Naslovna / Prirodna medicina

Čaj od borovih iglica pospešuje iskašljavanje, pomaže li i kod mršavljenja i artritisa

Priredio/la: Ma.R.|11:30 - 18. 02. 2023.

Miris borovih iglica je osvežavajući i utiče na raspoloženje, a studije su se bavile i istraživanjem efikasnosti sastojaka borovih iglica u procesu gubljenja masnoća iz tela i mršavljenja

Čaj od borovih iglica Borove iglice su zapravo lišće borovog drveta osvežavajućeg mirisa i sa dosta koristi za naše zdravlje Foto: Shutterstock

Čaj od borovih iglica je jednostavan način da lekovita svojstva borovine koristimo tokom cele godine. Bor je zimzelena biljka do koje se može doći relativno lako. Pored čaja, moguće je koristiti blagodeti iglica na još neke načine.

Borove iglice su lišće borovog drveta i dostupne tokom čitave godine

Borove iglice su uvek sveže i mirisne, ne samo zimi, iako borove često vezujemo samo za planinu i zimski ambijent. Ako govorimo o anatomiji drveta bora, borove iglice  su njegovo lišće. Njihova velika prednost je, pored velikih zdravstvenih koristi koje su ispitivane u velikom broju kliničkih studija, upravo to što su nam dostupne tokom čitave godine. Naši stari su ih koristili u više oblika i za različite namene, od pomoći za respiratorne probleme i druge infekcije, do začinskog bilja kao zdravog i ukusnog dodatka hrani.

Borove iglice su bogate vitaminima

Pored ostalih korisnih sastojaka, borove iglice sadrže veliku količinu vitamina A i vitamina C. Poznato je da su oni neophodni za mnoge naše telesne funkcije, uključujući proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, rast kose i noktiju. Takođe, i za zdrav i stabilan imunski sistem. Takođe, vitamin A je od vitalnog značaja za naše oči i dobro zdravlje kostiju. Čak i da ne sadrže ništa više osim ovih veoma korisnih vitamina, borove iglice bi trebalo probati, a ako nam odgovaraju, koristiti redovno.

Na artritis i stanje zglobova borove iglice takođe mogu da utiču blagotvorno

Tradicionalno, borove iglice su korišćene kao način ublažavanja artritičnog bola. Neke zemlje, poput Švajcarske, punile su dušeke borovim iglicama sa uverenjem da će to pomoći osobama sa jakim bolovima u zglobovima dok spavaju.

Jedna studija objavljena u Science Daily nudi dokaze da borove iglice i borova kora imaju efekte ublažavanja bolova, kao i antiinflamatorno dejstvo. Potrebno je više studija ali su potencijali značajni, kažu naučnici. Postoje i konkretne preporuke za korišćenje eteričnog ulja borovih iglica za bolje zdravlje zglobova i ublažavanje bolove u mišićima. Iskustva kažu da može da pomogne i kod zarastanja manjih posekotina i ogrebotina. Nemojte zaboraviti da je bilo kakvo nanošenje klinički netestiranih preparata na kožu potencijalno opasno, pa se pre korišćenja posavetujte sa stručnjakom ili pročitajte uputstvo za upotrebu i pridržavajte ga se.

Miris i flavonoidi iz borovih iglica za bolje raspoloženje

Mnogi ljudi uživaju u mirisu borovih iglica, vedrom i osvežavajućem, a više studija bavilo se istraživanjem efekata borovih iglica na raspoloženje. Jedno nedavno istraživanje je obuhvatilo nekoliko grupa pacova. Pacovi kojima su oralno davani ekstrakti borovih iglica pokazali su niže nivoe depresije. Deo studije je zaključak da najverovatnije flavonoidi ekstrakta borovih iglica, za koje se veruje da se bore protiv slobodnih radikala i dovode u ravnotežu ćelijsku aktivnost, pozitivno utiču na raspoloženje.

Borove iglice mogu da pomognu u gubljenju masnoća iz tela, kažu studije

Nedavne studije su takođe pokazale da borove iglice imaju efekat u borbi protiv gojaznosti. Naučnici su u jednom istraživanju podelili pacove u četiri grupe sa različitim vrstama i režimima ishrane (sa visokim i niskim sadržajem masnoća, ili kombinacijom). Neke grupe su dobile tečnu (vodenu) suplementaciju borovih iglica. Ispostavilo se na kraju istraživanja da su grupe koje su dobijale vodu od borovih iglica izgubile više masnoća tokom šestonedeljne studije.

Rezultat ove studije poslužio je kao inicijacija da se sastojci borovih iglica razmatraju kao mogući dodatak preparatima za pomoć u gubitku težine, ali i da se uključe u ishranu.

Pomoć kod respiratornih infekcija i iskašljavanja sekreta iz pluća

Čaj od borovih iglica je česta preporuka narodnih medicinara za one koji pate od prehlade, infekcija ili drugih respiratornih oboljenja i problema. Pomaže kod nagomilanog sekreta i pospešuje njegovo izbacivanje iz bronhija. Eterično ulje bora i ulje eukaliptusa je neverovatno moćna kombinacija za čišćenje sinusa i smanjene upale u nosnoj šupljini. Ako se borite sa alergijama ili prehladom, esencijalno ulje bora je veoma efikasno pri osećaju da ste „zapušeni“.

Bogatstvo antioksidanata i potencijalno antikancersko dejstvo u studijama na miševima

Borove iglice su bogate antioksidantima. Naučnici su u više studija na miševima ispitivali potencijalno antitumorsko dejstvo borovih iglica. Jedna od njih je odabrala borove iglice za proučavanje na temelju vekovnog korišćenja u Koreji. Kako bi se ispitivale zdravstvene prednosti i potencijali borovih iglica, miševi sa sarkomom, rakom mekog tkiva, hranjeni su prahom borovih iglica. Nakon toga je praćeno njihovo stanje.

Tokom čitave studije, miševi kojima je davan prah od borovih iglica imali su veće stope supresije tumora. Naučnici su to pripisali antitumorskim i antioksidativnim svojstvima borovih iglica. Trebalo bi da ona budu još detaljnije ispitivana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo