu uobičajeni alergeni, neke osobe mogu imati alergije na neki od njih. Mešanje ova dva povećava verovatnoću pojave alergijske reakcije, kao što su osip na koži, koprivnjača ili problemi sa varenjem.

4. Nivo šećera u krvi

Med je prirodni zaslađivač koji može podići nivo šećera u krvi zbog visokog sadržaja šećera. Osobe sa dijabetesom ili one koje prate nivo šećera u krvi med treba da konzumiraju umereno, posebno kada je pomešan sa mlekom, koje takođe sadrži prirodne šećere.

5. Loše varenje

Za neke osobe, kombinacija mleka i meda može dovesti do digestivnih problema ili lošeg varenja. To može biti zbog proteina u mleku ili prirodnih šećera u medu koji izazivaju gastrointestinalne probleme kao što su gasovi, nadimanje ili stomačne tegobe

Neophodno je uzeti u obzir individualne zdravstvene potrebe, ograničenja u ishrani i toleranciju na određene namirnice pre uključivanja mleka s medom u ishranu. Umerenost i razumevanje reakcija organizma na ovu kombinaciju ključni su za iskorišćavanje prednosti bez negativnih efekata.

Koliko meda treba dodati u mleko

Počnite sa 1 do 2 kašičice meda u šolji mleka i prilagodite ukus po svom izboru, objašnjava Shah. Vodite računa o unosu šećera i zdravstvenom stanju kada dodajete med u mleko. Dodajte cimet ili vanilu za bolji ukus. Uživajte u umerenim količinama kao delu uravnotežene ishrane i uvek koristite visokokvalitetne sastojke.

Može li med da se doda i u hladno i u toplo mleko

Med možemo da dodamo kako hladnom tako i toplom mleku, u zavisnosti od našeg izbora. U hladnom mleku biće potrebno duže vremena da se med potpuno rastvori, zato dobro treba promešati. Mleko ne treba preterano grejati kada mu dodajemo med da bi se sačuvala korisna svojstva meda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo