Naslovna / Prirodna medicina

Astragalus – šta treba znati o ovoj korisnoj biljci i kome se ona nikako ne preporučuje za upotrebu

Priredio/la: S.St.|11:00 - 14. 10. 2022.

Poseduje antibakterijska, antiupalna i diuretička svojstva. Pomaže organizmu da se odupre virusnim infekcijama povećavajući proizvodnju interferona, imunog faktora koji sprečava razmnožavanje virusa

astagalus Astragalus je biljka koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i može da ima različite zdravstvene prednosti Foto: Shutterstock

Astragalus je biljka za koju neki dokazi navode da ima širok spektar svojstava i koristi za zdravlje. Neka istraživanja takođe pretpostavljaju da astragalus može imati potencijal za lečenje bolesti kao što su rak i dijabetes. Međutim, neophodna su dalja konačna istraživanja o efektima astragalusa na ljude.

Astragalus raste širom sveta

Astragalus je višegodišnja biljka poreklom iz severne i istočne Kine, Mongolije i Koreje. Upotrebljavan je u kineskoj tradicionalnoj medicini hiljadama godina, često u kombinaciji sa drugim biljem, primarno za jačanje imuniteta ali i kao tonik za podizanje raspoloženja i povećanje snage kod hroničnog umora i nedostatka energije (adaptogen). Poseduje antibakterijska, antiupalna i diuretička svojstva. Pomaže organizmu da se odupre virusnim infekcijama povećavajući proizvodnju interferona, imunog faktora koji sprečava razmnožavanje virusa.

Astragalus u kineskoj medicini

Astragalus membranaceus je latinski naziv za biljku astragalus, koja je deo porodice biljaka Fabaceae. Različite vrste astragalusa rastu širom sveta na mestima kao što su jugozapadna Azija, kineska regija Himalaja, Amerika i Evropa.

Koren biljke astragalus u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se i za pravljenje suplemenata i biljnih lekova, obično u kombinaciji sa korenom indijskog žen-šena

Naučnici su istraživali više od 100 vrsta astragalusa zbog njihovih biološki aktivnih jedinjenja. Tri glavna aktivna jedinjenja su:

  • polisaharidi, ili složeni ugljeni hidrati
  • flavonoidi
  • saponini

Međutim, astragalus sadrži mnoga druga jedinjenja, uključujući tri grupe toksičnih sastojaka.

Zdravstvene prednosti

Astragalus se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog njegovih navodnih zdravstvenih koristi. Neki od njih su:

I pored toga, važno je da se napomene da naučnici moraju da sprovedu dalja istraživanja o uticaju astragalusa na ljudsko telo pre nego što budu mogli da daju konačne izjave.

Astragalus može da smanji oksidativni stres

Na osnovu pregleda istraživanja iz 2017. astragalus bi mogao da ima svojstva koja pomažu tokom starenja. Pored toga, navodi se da ova biljka može da smanji oksidativni stres i neurodegeneraciju. Može da deluje i kao tonik za izgradnju izdržljivosti i poboljšanje imunološke funkcije.

Astragali radix je vrsta astragalusa za koje se u istraživanju navodi da ima pozitivne efekte na tumore i rak. Studije u koje su bili uključeni ljudi, laboratorijska ispitivanja, kao i proučavanja na životinjama i pokazuju da biljni ekstrakt može da smanji verovatnoću od raka mokraćne bešike, da poveća efikasnost hemoterapije i ubije ćelije raka želuca. Međutim, kvalitet studija varira, a antikancerogeni efekti astragalusa nisu konačni.

Pomaže kod dijabetesa

Laboratorijske studije pokazale su da polisaharidi astragalusa mogu da regulišu nivo glukoze u krvi i poboljšaju osetljivost na insulin. Naučnici napominju da astragalus može da igra ključnu ulogu u lečenju dijabetesa i njegovih komplikacija.

Astragalus za simptome bolesti jetre

U studiji iz 2022. Godine navodi se da vrste astragalusa sadrže aktivne sastojke koji mogu da budu korisni kod simptoma bolesti jetre, kao što su ciroza i portalna hipertenzija. Pored toga, autori su primetili da koreni i nadzemni delovi vrste astragalusa imaju antifibrotičko i diuretičko dejstvo. Sredstva protiv fibroze sprečavaju stvaranje ožiljaka.

Ali da bi se došlo do konačnih rezultata, naučnici su sproveli studiju u laboratoriji i moraće da obave dodatna istraživanja u koje će biti uključeni ljudi.

Koristi astragalusa za bolest bubrega

Na osnovu pregleda 22 studije iz 2014. zaključeno je da astragalus može da bude koristan kao pomoćni tretman konvencionalnim terapijama hronične bolesti bubrega. Međutim, autori su primetili da većina studija nije bila dovoljno kvalitetna da bi mogli da se donesu definitivni zaključci.

S druge strane, iz pregleda 66 studija iz 2019. godine nagoveštava se da astragalus može biti koristan za dijabetesnu bolest bubrega. Međutim, stručnjacima su potrebne dodatne visokokvalitetne studije kako bi procenili efikasnost i bezbednost ove biljke.

Za podršku imunog sistema

Istraživanja pretpostavljaju da astragalus ima antimikrobno i antibakterijsko dejstvo. Jedinjenja koja sadrži, kao što su flavonoidi i polisaharidi, mogu da pomognu imunom sistemu i suzbiju rast štetnih mikroorganizama.

Pored toga, ova biljka može da ima antiinflamatorne efekte. Da bi doneli zaključke o ovim efektima, naučnici treba da sprovedu dalja istraživanja sa ljudskim učesnicima.

Neželjeni efekti i interakcije

Istraživanja navode da nema dovoljno naučnih informacija da bi se odredile odgovarajuće doze astragalusa, koje mogu da zavise od nečijeg uzrasta, zdravstvenog stanja i drugih faktora.

Pored toga, istraživači primećuju da veoma visoke doze astragalusa mogu da suzbiju imuni sistem i da nisu pogodne za ljude sa autoimunim bolestima ili za trudnice i dojilje.

Kako navode u National Center for Complementary and Integrative Health, neuobičajeni neželjeni efekti unošenja astragalusa mogu da budu:

  • osip
  • svrab
  • nelagodnost u stomaku
  • nazalni simptomi

Ukoliko neko želi da da proba astragalus trebao bi da se konsultuje sa lekarom, posebno ako ima neko zdravstveno stanje ili uzima lekove. Uzimanje biljnih proizvoda zajedno sa lekovima može biti nebezbedno, što može izazvati interakcije i neželjene efekte.

Može biti toksičan za majku i dete

Astragalus je biljka koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Dokazi navode da može da ima različite zdravstvene prednosti. Međutim, nedostaje kvalitetno istraživanje sa ljudskim učesnicima da bi se zaključilo da li je biljka efikasna i koje doze mogu da budu bezbedne.

Svakako da trudnice i dojilje ne bi trebalo da uzimaju astragalus, jer stručnjaci smatraju da može biti toksičan za majku ili dete.

Pošto astragalus utiče na imuni sistem, takođe može da bude neprikladan za osobe sa autoimunim stanjima.

Prema pregledu iz 2019. godine, astragalus ne utiče štetno na jetru. Međutim, uzimanje velikih doza ove biljke može da utiče na jetru ili da izazove interakcije sa lekovima.

U svakom slučaju, pre nego što bio ko odluči da uzme ovu biljku, trebalo bi da se posavetuje sa svojim lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo