Jabukovo sirće je produkt fermentacije soka od jabuka. Popularni je dodatak jelima, a zbog velike količine minerala i vitamina, sve više se veruje u njegova lekovita svojstva. Pojedine studije potvrđuju da jabukovo sirće može da pomogne u regulaciji visokog krvnog pritiska. I pored svega, ovo siće nije zamena za lek kod teških oblika hipertenzije ili visokog pritiska koji prate i druge hronične bolesti. Preporuka je da se pre upotrebe posavetujemo sa lekarom.
Kako visok pritisak utiče na srce?
Jabukovo sirće ima dosta A, B1, B2, B6, C, E vitamina, pektina i minerala kao što su magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe. Preporuka je da se koristiti prirodno jabukovo sirće bez dodataka.
U procesu fermentacije kvasca i bakterija šećer iz jabuka se pretvara u alkohol, pa potom alkoholu sirćetnu kiselinu. Na ovaj način dolazi do stvaranja korisnih probiotika i enzima, a krajnji proizvod jabukovo siće sa malo šećera i kalorija.
Visok krvni pritisak je potvrđeni faktor rizika za razvoj bolesti srca, jer primorava srce da jače pumpa krv, usled čega vremenom može da dođe do njegovog slabljenja.
Šta kažu studije?
Studija rađena u Japanu potvrdila je da jabukovo sirće može da smanji krvni pritisak kod pacova. Druga istraživanja navode da jabukovo sirće može dobro da spreči delovanje specifičnog enzima koji podiže krvni pritisak. Meta-analiza kontrolisanih studija iz 2021. godine došla je do sličnih rezultata ovog puta kod ljudi.
Jabukovo sirće bi mogao da pomogne u regulaciji krvnog pritiska. Naglašava se da još nema dovoljno istraživanja koja bi mogla da potvrde ovaj stav, ipak postoje neka saznanja koja naglašavaju da jabukovo sirće može dobro da utiče na visok pritisak. Bitna napomena je da ovo sirće samo po sebi neće biti od koristi ako nije podržano dobrim životnim navikama, zdravom ishranom sa pažljivim unosom soli i masnoća, redovnom fizičkom aktivnošću, kvalitetnim snom, dobrom kontrolom stresa.
Kombinacija koje daje dobre rezultate
Smatra se da može posebno da bude korisna kombinacija meda i jabukovog sirćeta. Nije u pitanju samo ukusniji napitak već i način da se bolje kontroliše krvni pritisak i poboljša zdravlje i vitalnost. Jabukovo sirće kao pomoćno sredstvo u regulaciji hipertenzije uzima se tako što se 1 do 2 čajne kašičice sirćeta razrede u čaši vode. Ovom napitku možemo da dodamo i kašičicu meda.
Na ovaj način sirće će biti manje kiselo. Bitno je da znamo da visoke koncentracija sirćeta mogu da iritiraju grlo, oštete zubnu gleđ. Preporuka je da se pre ove terapije pacijenti koji uzimaju lekove za hipertenziju obavezno posavetuju sa lekarom.
Jabukovo sirće i mere opreza
Stručnjaci naglašavaju da se je posle konzumacije jabukovog sirćeta bilo pacijenata koji su se žalili na gastrointestinalne simptome, mučninu, povraćanje, nervozan stomak. Takođe ovo sirće može da snizi nivoe kalijuma i stupi u interakciju sa određenim lekovima, kao što su digoksin za srčanu slabost i aritmije, insulin i diuretici.