Naslovna / Prirodna medicina

3 čaja od lekovitog bilja protiv prehlade sa visokom temperaturom

Priredio/la: I. V.|10:00 - 20. 01. 2021.

Osim propisanim lekovima, prehlada i visoka temperatura mogu se lečiti i čajevima od lekovitog bilja

Prirodne čajeve Foto: Shutterstock

Prehlade su karakteristične za zimski period i nisu nestale u ovo vreme pandemije korona virusa. Često su praćene temperaturom, a nekada ona bude i veoma visoka. Zbog pratećih zdravstvenih problema i lekova koji prehlađena osoba već uzima, često se pribegava metodama snižavanja visoke temperature prirodnim čajevima, a ne dodatnim antibioticima. U narodnoj medicini postoji veliki broj delotvornih recepata od lekovitog bilja za „skidanje“ visoke temperature, a ovo su neki od njih koje možete probati.

Čaj od cvetova zove i ruže

Po 2 kašike sitno iseckanog zovinog cveta (Sambucus nigra) i cveta ruže (Rosa gallica) pomešati i sipati u 600 grama proključale vruće vode. Poklopiti i ostavitida odstoji 2 sata. Procedite čaj i zasladite medom, po želji. Piti po 200 g pre doručka, ručka i večere.

Čaj od cvetova zove i kamilice

Uzeti po 2 supene kašike sitno iseckanog cveta zove (Sambucus nigra) i cveta kamilice (Matricaria chamomila). Izmešati cvetove i izručiti u 600 g proključale vode. Ostaviti čaj poklopljen da odstoji 2 sata, van šporeta. Čaj procediti nakon toga, zasladiti ga medom i piti 200 ml tri puta dnevno, pre jela.

Čaj od hajdučice i belog sleza

Pomešati po 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta hajdučice (Achillea millefolium) i cveta belog sleza (Althaea officinalis). Smešu izručite u 600 g proključale vruće vode. Ostaviti čaj poklopljen da odstoji 2 sata. Procediti ga i zasladiti medom. Piti čaj u toku dana.

Savet

Odabarni čaj piti po 2 dana, sve dok se organizam ne povrati i ne izleči.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mirjana
7:24, 02. 12. 2021.
Odgovori

Bila bih zahvalna da mi objasnite koja je to bolest PREHLADA.
Još sam davno negde čitala da pothlađivanjem organizma slabimo njegovu odbranu ali da bez infekcije nekim uzročnikom nema bolesti. Čak su navodno rađena i istraživanja o tome i da se pokazalo da može da nam bude hladno u veoma ozbiljnoj meri, ukoliko je okolna sredina sterilna nećemo se razboleti.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo