Naslovna / Zdravlje

Kako da razlikujete MIGRENU od glavobolje izazvane preteranom brigom

Piše: J. M.|21:00 - 22. 11. 2020.

Od tenzione glavobolje možete da patite čak svakog drugog dana, kaže dr Boban Stepić, neurolog 

muškarac ima migrenu Foto: Shutterstock
muškarac ima migrenu

Stres i napetost često su uzrok snažnih glavobolja Foto: Shutterstock

Ako ste zabrinuti zbog širenja korone, školske godine, obaveza na poslu i oko porodice, moguće je da vas često boli glava. Ukoliko niste pronašli način da se opustite, od glavobolje možete da patite čak svakog drugog dana. Najteže je, pokazalo se, onima koji boluju od migrene, jer zbog stresa imaju još i obične tenzione glavobolje.

Simptomi tenzione glavobolje

– Ranije se mislilo da je uzrok tenzionih glavobolja grčenje mišića glave, skalpa, vrata, ali se sada zna da je to prateći fenomen tenzionih glavobolja – kaže dr Boban Stepić, neurolog.

Dakle, uzrok njihove pojave nije razjašnjen, a najprihvatljivija teorija je ona o povećanoj osetljivosti sistema za bol, pre svega pri hroničnoj izloženosti stresu. Za razliku od migrene, tenzione glavobolje su retko praćene mučninom, povraćanjem, poremećajem vida i fizička aktivnost ih ne pogoršava.

– Migrena je uglavnom pulsirajuća, jednostrana glavobolja. Tenzione su tupog karaktera i pacijenti ih opisuju kao osećaj stezanja glave u vidu obruča sa povećanom osetljivišću na dodir mišića glave i vrata – kaže sagovornik „Novosti”.

Tenziona glavobolja se češće javlja kod žena, ali je bol kod ove vrste glavobolje uglavnom blag i kratko traje.

Tegobe počinju u tinejdžerskom dobu, traju do zrelog doba

Razlikuje se hronični i epizodični tip tenzione glavobolje. Kod hronične tenzione glavobolje napadi glavobolje javljaju se barem 15 dana u mesecu u toku najmanje tri meseci u godini. S druge strane, kod epizodičnog tipa napadi glavobolje se javljaju ređe od 15 puta mesečno.

Simptomi tenzione glavobolje su bol koji zahvata čitavu glavu u vidu neprekidnog pritiska ili stezanja. Međutim, on može da počne od vrata ili od čela, ali i da se javi u vratu ili ramenima. Bol je često blag ili umeren i ne ometa svakodnevne aktivnosti.

Psihoterapija i vežbe relaksacije su odlična prevencija

U prevenciji i lečenju tenzionih glavobolja insistira se na redovnoj fizičkoj aktivnosti, psihoterapiji i vežbama relaksacije. Od lekova se koriste standardni analgetici,  kombinovani analgetici, miorelaksansi, antiepileptici i triptani koji inače služe za lečenje migrene – kaže dr Stepić.

 Osim stresa i zabrinustosti, uzroci glavobolje mogu da budu i nedostatak sna, preskakanje obroka, spazam mišića, napetost, anksioznost, nepravilan položaj vrata i tela, naprezanje očiju… Da bi se glavobolja sprečila potrebno je dovoljno sna, zdrava i redovna ishrana, masaža i primena brojnih drugih tehnika opuštanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo