Naslovna / Prirodna medicina

Soda bikarbona efikasno pomaže kod problema sa kožom

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 28. 03. 2022.

Obavezno koristite medicinsku sodu bikarbonu kako ne bi došlo do iritacije ili drugih neželjenih efekata, a pre upotrebe bi trebalo poveriti da li ste možda alergični

Soda bikarbona Ako vam je koža oštećena ili iziritirana, pažljivo i sa sodom bikarbonom Foto: Shutterstock

Soda bikarbona je lako dostupna, relativno jeftina, a vrlo često se koristi u domaćinstvu za različite namene. Od davnina je poznata je i njena široka primena u pojedine zdravstvene svrhe. Soda bikarbona ima moć da dovede u ravnotežu pH nivoe naše kože, a efikasna je za piling mrtvih ćelija epitela. Ako izgorite na suncu, soda bikarbona može da ublaži posledice.

Soda bikarbona za ožiljke od akni

Sposobnost da izbalansira pH nivoe naše kože soda bikarbona duguje svom alkalnom sastavu. Kada se kanali kože zapuše mrtvim ćelijama i drugim nečistoćama poput masnoća ili bakterija, pojavljuju se akne. Ako se ne tretiraju pravilno ili ako se zapuste, akne ostavljaju ožiljke. Pastu od sode bikarbone ćete napraviti lako, tako što ćete se pomešati sa vodom. Smesa treba da bude dovoljno gusta da može da se nanese na kožu i stoji na njoj u sloju.

Ovu pastu možete da nanosite dva ili tri puta dnevno na 3-4 minuta, a zatim isprati mlakom vodom. Soda bikarbona će eksfolirati deo epitela koji je oštećen. Još jednom podsećamo da ne stavljate ništa na kožu ako je već previše osetljiva ili iziritirana, i da se posavetujete sa stručnim licem.

Da smirite osip, dobra kombinacija su soda bikarbona i kokosovo ulje

Soda bikarbona ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva. Osipi se pojavljuju zbog različitih uzroka i bilo bi dobro da znate čega bi mogli da budu posledica. U svakom slučaju, za veliki broj iritacija zbog kojih dolazi do otoka i osipa, soda bikarbona je efikasna u smirivanju. Ako joj dodate kokosovo ulje, pojačaćete i hidratacijska svojstva. Pomešajte kokosovo ulje i sodu bikarbonu u gustu smesu, nanesite na mesto osipa i držite do 5 minuta. Činite to dva puta dnevno, dok se situacija ne smiri i osip ne povuče.

Soda bikarbona i za gljivične infekcije

Candida Albicans je najčešća gljivica koja se zbog poremećene bakterijske ravnoteže javlja u ustima, crevnom traktu, grlu ili genitalijama. Soda bikarbona može da pomogne u eliminaciji ove gljivične infekcije zbog svojih svojstava kao što su alkalnost, sposobnost balansiranja pH i antifugalna svojstva. Za tretman gljivične infekcije na koži, napravite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite je na kožu i držite 2-4 minuta, a zatim isperite.

Ako imate crevnu kandidu, uzimajte svakodnevno 10-15 dana pola kašičice sode bikarbone razmućene u čaši vode. Oralna kandida je uporna, ali i za nju je jedno od rešenja soda bikarbona. Ispirajte usnu duplju i grgoljajte sodu bikarbonu i fiziološki rastvor tri puta dnevno, po nekoliko gutljaja, a onda ispljunite.

Pomoć kad preterate sa sunčanjem

Ako ste preterali sa izlaganjem suncu, sodom bikarbona ima efekat hlađenja. Napravite pastu od sode bikarbone i hladne vode, nanesite je na kožu, držite do desetak minuta, pa isperite. Ako vam je koža ispucala i previše je potamnela, pomešajte kašičicu sode bikarbone, vode i sirćeta, i napravite pastu. Ostavite na koži 5-10 minuta. Ponovite dva do tri puta nedeljno.

Soda bikarbona čisti i eliminiše mitisere

Osobine „čistača“ kože koje sadrži ova supstanca, korisne su i u slučaju mitisera. Detoks, antibakterijska i antigljivična svojstva, očistiće i dezinfikovati sve slojeve kože i pomoći da mitiseri nestanu, a da se nečistoće ne nakupljaju. Prokuvajte vodu, a kada se ohladi dodajte sodu bikarbonu. Natapkajte regije lica sa mitiserima, dobro natopite, i nemojte ih nikako istiskati, već nežno tupferom uklanjajte nečistoću.

Svakodnevna nega kože sodom bikarbonom

Ovo je jedno od najdostupnijih i najprirodnijih sredstava za svakodnevno čišćenje kože. Omekšaćete naslage sebuma, očistiti i otvoriti pore. Umivanje lica vodom i sodom bikarbonom može pomoći u izbeljivanju i boljoj hidrataciji kože lica. Masku (pastu) za redovnu negu možete stavljati svakodnevno i ako nemate problema sa kožom. Pastu nežno utrljajte na lice kružnim pokretima i držite dva minuta. Nakon toga isperite vodom i nanesite hidratantnu kremu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nevenka
2:36, 29. 03. 2022.
Odgovori

Dugogodisnje iskustvo potvrdjue delotvornost I blagodeti sode bikarbone u nezi koze kao I gajenju cveca
i. portlartsvu

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo