Prirodna medicina

Podočnjaci i njihovi uzroci: Kako se prirodno boriti protiv tamnih krugova

Priredio/la: Ma.R.

Uglavnom je svima poznato da krastavac i kockice leda hidriraju i neguju regiju oko očiju, ali neki sastojci poput paradajza ili belanaca će vas možda iznenaditi svojom efikasnošću

Podočnjaci su najčešće estetski problem koji nastaje zbog starenja i nekih loših životnih navika, ali uzrok mogu biti i zdravstveni prazlozi. Kada je u pitanju samo estetika, malo discipline i pomoć prirodne medicine mogu značajno da poprave stvari.

Zašto nastaju podočnjaci?

Stručnjaci kažu da podočnjaci najčešće nastaju zbog sledećih razloga:

  • nagomilavanje tamnog pigmenta (melanin), koji je odgovoran za tamnu prebojenost oko očnih kapaka
  • gubitak masnog tkiva ispod očiju koji prirodno nastaje starenjem
  • oslabljena cirkulacija i zastoj krvi u sitnim venama oko očnih kapaka
  • životne navike (konzumiranje duvana, kofeina, nedostatak sna, preterana izloženost plavoj svetlosti).

Paradajz i leblebije: Da li ste znali da je ova kombinacija efikasna za podočnjake?

Paradajz sadrži antioksidante koji smanjuju diskoloraciju oko očiju i mogu da izbele kožu. Iscedite sok od paradajza, dodajte pola kašičice limunovog soka i 2 kašičice sitno mlevenih leblebija. Nanesite i ostavite da deluje 15-20 minuta, nakon toga isperite hladnom vodom.

Hladni koluti krompira učiniće da se umanje podočnjaci

I sastojci krompira imaju prirodne osobine koje pomažu se izbeli kožu ispod očiju, kao i da se spreči naduvenost. Uzmite rashlađeni krompir i sameljite ga, a onda od njega iscedite sok u posudu i natopite pamučne jastučiće ili tufere. Stavite na kapke i podočnjake, držite do 20 minuta i onda isperite hladnom vodom.

Podočnjaci i belanca

Belanca blagotvorno deluju na kožu, neguju je, podstiču cirkulaciju i smanjuju zapaljenje. Odvojite belance od žumanceta i dobro ga umutite, dok ne postane penasto i čvrsto. Smesu nanesite čistom četkicom ili prstima na regiju podočnjaka i pustite da stoji oko 15 minuta. Kako se belanca budu sušila, osetićete da vam se koža zateže.

Maska od sode bikarbone hidrira i čisti regiju oko očiju

Za ovu masku potrebni su vam šoljica toplog čaja od kamilice i kašičica sode bikarbone. Čaj treba da bude mlak, nikako previše topao ili vruć, jer to, baš kao i direktno nanošenje leda može da ošteti kožu oko očiju koja je tanja i nežna. Umešajte sodu u čaj, tom mešavinom natopite tufer od vate i nanesite ispod očiju. Vlažne tufere otavite da stoje na koži oko 15 minuta. Poželjno je da u tom periodu odmarate, budete opušteni i dišete duboko. Isperite lice a onda nanesite odgovarajuću hidratantnu kremu ili neko prirodno ulje.

Hladne obloge poboljšavaju cirkulaciju

Hladne obloge sigurno pomažu u smanjenju otoka jer podstiču bolju cirkulaciju. Uzmite nekoliko kockica leda, uvijte ih u čistu, pamučnu tkaninu i držite na koži ispod očiju do 15 minuta. Umesto leda možete da koristite i kesu sa smrznutim povrćem ili zaleđenu kašiku. Pomoći će i ako samo pokvasite hladnom vodom čistu pamučnu krpu ili peškir i tako držite dvadesetak minuta. Nikako nemojte nanositi led ili bilo šta zaleđeno direktno na kožu.

Maske od ekstra devičanskih ulja

Arganovo i kokosovo ulje imaju izuzetna hidratantna svojstva i sadrže vitamin E. Takođe , i , kao i antioksidante koji pomažu u popravljanju oštećenih ćelija kože i utiču na suvoću. Kokosovo ulje je bogato mlečnom kiselinom koja jača kožu, a arganovo utiče na vlagu u ćelijama i na smanjenje bora popravljanjem hidro – lipidnog sloja kože. Umasirajte pre nego što ćete zaspati nežnim potezima po nekoliko kapi ulja koje odaberete na kožu ispod očiju, ostavite da odstoji preko noći a ujutru isperite.