Naslovna / Prirodna medicina

Biljke i kućni lekovi mogu da spreče napad gihta, kako koren čička i obloge ublažavaju bolove

Priredio/la: D. T.|13:30 - 02. 04. 2023.

Giht je posledica viška mokraćne kiseline, koja nastaje kao nusprodukt metabolizma purina. Kod zdravih osoba višak mokraćne kiseline se izbacuje putem urina. Kod pacijenata bolesnih od gihta moguće je da zbog ishrane bogate purinima dođe do povišenog nivoa mokraćne kiseline

biljke i terapija gihta Za giht nema zvaničnog leka, ali pacijenti mogu da izmenom nekih navika kontrolišu bolove i imaju kvalitetan život. Veruje se da simtome gihta mogu da ublađe koren čička, đumbir, hibiskus. Foto: Shutterstock

Biljke uz primenu medikamenata, izmene u načinu ishrane i  odgovarajuću fizičku aktivnost, dobitna su kombinacija kada je u pitanju prevencija bolnih napada gihta. Ova bolest je metaboličko oboljenje i oblik upalnog artritisa. Giht je posledica je visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi. Usled dejstva kiseline moguće su iznenadne i jake epizode bola koji uglavnom prvo zahvata nožni palac, a može se ispoljiti i na kolenu ili skočnom zglobu.  Za giht nema zvaničnog leka, ali pacijenti mogu da izmenom nekih navika kontrolišu bolove i imaju kvalitetan život. Veruje se da simtome gihta mogu da ublađe koren čička, đumbir, hibiskus.

Koren čička

Koren čička (Arctium lappa L.)  koristi se u tradicionalno kao čaj, veruje se da pospešenje izlučivanja mokraće, od pomoći je i kod reumatskog artritisa, gihta, anoreksije, kožnih osipa, ekcema i psorijaze. Koren čička bogat je antioksidansima i može biti od pomoći u smanjenju upale. Neka istraživanja otkrila su da čaj od korena čička pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuje markere upale kod pacijenata  sa osteoartritisom, upalnim stanjem zglobova kao što je giht.

Savet je da se jedna kašičica usitnjenog korena čička prelije sa oko 200 ml hladne vode, kratko prokuva, poklopi i procedi posle 10 minuta. Pije se nekoliko puta dnevno po jedna šolja čaja.

Đumbir

Đumbir (Zingiber officinale) je cvetna biljka srodna kurkumi i kardamomu. Koren je najčešće korišćen deo đumbira, upotrebljava se kao začin, dodatak u jelima, u vidu čaja. Ima antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo. U obliku čaja koren biljke đumbir koristi se kao lekovito sredstvo u terapiji kašlja i prehlade.  Jača imunitet, cirkulaciju, reguliše stanja mučnine. Ima protivupalna svojstva, pa ublažava bolove koji su posledica artritisa.

Bogat je antioksidansima, alkaloidima, terpenoidima i polifenolima, listovi sadrže vitamin C i beta-karoten. Prednosti se pripisuju gingerolu, zingeronu i šogoalu glavnim jedinjenjima đumbira. Studije rađene na životinjama potvrdile su pozivni dejstvo šogaola u terapiji gihta.

Hibiskus

Hibiskus je biljka koja obilje flavonoidima, pektinom, fitosterolom i antocijanom. Ima antioksidansidativno dejstvo na organizam. Sadrži visoke koncentracije vitamina C, gvožđa, važne aminokiseline. Veruje se da čaj od biljke hibiskus može da normalizuje krvni pritisak, reguliše nivo holesterola i triglicerida.

Neki naučnici navode da hibiskus može da ublaži simptome gihta. Istraživanja na životinjama pokazala su da hibiskus može da smanji nivo mokraćne kiseline. Preporuka je da se pre primene biljaka u terapiji gihta posavetujemo sa lekarem, jer su moguće nepoželjne interakcije između lekova i biljaka.

Ne samo biljke već i kućni lekovi mogu da pomognu kod gihta

Banane su bogate hranljivim materijama koje nam mogu obezbediti dovoljne količine energije. Ovo slatko voće sadrži veoma male količine purina koji mogu smanjiti količinu mokraćne kiseline i biti na taj način od pomoći kod gihta. Banane su bogate i vitaminom C koji prema nekim istraživanjima može da smanji simptome gihta.

Tradicionali kućni lek za giht su tople ili hladne obole. Savet je da se primenjuju tople obloge dva do tri minuta, pa potom hadne 30 sekundi. Smatra se da ova terapija može ublažiti bolove i upal zglobova.

Epsom so ili gorka so bogata je magnezijumom, mineralom koji može biti od pomoći kod siptoma bola i otoka.

Mokraćna kiselina se pretvara u kristale

Napadi gihta mogižu biti bolni i uticati na obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Mokraćna kiselina se nakuplja u telu i pretvara u kristale koji izazivaju bolove i upalu. Potrebna su dodatna istraživanja delotvornosti biljaka kod napada gihta ali ima nagoveštaja da čičak, hibiskus mogu da smanje višak mokraćne kiseline.

Giht je posledica viška mokraćne kiseline, koja nastaje kao nusprodukt metabolizma purina. Kod zdravih osoba višak mokraćne kiseline se izbacuje putem urina. Kod pacijenata bolesnih od gihta moguće je da zbog ishrane bogate purinima dođe do povišenog nivoa mokraćne kiseline.

Uticaj mesnih prerađevina na pojavu gihta

Preporuka je da osobe koje boluju od gihta praktikuju redovnu fizičku aktivnost, da uzimaju propisanu terapiju, kontrolišu telesnu težinu i izbegavaju alkohol i namirnice bogate purinima.

Meso, posebno mesne prerađevine, iznutrice, morski plodovi bogati su purinima. Pivo sa pivskim kvascem, može izazvati giht. Napici zaslađeni fruktozom, kao što su soda i voćni sokovi mogu da pospeše razvoj gihta. Koncentrovana fruktoza otežava izlučivanje mokraćne kiseline

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milanka
8:59, 05. 04. 2023.
Odgovori

ja bolujem od Gihta.izbacila sam svinjsko meso,mlačne proizvode,kupus ,jaja,vino,pivo,žestoka pića i sad mi je super

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo