Naslovna / Prirodna medicina

Dr Danka Nikolić Šokota: Kako da homeopatijom lečite glavobolju

8:00 - 10. 11. 2020.

Dr Danka Nikolić Šokota, lekar-homeopata

Lekar opšte prakse i homeopatske medicine, član Srpskog lekarskog društva

Homeopatija uvek radi u jednom smeru, a to je smer izlečenja

homeopatija Ako pacijent zna kad su počele glavobolje (na primer, pre 10 godina), traži se mogući događaj, uzrok ili okidač koji se dogodio pre prvog simptoma. Foto: Shutterstock
Budući da je homeopatija zaseban holistički medicinski sistem, pristup pacijentima koji se žale na razne tegobe, pa i na glavobolju, strogo je individualan. Šta to znači? Kad pacijent uđe u homeopatsku ordinaciju, lekar ga ispituje o celokupnom životu, ranijim bolestima, navikama, životnim okolnostima, osećanjima, tražeći zajedno sa njim početak i uzrok hronične tegobe.

Saznati sve o pacijentovom problemu

Ako pacijent zna kad su počele glavobolje (na primer, pre deset godina), tražimo mogući događaj, uzrok ili okidač koji se dogodio pre prvog simptoma. Lista mogućih uzroka bolesti u homeopatiji je veoma velika: od psihičkih trauma, događaja koji su se desili, osećanja koja su se tada pojavila, pa sve do fizioloških uzroka kao što su  virusne ili bakterijske infekcije, mehaničke traume, vremenske okolnosti, promene hormonskog statusa…

U homeopatiji su dobro poznati i takozvani održavajući faktori bolesti – loše navike koje doprinose razvoju bolesti i održavaju je kao što su pušenje, alkohol, konzumiranje psihoaktivnih supstanci, loše navike u ishrani i slično. Dok se ovi rizici ne uklone, nijedan homeopatski lek neće imati stopostotno dejstvo ma kako dobro odabran bio.

Bez obzira na to o kojem se tipu glavobolje radi, uvek se mora uzeti u obzir celokupna slika pacijenta, potrebno je da se dobro upozna pacijent i mora mu se dati lek koji ima sličnu rezonancu sa pacijentom. Tek tada možemo da očekujemo buđenje svih mehanizama odbrane koji verovatno do tad nisu ni bili korišćeni i možemo da očekujemo smanjenje, pa i nestajanje tegoba na koje se pacijent žali.

Određivanje načina lečenja

Dakle mi ne dajemo pacijentu lek protiv bolova u glavi, već lek koji je samo za njega i za sve njegove tegobe u datom trenutku.

U narednom periodu intenzivno pratimo stanje pacijenta, odnosno njegovo reagovanje na lek. Reakcija na homeopatski lek je uvek pozitivna ali ne za sve u istoj meri. Neće isto odreagovati osoba koja trpi glavobolju dve decenije i osoba kojoj su se glavobolje pojavile pre nekoliko  meseci. Isto tako, osobe sa pridruženim drugim bolestima, traumatičnim životom ili introvertne, svakako će sporije odreagovati na lečenje.

homeopatski lek

Homeopatski lek pomaže kod glavolje Foto: Shutterstock

S obzirom na to da je bilo potrebno vreme da uopšte dođe do pojave bolesti, isto tako je potrebno vreme da se pacijent primakne što bliže  ravnoteži. Lečenje, odnosno izlečenje, nije događaj već proces gde homeopata „skida“ sloj po sloj bolesti homeopatskim lekovima dok ne dođe do glavnog uzroka.

Homeopatija uvek pomaže

Već do prve kontrole očekuje se da pacijent oseti od 30 do 50 odsto poboljšanja tegobe, ali i celokupnog stanja. Homeopatija uvek radi u jednom smeru, a to je smer izlečenja. Obrnuto je nemoguće, tako da sve ono što nije kompatibilno sa životom u homeopatiji je nemoguće izazvati (ubijanje apetita, pobačaj, kontracepcija, neprirodna izmena fizičkog izgleda i sl).

Dakle dobro odabran lek uvek će izazvati pozitivne promene na svim nivoima: telesnom, emotivnom i mentalnom, a samim tim i nestajanje tegoba na koje se pacijent žali. Pogrešan lek neće izazvati ništa. Nema kontraindikacija i nuspojava, ali nema ni pomaka u lečenju. To je znak da se mora dalje tražiti lek.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo