Naslovna / Ishrana

Hormoni – kako hrana deluje na insulin, kortizol, estrogen

Danijela Tadić|15:30 - 16. 12. 2023.

Hormonski disbalans ne može da se javi preko noći i posledica je više uzajamno povezanih činilaca

hormoni i hrana Foto: Shutterstock

Hormoni regulišu metabolizam, sastav krvi i telesnih tečnosti, utiču na rast i razvoj celokupnog organizma. Način ishrane, sa druge strane, može u velikoj meri da deluje na insulin, kortizol i reproduktivni hormone, objašnjavaju stručnjaci. Hormonski disbalans ne može da se javi preko noći i posledica je više uzajamno povezanih činilaca, od kojih ishrana ima veoma bitno mesto.

Hormoni i digestivni sistem

Hormoni su u najtešnjoj vezi sa digestivnim sistemom. Zdrava dobro izbalansirana ishrana utiče na mikrobiom creva koji je bitan za naše opšte zdravlje i hormonski balans. Hormoni u namirnicama su prirodnog porekla, na primer hormoni u mleku i fitoestrogeni, ali hormoni u jednom obroku mogu da budi i rezidue hormonskih stimulatora rasta i lekova koji su primenjivani u terapiji životinja.

Farmakološka terapija i promene životnih namirnica

Postoji više vrsta hormona, a uticaj hrane na hormone, zavisi od specifičnog hormona i individualnih razlika svake osobe. To znači da odgovarajuća ishrana u dobroj meri može da utiče na hormonski disbalans, ali ne može da izleči dijagnostikovani manjak ili višak određenih hormona, objašnjavaju stručnjaci.

U slučaju da imamo dokazani disbalans hormona, biće nam potrebna i odgovarajuća farmakološka terapija i neke promene životnih navika. Pre svega, većina stručnjaka, savetuje izbegavanje nekih namirnica.

Crveno meso

Pojedini stručnjaci prerađeno i neprerađeno crveno meso dovode u vezu sa povećanim rizikom od endometrioze, stanja koje je praćeni visokim nivoom estrogena. Endometrioza je hronično i bolno stanje, koje se definiše kao prisustvo endometrijalnog tkiva van materice. Kada se endometrijum (unutrašnja sluznica materice) nađe van materice.

Studija iz 2019. godine navodi da su žene koje su konzumirale više od dve porcije crvenog mesa dnevno imale 56 odsto veću verovatnoću da razviju endometriozu, naspram žena koje su koristile crveno meso, jednom ili manje od jednom nedeljno. Smatra se da crveno meso povećava nivoe estrogena i upale i tako utiče na razvoj endometrioze. Procenjuje se da žene  vegetarijanci imaju za 15 do 20 odsto niži nivo estrogena. Bilo bi najbolje, ako postoji mogućnost, da u ograničenim količinama konzumiramo organsko meso bez hormona i aditiva.

Kofein

Kofein može da povisi nivoe kortizola, a kod posebno osetljivih osoba šoljica kafe u kasnim poslepodnevnim satima mogla bi da bude i razlog za nesanicu.

Stručnjaci navode da sve ovo ne znači da moramo u potpunosti da se odreknemo kafe, potrebno je samo ograničiti konzumaciju na jedno do dva pića sa kofeinom dnevno. Bitno je da znamo i da čokolada i neki lekovi mogu da sadrže kofein.

Prerađene namirnice sa velikom količinom šećera

Industrijski obrađene namirnice sa velikom količinom masnoća, soli i šećera negativno utiču na celokupni organizam. Kada se radi o hormonima ove namirnice su krivci za metabolički poremećaj – insulinsku rezistenciju. Ovo stanje u kojem ćelije slabo slabo reaguju ili ne reaguju na insulin. Insulinska rezistencija je bitan faktor rizika za pojavu dijabetesa tipa 2, zbog čega je bitno da kontrolišemo unos šećera.

Naglašava se da je brza hrana koja se zasniva na velikim količinama šećera povezana sa višim nivoima estrogena. Mada je tačan uzrok raka jajnika i dojke nepoznat, postoje indicije da visoki nivoi estrogena mogu da budu faktor rizika za razvoj ovih bolesti.

Mlečni proizvodi

Naučnici navode da 60 do 80 odsto unosa hormona putem hrane potiče iz mlečnih proizvoda. Mnoge studije ističu da unos estrogena iz mleka i mlečnih proizvoda, može da bude faktor rizika za pojavu hormon-zavisnih karcinoma, prevremeni pubertet.

Mleko i mlečni proizvodi sadrže hormone, prolaktin, estrogen, progesteron, kortikoide, androgene, faktor rasta sličan insulinu -1 i prostaglandine. Dodatne doze ovih hormona u lekovima, biljkama ili mlečnim proizvodima mogu da imaj nekada štetne biološke efekte.

Alkohol

Alkohol može da deluje na hormonske puteve koji utiču na funkcionisanje hipotalamus i hipofize, smatraju stručnjaci. Visok unos alkohola može da izazove poremećaje menstrualnog ciklusa, da bude razlog za probleme sa plodnošću i libidom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo