Prirodna medicina

Kako se pravi soda bikarbona, za šta se sve koristi, koje su njene zdravstvene prednosti, neželjeni efekti i još mnogo toga

Priredio/la: S.St.M.

Soda bikarbona, alkalni beli prah, osnovna je namirnica u praktično svakom domaćinstvu, ali mnoge njene upotrebe mogu da nas iznenade

Sve je popularnije okretanje prirodi, pa je stoga soda bikarbona jedno od najistaknutijih multifunkcionalnih rešenja zahvaljujući njenoj svestranoj upotrebi – od kulinarstva do rešavanja različitih zdravstvenih problema. Naveliko se hvale njene mnogobrojne prednosti, ali istovremeno treba uzeti u obzir i potencijalne rizike koje sobom može da nosi.

Šta je soda bikarbona i kako je postala osnovna namirnica u domaćinstvu

Soda bikarbona je alkalni beli prah koji je sveprisutan u modernim kuhinjama. Godine 1846. dva zeta, dr Austin Church i John Dwight, udružili su se da distribuiraju sodu bikarbonu. Ovaj proizvod zvao se soda bikarbona Arm & Hammer Church & Co.

Arm & Hammer je želeo da pokaže stanovništvu koliko je svestran ovaj sastojak, pa je do 1860. kompanija počela da distribuira mini kuvare, sa receptima za hleb, torte, kolače, pudinge i još mnogo toga. Kada se koristi za pečenje, soda bikarbona deluje kao hemijski rastvarač, stvarajući ugljen-dioksid u reakciji sa kiselinom (kao što je sirće), što proizvodi mehuriće koji pomažu da kolač naraste i postane savršeno mekan, vlažan i pahuljast.

Do 1920-ih, Arm & Hammer se reklamirao u ženskim časopisima u nastojanju da proširi svoju popularnost. Prema navodima kompanije, tek 1972. ljudi su svuda počeli da čuvaju otvorenu kutiju sode bikarbone u svojim frižiderima kako bi upijala neprijatne mirise i svaka tri meseca stavljali novu.

Kako se pravi soda bikarbona

Soda bikarbona je zajednički naziv za natrijum bikarbonat, supstancu koja je nastala pre 4 miliona godina kada su slana jezera širom sveta isparila i formirala naslage trona. Trona je ruda koja se prerađuje u soda pepeo (natrijum karbonat), prirodni mineral. Soda pepeo se zatim može preraditi da bi se napravila soda bikarbona. Najveće svetsko nalazište trona nalazi se u Vajomingu, koji je 2018. proizveo više od 17 miliona tona minerala za izvoz širom sveta. Jedini sastojak sode bikarbone je natrijum bikarbonat.

Zdravstvene prednosti sode bikarbone

Tradicionalno, soda bikarbona je popularan antacid za gorušicu i loše varenje jer može da neutrališe želudačnu kiselinu (½ kašičice u ½ šolje vode za ublažavanje kiseline).

Svakako treba razgovarati sa lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete sodu bikarbonu za gorušicu ili probavne smetnje jer ona potencijalno može da reaguje sa nekim lekovima, i ne bi trebalo da uzimate sodu bikarbonu ili natrijum bikarbonat duže od dve nedelje bez odobrenja lekara.

Neki zanimljivi rezultati istraživanja pokazuju da je moguće da konzumiranje sode bikarbone može poboljšati trening. Prema pregledu iz 2021. objavljenom u Journal of the International Society of Sports Nutrition, uzimanje sode bikarbone pre vežbanja može poboljšati atletske performanse u raznim vežbama i sportovima. Za optimalan učinak, autori su preporučili dozu od 300 mg sode bikarbone po kilogramu telesne težine koja se uzima između 60 i 180 minuta pre vežbanja ili takmičenja.

Soda bikarbona takođe može biti vredno oružje protiv autoimunih stanja u budućnosti. Istraživanja pokazuju da kada se konzumira, antacidno dejstvo sode bikarbone može pomoći da se proinflamatorne imune ćelije u telu prebace na one koji se bore protiv upale, nešto što bi jednog dana moglo pomoći u lečenju bolesti.

Zdravstveni rizici sode bikarbone

Soda bikarbona je jedan od onih sastojaka za koje ljudi tvrde da je lek za sve vrste zdravstvenih stanja i bolesti. Ali istina je da retko koja istraživanja podržavaju ove tvrdnje, kao što je ideja da je to lek za rak. Barem jedno istraživanje na miševima otkrili je da bi soda bikarbona mogla pomoći u poboljšanju reakcije tela na terapiju raka. Pregled iz 2020. otkrio je da 5-procentni rastvor natrijum bikarbonata može imati antikancerogene efekte kada se primenjuje na tumore lokalno u kombinaciji sa tradicionalnim lekovima protiv raka.

Ipak, to ne znači da pacijent sa rakom može da leči svoje stanje kod kuće ili da izbegava tradicionalne tretmane. Ova istraživanja su još u početnim fazama i potrebno je sprovesti veće kliničke studije na ljudima da bi se u potpunosti istražio efekat sode bikarbone na rak.

Nutritivne činjenice

Upozorenje: Soda bikarbona ima visok sadržaj natrijuma. Samo ½ kašičice sadrži 630 mg natrijuma. S obzirom na to da Smernice američke vlade o ishrani za Amerikance preporučuju konzumiranje ne više od 2.300 mg natrijuma dnevno, ½ kašičice sode bikarbone obezbediće otprilike jednu četvrtinu te ograničene količine.

Može li soda bikarbona da pomogne za gubitak težine

Ne postoje istraživanja koja bi sugerisala da soda bikarbona može pomoći u ubrzanju metabolizma ili podsticanju telo da sagoreva više masti. Može pomoći da vežbanje bude efikasnije, ali postoji toliko mnogo faktora koji utiču na odnos između vežbanja i gubitka težine da ovo nije nešto na šta možete računati da će napraviti dovoljno veliku razliku. Štaviše, s obzirom na to koliko je soda bikarbona bogata natrijumom, moguće je da preveliko konzumiranje može uzrokovati nadutost.

Koje su druge upotrebe sode bikarbone

Soda bikarbona se s dobrim razlogom smatra veoma korisnim proizvodom. Neke od mnogih njenih upotreba su sledeće:

Sredstvo za pranje Zaboravite na skupe, fensi proizvode za pranje na tržištu. Jednostavno namakanje u sodi bikarboni i vodi u trajanju od 12 do 15 minuta dovoljno je da ukloni 80 i 96 procenata određenih pesticida iz jabuka. Soda bikarbona pomaže u razgradnji određenih pesticida tako da se mogu isprati.

Prirodno sredstvo za čišćenje Mešavina sode bikarbone i vode može se koristiti kao efikasno, neabrazivno sredstvo za čišćenje. Jedna upotreba je brisanje starih ostataka hrane iz unutrašnjosti frižidera. Takođe soda bikarbona može da se sipa u odvod i zalije vrelom vodom da bi se osvežile cevi, očistile kade, lavaboi i zavese za tuširanje i izbrisali tragovi ogrebotina sa podova. I ne treba zaboraviti da je ona vrhunski dezodorans. Pospite sodu bikarbonu na tepih, ostavite da odstoji i usisajte je zajedno sa neprijatnim mirisom.

Bezbedno čišćenje lonaca i tiganja Kada se kuvana hrana zalepi za tiganj, u njega se sipa soda bikarbona, napuni se vrelom vodom i ostavi da stoji 15 do 30 minuta. Soda bikarbona će pomoći da se podignu i uklone hrskavi komadi hrane.

Za pranje veša Dodavanje ½ šolje sode bikarbone u ciklus ispiranja osvežiće veš – bez svih hemikalija koje se nalaze u drugim proizvodima.

Za ublažavanje gorušice Za povremene epizode gorušice, dodajte ½ kašičice sode bikarbone u ½ šolje vode i popijte. Alkalna soda bikarbona neutralisaće višak kiseline.

Za ujede insekata Dosadni svrab od ujeda insekata može da se ublaži tako što ćete nekoliko puta dnevno naneti pastu od sode bikarbone (pomešajte sodu bikarbonu sa malo vode dok ne dobijete odgovarajuću konzistenciju) na ujed, predlaže Mayo Clinic.

Pranje zuba tokom trudnoće Jutarnja mučnina je česta. Zajedno sa neugodnom mučninom, želudačna kiselina koja ide uz povraćanje može oštetiti zubnu gleđ. Ako povremeno ili redovno povraćate, isperite usta sa 1 kašičicom sode bikarbone pomešane sa vodom. Ovo je korisno i kada bolest (poput trovanja hranom) izaziva povraćanje.

Lečenje infekcije noktiju Ako imate blagu infekciju noktiju, korisno je namakanje u rastvor sode bikarbone i vode, jer soda bikarbona ima antifungalna svojstva.

Olakšavanje nelagodnost tokom lečenja karcinoma Ispiranje usta kombinacijom sode bikarbone, soli i vode može pomoći u ublažavanju nelagodnosti u grlu izazvane zračenjem ili hemoterapijom. Ova mešavina takođe može pomoći u sprečavanju infekcije čireva u ustima. Samo obavezno ispljunite rastvor i nemojte ga gutati. Američko udruženje za borbu protiv raka ističe da sa svojim lekarom razgovarate pre upotrebe bilo kakvog sredstva za ispiranje usta jer ponekad mogu biti štetna ili pogoršati afte u ustima.

Neželjeni efekti i zdravstveni rizici sode bikarbone

Postoji nekoliko problema koje treba imati na umu ako se pretera sa upotrebom sode bikarbone. Dugotrajna primena na zube može erodirati zubnu gleđ, kao što je to slučaj sa kombinovanjem sode bikarbone sa kiselinom za izbeljivanje zuba, po principu „sam svoj majstor”. Zbog visokog sadržaja natrijuma, takođe je moguće uneti previše sode bikarbone. Preteran unos natrijuma može izazvati povraćanje i dijareju, kao i ozbiljnije probleme kao što su napadi i otkazivanje bubrega. Kada se koristi kao antacid, može zapravo pogoršati gastrointestinalne probleme ako proizvodi previše gasova. Alarmantno, u retkim slučajevima, uzimanje nakon obilnog obroka može izazvati rupturu želuca. Konačno, zbog sadržaja natrijuma, treba se konsultovati sa lekarom pre uzimanja sode bikarbone ako imate visok krvni pritisak.