Naslovna / Prirodna medicina

Boraks je sastojak proizvoda za čišćenje, izaziva iritacije, a ima jeftine alternative

Priredio/la: D. T.|17:00 - 16. 07. 2024.

Natrijum tetraborat je ključni sastojak boraksa, koji nje isto što i borna kiselina, mnogo toksičniji pesticid

boraks U slučaju da odlučimo da koristimo boraks preporuka je da ruke zaštitimo rukavicama Foto: Shutterstock

Boraks je sastojak deterdženata, kozmetičkih proizvoda, stakla, keramike, grnčarije, koristi se kao insekticid. Beli praškasti mineral najpoznatiji je, ipak, kao sredstvo za čišćenje domaćinstva. U izvesnim situacijama, uglavnom posle nepažljive primene, boraks može da iritira oči i kožu, da izazove mučninu, povraćanje, respiratorne probleme.

Ima ga u pastama za zube, kremama za kožu

Natrijum tetraborat je ključni sastojak boraksa, koji nje isto što i borna kiselina, mnogo toksičniji pesticid. Boraks može nepovoljno da deluje na zdravlje, prodaje se sa upozorenjem na štetnost, posebno ako se proguta, dođe u kontakt sa očima.

Najpoznatija upotreba boraksa je kao sredstva za čišćenje, ali može se pronaći u mnogim drugim proizvodima kao što su neke paste za zube i vodice za ispiranje usta, ima ga u losionima, kremama za kožu, hidratantnim kremama, kremama za sunčanje, preparatima za sušenje akni.

Utiče i na hormone

Pored mučnine, povraćanja, dijareje, ako se proguta, posebno u većim količinama, boraks može da dovede do otkazivanja bubrega. Iritira nos, grlo i pluća, ako se kojim slučajem udahne, kod osoba koje su često u kontaktu javlja se i osip na koži, a veruje se da boraks nepovoljno deluje na hormone. Neke, ne do kraja potvrđene studije, navode da boraks smanjuje broj spermatozoida i loše utiče na muški libido.

Dugotrajno izlaganje boraksu prouzrokuje glavobolju, slabost, vrtoglavicu, čak i smrti ishod. Smrtonosne doze su 10 do 25 grama kod odraslih, kod dece može da dođe do velikih problema ako se unese 5 do 10 grama.

Boraks ima jednostavne alternative

Stručnjaci zato naglašavaju da postoje jednostavne i jeftine alternative boraksu, kao što je sirće.

Potrebno je da u jednakim dozama pomešamo obično sirće i vodu. Ovaj „koktel“ se stavi u bocu sa raspršivačem i koristi za čišćenje sudopera, predmeta i podova u kuhinji i kupatilu.

Sok ili korica od limuna su dobro sredstvo za čišćenje mesinga i bakra. Mešavina limuna i sode bikarbone je ekološki prihvatljivo sredstvo za pranje posuđa i ribanje površina u kuhinji i kupatilu. Maslinovo ulje pomešano sa limunovim sokom je lak za nameštaj od drveta, koji sigurno neće izazvati iritacije i zdravstvene probleme. Preporuka je da se limun prethodno isproba na maloj površini kako ne bi došlo do oštećenja.

Soda bikarbona je tradicionalno sredstvo za čišćenje domaćinstva, uklanja neprijatne mirise iz kanti za smeće, frižidera, veša. Može da se koristi, ali ne često, kao sredstvo za pranje zuba.

Pre primene se pažljivo zaštitite

U slučaju da odlučimo da koristimo boraks preporuka je da ruke zaštitimo rukavicama, dobro provetrimo prostorije, sprečimo dodir sa odećom. Pažljivo perite ruke pre obroka, primene šminke i kozmetičkih proizvoda. U slučaju kontrakta dobro isperite oči ili kožu najmanje 15 minuta, pozovite stručnu pomoć ako je potrebno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo